Gençlik Aşkları: Olivia Rodrigo - Sour

Orhun Ogün Yücel

Orhun Ogün Yücel

Gençlik Aşkları: Olivia Rodrigo - Sour

Olivia Rodrigo - SOUR (2021)

Olivia Rodrigo - SOUR (2021)

Popüler kültürle biraz olsun ilgileniyorsanız muhtemelen siz de bu ay nereye dönseniz Olivia Rodrigo'nun ismiyle karşılaşmışsınızdır. Spotify'da kadın sanatçılar tarafından yayınlanan albümler içerisinde açılış haftasında en fazla dinlenme rekorunu kıran SOUR'un aynı zamanda 18 yaşındaki sanatçının çıkış albümü olması bu rekoru daha da etkileyici hale getiriyor.
relate-banner



Küçüklüğünden beri oyunculuk yapan Rodrigo rol aldığı bazı reklam ve küçük çaplı filmlerin ardından Disney Channel'ın Bizaardvark isimli dizisinde üç sezon boyunca yer aldı. Ancak sanatçının asıl şöhretine Disney+ özel dizisi High School Musical: The Musical: The Series'de başrolü alarak kavuştuğunu söyleyebiliriz. 2021'in başında yayınladığı drivers license isimli teklisiyle müzik kariyerine başlayan sanatçı, yalnızca altı ay gibi kısa bir sürenin ardından şimdi popüler müziği sarsan SOUR albümüyle karşımızda. Albüm gençlerin - özellikle Z jenerasyonunun gençlerinin - aşkla ve aşkın yanında getirdiği her şeyle baş etme yollarını gözler önüne seriyor. Rodrigo bu kısa albüm boyunca anlattığı kısa hikayeleriyle dinleyen herkese anlaşılmış hissettirecek ve bağ kurabilecek bir şeyler sunmayı başarıyor.



Z jenerasyonu (Gen Z) tecrübesi

Albüm, sözleriyle geri kalan tüm albüm için bir özet niteliği taşıyan brutal ile açılıyor. brutal albümün geri kalanının bedroom pop tarzı sesinden farklı olarak punk-rock esintilerine sahip. Toplumun gençlere hayatlarının altın çağını veya en mutlu dönemlerini yaşama sözü verdiğini söyleyen sanatçı, bu altın çağ söz verildiği gibi olmadığı için şikayet ediyor. Rodrigo, albümünde The Economist'in "iyi eğitimli, iyi huylu, stres seviyesi yüksek ve depresif" olarak tanımladığı Z jenerasyonunun öz farkındalığı yüksek, yalnız ve karanlık üslubunun ana akım medyadaki en güçlü temsillerinden birini yaratıyor. brutal'da pandeminin sebep olduğu nesil travmasına da işaret eden sanatçı, bu olağandışı dönemin gençleri daha da zalim bir dünyaya soktuğuna değiniyor. jealousy, jealousy'de Rodrigo sosyal medyanın insanların kendi hayatlarını başkalarıyla karşılaştırma dürtüsünü beslediğini söylüyor ve sosyal medyanın genç insanları - özellikle de genç kadınları - tabi tuttuğu gerçekçilikten uzak ve ulaşılmaz toplumsal standartlara isyan ediyor.



Sınır çizebilmek ve toksik ilişkilerle baş edebilmek

Çıkış albümüyle beraber kısa sürede Taylor Swift ve Lorde'la karşılaştırılmaya başlanan Olivia Rodrigo'nun içe dönük hikaye anlatımı ve yaşadığı ilişki sorunlarını şarkılarına yedirme şekliyle bu karşılaştırmanın hakkını verdiğini söylemek yanlış olmaz. Sanatçının High School Musical: The Musical: The Series'den rol arkadaşı ve eski sevgilisi Joshua Bassett'e yazdığı tahmin edilen şarkılarda bunu yoğun bir şekilde görmek mümkün. Sanatçının eski ilişkisini sürdürebilmek için kendi karakterini, fikirlerini ve duygularını feda etmesini ve sonrasında ihanete uğramış hissetmesini anlattığı traitor sakin bedroom pop sesiyle ve açılış şarkısıyla albümün geri kalanı arasındaki tezatı ortaya koyuyor. Taylor Swift-vari 1 step forward, 3 steps back'te de yaptıkları birbirini tutmayan bir partnere sahip olmanın zorluklarını anlatan sanatçı, partnerinin sevgi dolu versiyonuyla mı yoksa öfkeli versiyonuyla mı karşılacağını asla anlayamadığından yakınıyor. Sanatçının kafası karışık üslubundan bu olumsuz döngüye karşı sınır koymakta zorlandığını görebiliyoruz. Her görüştüklerinde onu kapıya bırakacak partneriyle mi yoksa ağlatıp evine yollayacak partneriyle mi karşılacağını anlamaya çalışmanın bir yandan heyecan verici olduğunu söyleyen Rodrigo albüm boyunca dinleyicide hoparlörün öbür tarafına geçip partnerinden ayrılmasını söyleme isteği uyandırıyor.



Kapanış yapabilmek

Ocak 2021'de yayınlanan drivers license aynı zamanda albümün ilk teklisi. Spotify'da çıkış haftasında en fazla dinlenen şarkı rekorunu kıran drivers license'ın videosunda eski sevgilisine duyduğu özlemle amaçsızca araba süren Rodrigo'yu görüyoruz. Yine sanatçının eski sevgilisi Joshua Bassett'le ilgili olduğu düşünülen şarkıda sanatçı partnerinin ayrılığı kendisinden çok daha hızlı atlatmış gözükmesine ve çok hızlı bir şekilde yeni bir ilişkiye başlamasına sitem ediyor. deja vu'da ise sanatçının artık ayrılığını atlatabilmeye başladığını görüyoruz. Eski partnerinin yeni ilişkisinin ve hislerinin gerçekliğini sorgulayan sanatçı, kendi ilişkisiyle olan benzerliklerine işaret ediyor. Ayrılık sürecinin ilerlemesiyle beraber neşeli bir tonu olan deja vu'dan sonra gelen good 4 u albümde ara ara beliren punk-pop sesini geri getiriyor. Bu punk pop sesi yanında öfkeyi de getiriyor. Rodrigo partnerinin ayrılığı çok daha hızlı atlatmasına duyduğu öfkeyi anlatıyor ve sarkastik bir tonla eski partnerinin iyi ve mutlu olmasına sevindiğini söylüyor.

SOUR, piyano eşliğinde anlatılan samimi ve derinlikli hikayeleriyle son yıllarda Z jenerasyonu arasında hızla popülerlik kazanan bedroom pop alt janrının en popüler örneklerinden birini oluşturuyor. Olivia Rodrigo ile beraber jenerasyonlarının gençlik aşklarını hikayeleştiren Rex Orange County, Clairo, Current Joys veya Gracie Abrams gibi sanatçıların bedroom pop şarkılarından oluşan oynatma listemize aşağıdan ulaşabilirsiniz!





Benzer yazılar

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.

İkinci Kez Aşık Olmanın Bize Getirdikleri

Her aşk hikayesi farklı olsa da aşkı yeniden bulma deneyimlerimizdeki çoğu süreç ortak. Bunlardan dördünü sizin için listeledik!

İlişkimize Zarar Veren 7 Düşünce Kalıbını Nasıl Değiştiririz?

Zihnimizde dönen bazı düşünce kalıpları partnerimizle aramızda çatışmalar ve hatta ayrılıklar yaşamamıza sebep olabiliyor. Gelin birlikte bize ve ilişkimize zarar veren bu düşünce kalıplarına ve bu kalıpları nasıl değiştirebileceğimize bakalım.
Mabel Matiz&Mert Demir - Antidepresan

2022’nin Aşk Şarkıları

Aşkı, özlemi, hayal kırıklığını ve ayrılığı uçlarda yaşadığımız 2022 yılında yayınlanmış olan aşk temalı şarkılara gelin birlikte bakalım.
DALL-E

Dijital Partner Şiddeti

“Onu takipten çıkacaksın!” “Şifreni mi değiştirdin?” Bu cümleler tanıdık mı? Eğer böyle söylemlerle karşılaştıysanız dijital şiddeti deneyimlemiş olabilirsiniz.
Ophelia (John Everett Millais, 1852)

Hamlet’in Ophelia’sı ve Ophelia Sendromu

Shakespeare’in Hamlet oyunundaki Ophelia karakterini ve adını verdiği Ophelia Sendromu’nu beraber inceleyelim!
Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?
Aşk, Büyü, Vs. - Ümit Ünal (2019)

Yaşanamamış Bir Hayatın Rüyası: Aşk, Büyü, Vs.

Birbirine aşık iki kadının toplumsal tabular sebebiyle nasıl birbirlerinden ayrı düştüklerini anlatan duygu dolu bir film.
Consolation - Edvard Munch (1907)

Romantik İlişkilerde Cinsel Hayat ve İletişim

Romantik ilişkide cinsel hayatın iyi olması için partnerlerin sürekli açık iletişim kurması gerekiyor. Nasıl diye merak ediyorsanız cevapları yazıda!
Le lit (The bed) - Henri de Toulouse-Lautrec (1893)

Toulouse-Lautrec’in “Yatakta” Serisi

Post-empresyonizm akımının önemli ressamlarından biri olan Toulouse-Lautrec’in “Yatakta” isimli eserler serisine birlikte bakalım!

footer