Öz Şefkat, Boşanma Sonrası Stresle Baş Etmeye Yardımcı Oluyor.

kategori

Yakın İlişkiler

Öz Şefkat, Boşanma Sonrası Stresle Baş Etmeye Yardımcı Oluyor.

Boşanma, bazı durumlarda taraflara rahatlık sağlasa da bu durum tüm boşanan kişiler için geçerli değil. Yetişkinlerin bir kısmı boşandıktan sonra hayatlarına normal bir şekilde devam etmekte zorluk yaşıyorlar. Bu zorluk, hatayı kendilerinde aramalarından, pişmanlıklarından veya eski eşlerine olan özlemlerine odaklanmaktan kaynaklanabiliyor. Boşanmış bir kişinin kendisine karşı olumsuz bir tutumda olmasını engellemenin ve sonunda toparlanmasını sağlayabilmenin bir yolunun ise öz şefkatten geçebileceği düşünülüyor. 

Bu konuyu araştıran bir çalışmada, katılımcılardan ilk olarak 30 saniye boyunca eski eşlerini detaylı bir şekilde zihinlerinde canlandırmaları isteniyor. Daha sonra, bu kişilerden 4 dakika boyunca bilinç akışı yöntemiyle ayrılma süreçlerini anlatmaları rica ediliyor. Alınan ses kayıtları, hem öz şefkat hem de boşanma sonrasındaki psikolojik alışma süreci açısından değerlendirmeye alınıyor. 

Bu değerlendirmenin sonucunda kişilerin 4 dakikalık ses kayıtlarında rastlanan öz şefkatli tutumla boşanma sürecini ne kadar stresli yaşadıkları ve boşanmaya alışma süreçlerini ne kadar yorucu geçirdikleri arasında önemli bir ilişki bulunuyor. Buna göre, kişiler kendilerine ne kadar şefkatli yaklaşıyorlarsa boşanma kaynaklı stresleri de o kadar az oluyor.

Çalışmada, öz şefkatin öğrenilebilir bir mekanizma olduğu da vurgulanıyor. Yani, boşanmış kişilerin geçmiş pişmanlıklarından gereken dersi alıp kendilerini affetme sürecine yönelmeleri boşanmanın ardından da gerçekleşebiliyor. Bu da doğal olarak ilerleyen süreçte yaşanan olumlu duyguların ve dolaylı olarak hayat kalitesinin artışı için bir sebep oluyor. 

Kısacası, öz şefkatin uzun dönemli etkilerinin birçok alanda olduğu gibi boşanma sonrasında da görülebildiği saptanmış oluyor.relate-banner

Sbarra, D. A., Smith, H. L., & Mehl, M. R. (2012). When leaving your ex, love yourself: Observational ratings of self-compassion predict the course of emotional recovery following marital separation.Psychological Science,23(3), 261-269. 

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!
Ron Hicks, 1965

İlişkide Sadakatsizlik Yaşanması

Romantik ilişkilerin sonunu getiren en temel sebeplerden biri olan sadakatsizlik nasıl gerçekleşir? Herhangi biri aldatılmaktan sorumlu olabilir mi?

Kontrol Edemediklerimizden Misiniz?

Kontrolümüz dışında olan dört durumdan ve bu durumlara nasıl yaklaşmamız gerektiğinden bahsettik.

“Arkadaşım, ben ayrılmak istiyorum”

Her zaman romantik ilişkilerin bitmesinin acısından bahsetsek de bir dostluğun bitmesinin acısı partnerimizle ayrılmaktan çok daha can acıtıcı olabiliyor.

Psikolojik Sağlık Yoklaması!

Psikolojik iyilik halimizin ne durumda olduğunu bazı sorularla kontrol etmek mümkün. Gelin bu sorulara birlikte bakalım.
The Meal - Alex Gross (2016)

Bağlanma Stilleri ve Ayrılık Sonrası Davranışlar

Eğer ayrılmayı isteyen ve ilişkiyi bitiren taraf biz değilsek ayrılık sonrası kısa dönemde davranışlarımızı neler belirler?
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
Daughters of Famous Businessman- Michele Del Campo

Arkadaşlık İlişkilerinin Mutsuz Sonu: Arkadaş Ayrılığı

Bir zamanlar bizi bizden iyi bilen dostlarımız zamanla birçok sebeple hayatımızdan çıkabiliyor. Bu yazıda arkadaş ayrılıklarını ve ayrılık acısını inceledik!
Pencere - Oyun Atölyesi

İlişkileri Merkezine Alan Tiyatro Oyunları

İnsanı insana insanla anlatma sanatı: tiyatro! Yakın ilişkileri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.

footer