Karanlık Nostalji: Last Night İn Soho

Recep Hazır

Karanlık Nostalji: Last Night İn Soho

Last Night in Soho - Edgar Wright

Edgar Wright’ın yönetmenliğini yaptığı Last Night in Soho, aynı yerde iki farklı zaman diliminde yaşamış iki kadının dünyalarının birbirinin içine geçmesini konu alan psikolojik bir gerilim filmi. Rüyalar, aynalar ve yansımalar içindeki iki farklı dünyanın hayaletlerinin, daha doğrusu nostalji hayaletlerinin çarpışması gibi de tarif edilebilir. Kimi zaman neşe ile kimi zaman ise özlemle bakılan geçmişin gizlediği nostaljinin zehrini izleyicilere maruz bırakarak birtakım sorulara cevap arıyor. Bir dönemin büyüleyici sokaklarında dolaşmaya davet ettiği karakterini o dönemin mirası ve travmaları ile baş başa bırakarak bir çıkmazın, sarmalın içerisine çekiyor.


1960’lı yılların kostümlerine, müziklerine hayran olan Ellie (Thomasin McKenzie) moda tasarımcısı olma hayalleri kuran bir genç kadındır. Bu hayallerini kurduğu ve büyükannesi ile yaşadığı kırsaldan bir moda okulundan kabul alarak Londra’ya gitmesi üzerine ayrılır. Hayallerini gerçekleştirebilmek, annesi gibi moda tasarımcısı olabilmek ve tutkuyla bağlandığı nostaljiyi yaşamak için gittiği Londra onun için bir rüya gibidir. Ancak bu durum onun için bir rüyadan ziyade kabusa dönecektir.

Nostalji rüyasının filmde nasıl vücut bulduğu Ellie’yi filmde ilk gördüğümüz yer olan odasından itibaren işlenmeye başlanıyor. Ellie’nin modaya olan tutkusu, eski gazete parçalarından kendine yaptığı kıyafeti giymesi ile görülebiliyor. Yaratıcı, hırslı ve heyecanlı bu genç kadının tutkusu, onu bir kıyafet gibi sarmışken büyüleyici olduğunu düşündüğü ancak bir o kadar da tehlikeli olan nostalji rüyasına doğru götürmeye başlıyor. Nostaljinin büyüleyici ama aynı zamanda tehlikeli olabilen bu iki ayrı boyutu, filmin ileriki kısımlarında Ellie’nin rüyalar aracılığıyla dahil olduğu 1960’lar Londra’sı ve genç müzisyen Sandy’nin hayatında bir araya geliyor.

Ellie, Londra’da kabul aldığı okulun yurdunda bir süre yaşadıktan sonra orada daha fazla kalamayacağını anlıyor. Çünkü nostalji rüyasının ilk zehri kendini burada göstermeye başlar. Filmde toksik arkadaş ilişkileri, kötü okul çevresi gibi temalara da değinmeden geçilmiyor. Ellie’nin kendisi için önemli bir anlam ifade eden olaylardan, anılardan ilham alarak yaratıcılığını gösterdiği kendi tasarımı olan kıyafetleri, fikirleri okul ortamında bir dalga konusu oluyor. Güçlü bir benliğe sahip olduğunu gördüğümüz Ellie’nin yaşayacağı kimlik krizi ilk olarak yakın çevresinde kıvılcımlanmaya başlıyor. Buradan ayrılan Ellie, kendisini hevesle bağlandığı 1960’lara götürecek olan eski bir pansiyona taşınıyor. Bir gece rüyayla girdiği bu evrende genç, yetenekli ve başarılı olduğunu göstermeye çalışan genç müzisyen Sandy’i (Anya Taylor-Joy) takip ediyor.

Ünlü bir şarkıcı olmaya çalışan Sandy’ye hayran olan Ellie ondan esinlenerek kıyafet tasarımları yapmaya, hatta saçını ve makyajını da onun gibi yaparak yaşamaya başlıyor. Bir anlamda nostaljiyi kendi dünyasına, bugünün dünyasına getirmiş oluyor. Bu iki dünya ve Ellie ve Sandy’nin yaşamı birbirlerinin içine geçmeye başlıyor. Ancak Ellie geceleri rüyalarda dahil olduğu 1960’ların Londra’sındaki, neon ışıklı caddelerinin ve büyüleyici sokaklarının cezbettiği Soho’nun erkek egemen dünyasını keşfetmeye başlıyor. Bir yerlere gelebilmenin erkeklerin yatak odasından geçtiği, kadınların sahne performansının değil cinsel performansının önemli olduğu bir dünya olduğunu fark ediyor. Ancak nostalji sosunun ardında kalan bu gerçekler, bir hayalet olarak 1960’lardan Ellie’nin dünyasına da geliyor. Aslında filmdeki psikolojik gerilimin tartıştığı noktalardan biri de bu: Bir nostaljik hislerle anılan eskinin, o altın çağların günümüze bıraktığı travmatik izlerin varlığını bir rüyadan uyanarak kabullenebilmek.

Ellie’nin rüyalarda dahil olduğu bu gerçeklik bir anlamda polisiyeye dönüşüyor. Dönemin seks işçiliğine zorladığı ve gelecek vaat eden kadınlardan birisinin hikayesinin peşinden gidiyor. Genç müzisyen Sandy, erkek egemen dünyada var olabilmek için bazı yöntemlere başvuruyor ve bu yöntemler Ellie’nin hayatının hayaletler tarafından basılmasına sebep oluyor. Ellie, bir anda ortadan kaybolan Sandy’yi ararken nostaljinin hayaletleri ile de psikolojik bir mücadeleye girmeye çalışıyor. Büyük bir şehrin bir kadının hayallerine nasıl etki edebileceğini gösterirken nostaljik travmanın da zehrini nasıl akıttığına bir pencere aralıyor. Last Night in Soho, geçmişteki bağnazlığın ve toksik erkekliğin yarattığı bir karanlık dünyaya karşı gardını çekmiş başarılı bir yapım olarak izlenebilir.


Benzer yazılar

Yaşanamamış Bir Hayatın Rüyası: Aşk, Büyü, Vs.

Birbirine aşık iki kadının toplumsal tabular sebebiyle nasıl birbirlerinden ayrı düştüklerini anlatan duygu dolu bir film.

Bir Anne-Oğul Çatışması: We Need to Talk About Kevin

Hazırlıksız annenin, oğlu Kevin ile bağ kuramamasını anlatan bu film, istenmediğini hisseden çocuğun neler yapabileceğini gösteriyor.

Karanlık Nostalji: Last Night in Soho

Film, 1960’lı yılların Londra’sında nostaljik bir rüyanın ardındaki zehirli dünyayı anlatıyor. Geçmişin travmaları bugünü nasıl etkiliyor?

Travmalar ve Ait Olma İhtiyacı: Saksı Olmanın Faydaları

Saksı Olmanın Faydaları çocukluk döneminde travmatik deneyimleri olan Charlie’yi ve bunların onun hayatındaki etkilerini konu alıyor.

Travma Geçmişi Olan Ebeveynler

Yaşanan travmatik olaylar kişilerin davranışlarını doğrudan etkileyebiliyor. Peki, bu travmalar kişinin ebeveynliğini nasıl etkiliyor?

Tehlikeli Bir Alkol Deneyi: DRUK

Yaşamanın keyfini unutmuş orta yaş krizindeki dört öğretmenin içlerindeki coşkuyu bulmaya çalışma öyküsünü anlatan bir Danimarka filmi.

Terapiye Gitmeniz Gerektiğini Gösteren 9 İşaret

Terapiye gitmeli miyim? Ne zaman terapiye başlamalıyım? Bu soruları bazen hepimiz kendimize soruyoruz. Cevap bulmanıza yardımcı olacak işaretleri yazdık!

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!

Oyun Rehberi

Çocuğunuzla oynadığınız oyunları daha keyifli hale getirecek ve oyun davranışlarınıza katkı sağlayacak bir oyun rehberi hazırladık.

Aşkın 6 Mil Derinliğinde Su Üstünde Kalmanın Çabası: Submarine

Bozuk bir aile yapısı içinde, ergenliğin getirdiği karakter bunalımıyla uğraşan Oliver, ebeveynlerinin evliliklerini kurtarmaya çalışıyor.

Travmatik Bir Bağlanma İçerisinde Olabilir Misiniz?

Zaman zaman sağlıklı bir ilişkiyi travmatik bağlanmadan ayırt edemeyebiliyoruz. Peki bu ilişkilerin başlıca özellikleri neler?

Sürdürülebilirliğin Çekiciliği

Bireylerin dünyayı önemsemesi onları daha iyi birer partner yapabilir mi? Kimler etik yaşam standartlarını benimsemeye daha yatkın? Sorularınızın cevabı yazımızda!

Ekolojik Yas

Bir yandan çaresiziz, öte yandan da bitkilerin, hayvanların, ormanların yani kaybettiklerimizin ardından bir yas tutuyoruz. Peki nedir bu ekolojik yas?

Çocuklar İçin Öz Şefkat Geliştirme Pratiği

Birlikte ‘‘Keyifli Etkinlikler Takvimi’’ oluşturarak çocuğunuzun öz şefkat geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Detaylar yazımızda!

Hayatta Kalanın Hissettiği Suçluluk Duygusu

Geride kalan,

Travmatik Bir Çocukluğun Gölgesinde Yaşamak: Güz Sonatı

Güz Sonatı anne ile kızı arasındaki şefkat eksikliğini konu alıyor. Çocukluğunda göremediği sevgi Eva'nın bütün ilişkilerini etkiliyor.

Herkes Gibi "Normal" Olamamak - C.R.A.Z.Y. Filmi

C.R.A.Z.Y., cinsel yönelimini keşfeden bir çocuğun ailesiyle olan ilişkisini anlatan, 1960'larda geçen bir büyüme hikayesi.

Kurgu Karakterlerle Kurduğumuz Bağ

Platform 9 √Ǭæ 'ten kalkmak üzere olan Hogwarts Express'in en arka vagonunda; Harry, Ron ve Hermonie sizi bekliyor desek buna inanmak ne kadar zor olur?

Unutmak ve Hatırlamak Arasında Kalmış Bir Hikaye: Hiroşima Sevgilim

Travmatik deneyimler yıllar geçtikten sonra dahi etkisini korumaya devam ediyor. Hiroşima Sevgilim filmi bu durumu açıkça gösteriyor!

Otizm Spektrum Bozukluğu ve Romantik İlişkileri

Otizm spektrum bozukluğu yakınlık ve bağ kurmaya engel değil... Peki bu durum romantik ilişkilerimizi nasıl etkiliyor olabilir?

Çocuklukta travma yaşamanın bazı göstergeleri

Çocukluk travmaları sadece istismardan kaynaklı olmuyor. Çocuklara yapılanlar kadar onlara verilmeyen, yapılmayanlar da etkili oluyor.

İlişkide Partnerinizden Beklemeye Hakkınız Olan 8 şey

"Partnerimin beni sevdiğini biliyorum ama hiç söylemiyor." Partnerimizden beklemeye ve istemeye hakkımız olan "temel" şeyleri anlatıyoruz.

Çocuklarda Mental Sağlığı Destekleme Yolları

Çocuğunuzun mental sağlığını güçlendirmek ve desteklemek için bir ebeveyn olarak yapabilecekleriniz bulunuyor. Detaylar yazımızda!

Gençleri Merkezine Alan 3 Film

Gençlikten yetişkinliğe geçişteki o bitmek bilmeyen, sancılı süreç... Bu süreci merkezine alan filmleri inceledik. Keyifli okumalar!

Ön Yargıların Partner Seçimine Etkisi

Bir ilişkiye başlarken "temiz bir sayfa açmak" sözünü sık sık kullanıyoruz. Peki ön yargılarımız bu sayfanın temiz olmasına izin veriyor mu?

Sahtekarlık Sendromu (Imposter Syndrome) Nedir?

İç sesiniz bulunduğunuz konumu hak etmediğinizi ve oraya şans eseri geldiğinizi söylüyorsa Sahtekarlık Sendromu'ndan muzdarip olabilirsiniz.

Yüzleşme, Kabullenme ve Değişim - Sound of Metal

Kimi zaman yüzleşmek, bizi dibe batıran koşulların içerisinden çıkmaktan çok daha zordur. Sound of Metal filmi tam da bu konuya değiniyor.

Ebeveynlik Stilleri

Çocuğunuzun davranışlarını ne ölçüde kontrol ettiğiniz ve ihtiyaçlarına ne kadar duyarlı olduğunuz ebeveynlik stilinizi belirliyor. Nasıl?

Gaslighting Mağduru Olabilir Misiniz?

"Hayır yanlış hatırlıyorsun.", "Öyle bir şey yaşanmadı." Bu cümleler tanıdık geliyor mu? Eğer öyleyse gaslighting'e uğruyor olabilirsiniz.

Bize İlişkilerimizi Düşündüren 4 Kısa Film

Kendimizle yüzleşmek ve kendimizi daha iyi tanımak için bir fırsat niteliğinde olan 4 kısa filmi yakından inceliyoruz. Keyifli okumalar!

Nostaljiyi Duyabilmek: Palmiyeler/Tame Impala

Müzik genel olarak çok güçlü bir nostalji kaynağı ancak bazı albümler var ki direkt olarak bu nostalji hissini ele alıyorlar.

Kaygılı bağlanma ilişkiyi görünür kılma meylini artırıyor.

Partnerinizle fotoğrafınızı sosyal medyada paylaştığınızda motivasyonunuz ne oluyor? Peki bunun bağlanma stilimizle ilgisi ne?

İş Hayatındaki Bilişsel Hataları Azaltmak Mümkün mü?

İş yerlerinde gün içinde birçok hataya şahit oluyoruz. Bunlardan bazıları bilişsel kaynaklı oluyor. İşte bu durumun bazı sebepleri…

Ayrılık Sonrası Kişisel Gelişim

Ayrılığın getirdiği hislerle nasıl başa çıkacağım? Kendimize şefkat göstermek bu acıyla baş edebilmemize yardımcı oluyor. İşte daha fazlası!

9 Maddede Olumlu Ebeveynlik

Olumlu ebeveynliğin çocuklara da ebeveynlere de çok iyi geldiğini biliyoruz. Sizin için bu ebeveynlik tarzının 9 temel maddesini derledik.

Porto - Aşkın Büyüsü

İlk görüşte aşka inanır mısınız? Yoksa insanlar birbirini tanıdıkça mı aşık olurlar? Buyrun Porto- Aşkın Büyüsü filmi incelememize!

Bir yakınınızın stresini azaltmak için...

Kimi zaman sevdiklerimiz stresli bir durumla baş ederken, onlar için elimizden ne gelebilir diye düşünüp duruyoruz. İşte yapabilecekleriniz...

Çocukluk travmasının olası etkileri nelerdir?

Çocuklukta yaşanan travmalar, bizi hayatımız boyunca takip edebiliyor. Hatta yaşadıklarımızın detaylarını hatırlamasak bile.

Romantik İlişkilerde Öfke

Öfkeyi ifade etme biçimlerimiz birbirinden nasıl farklılaşıyor? Gerçekten de öfkemizi partnerlerimizden çıkarmaya meyilli miyiz?

Size ve Çevrenize Mutluluk Bulaştıracak Filmler

Hepimizin kimi zaman hayattan bir miktar uzaklaşarak bolca kahkaha atmaya ihtiyacı oluyor. Bu liste de o anların adeta bir kurtarıcısı!

İyileşmemiş travma kendini nasıl gösterir?

Travmalar günlük hayatımızda ya da kurduğumuz ilişkilerde kendini farklı şekillerde gösterebiliyor. Peki nedir bu göstergeler?

Sinemada Kadın Dayanışması: Thelma & Louise

Feminist ögelerin güçlü bir şekilde yansıtıldığı, kız kardeşliğe dayanan Thelma & Louise filmini inceledik. Keyifli okumalar!

Hollywood Klasikleri ile Bağlanmanın Aşamaları

Bağlanmanın oluşumunu gösteren dört aşamaya yakından tanıklık edebileceğiniz, Hollywood'un klasikleşmiş yapıtlarını sizin için derledik.

İçinizi Isıtacak Dostluk Temalı Filmler

Beyaz perde yıllarca dostluk ilişkilerine ev sahipliği yapmıştır. Biz de sizler için izlenmeniz gereken dostluk temalı filmleri listeledik.

Bağımlılığı Konu Alan Filmler

Aşk fizyolojik açıdan bir bağımlılık... Peki ya gerçek bağımlılık? Bu yazımızda konuya ışık tutan filmleri inceliyoruz.

Travmalarımızı yakınlarımıza anlatmak iyi geliyor.

Travmatik bir deneyim bizi içimize kapanmaya itse de, sevdiklerimize tutunmak bize iyi geliyor ve yaralarımızı sarabiliyor. Nasıl mı?

Aşkı Anlatan 8 Kısa Animasyon

Bu yazıda sizler için yemek molalarında izleyebileceğiniz aşkı konu alan sekiz kısa animasyonu derledik. şimdiden keyifli seyirler!

İlkler Neden Unutulmaz? - İlk Kalp Kırıklıkları

Belki de büyük heveslerle başladığımız ilk romantik ilişkinin kalp kırıklıklarıyla sonlanması daha sonraki deneyimlerimizi nasıl etkiliyor?

İzleyenlere Çocukluk Aşkını Hatırlatacak 5 Film

İşte o günlüğünüze yazdığınız, belki de yaz akşamlarında eve çağrılıncaya kadar koşturduğunuz ilk aşkınızı sizlere hatırlatacak beş film!

Deneyimler mi planlar mı daha çok özendiriyor?

Arkadaşlarımızın partnerleriyle yaptıkları planlara mı daha çok özeniriz, yoksa gittikleri tatilden döndükten sonra onları dinlerken mi?

Dizilerle kurduğumuz bağ ne anlama geliyor?

Hiç sevdiğiniz bir dizi karakteri öldüğünde hıçkıra hıçkıra ağladınız mı? Bu onlarla bağ kurduğunuzu gösterir. Peki neden bağ kurarız?

Bir Yabancıdan Bağlanma Figürüne

Nasıl oluyor da bir yabancı, bir gün geliyor da hayatımızdaki en önemli figürlerden biri haline dönüşüyor?