İlişkinizde Fedakarlık Yapmadan Önce Kendinize Sormanız Gereken 6 Soru

Pelin Gömleksiz

Pelin Gömleksiz

İlişkinizde Fedakarlık Yapmadan Önce Kendinize Sormanız Gereken 6 Soru

Le muguet du Metro - Robert Doisneau

Le muguet du Metro - Robert Doisneau

Evde tek başınıza vakit geçirmeyi planlarken partneriniz istiyor diye onun arkadaşlarıyla buluşmak, partnerinizin işi gereği başka bir şehre taşınmak veya partnerinizin alerjisi var diye yıllardır birlikte yaşadığınız evcil hayvanınızdan vazgeçmek... İlişkinizde hangi fedakarlıkları yapabilirsiniz, neler sizin için kırmızı çizgi? Fedakarlık, partnerinin veya ilişkinin iyiliği adına kişinin kendi isteklerinden vazgeçmesi olarak tanımlanıyor. Fedakarlık yapmanın ilişkide bağlılığı ve güveni artırmak gibi olumlu yanları bulunurken takdir edilmediğinde veya karşılıklı yapılmadığında memnuniyetsizliğe ve olumsuz duygulara sebep olabiliyor. Partnerimiz için fedakarlık yapmadan önce kendimize hangi soruları sorabiliriz?
relate-banner

  1. İlişkinize ne kadar bağlısınız?
Bu ilişkide bir gelecek görüyor musunuz? Partnerinizle ortak bir ilişki kimliği oluşturmaya ve 'biz' olmaya ne kadar yakınsınız? Partneriniz için büyük bir fedakarlık yapmadan önce kendinize bu soruları sormalısınız. Elbette bundan 10 sene sonrasından emin olamazsınız fakat karşılıklı olarak ilişkiye yaptığınız yatırımlar ve birlikte bir gelecek kurmaya yönelik düşünceleriniz size ipucu verebilir.

  1. Partneriniz sizin için aynı şeyi yapar mıydı?
Fedakarlık karşılıklı olarak yapıldığında ilişkiye iyi geliyor. Eğer siz partneriniz terfi aldığı için başka bir şehre taşınmayı düşünüyorsanız partnerinizin de içtenlikle terfiden feragat edip yaşadığınız yerde kalmayı değerlendirmesi gerekiyor. Partneriniz fedakarlık yapması gereken sizmişsiniz gibi mi düşünüyor yoksa sizinle birlikte o da her ikiniz için de en iyi olacak çözümü bulmaya mı çalışıyor?

  1. Sonuçlar her ikiniz için de eşit derecede önemli mi?
Partnerinizle farklı isteklerinizin olduğu durumlar içerisinde bulunabilirsiniz. Böyle bir durumda kimin için isteğinden vazgeçmek daha zor veya kim isteğinin gerçekleşmesi için daha çok yatırım yaptı bunu değerlendirebilirsiniz. Diyelim ki sizin iş arkadaşlarınızla birlikte olmak istediğiniz bir gece partneriniz de birlikte onun ailesinin yanına gitmenizi istiyor. Partneriniz için o akşam ailesiyle olmak gerçekten önemliyse ve siz iş arkadaşlarınızın bu durumu anlayışla karşılayacağını düşünüyorsanız fedakarlık yapmayı değerlendirebilirsiniz.

  1. Partneriniz fedakarlık yaptığınızın farkında mı?
Yaptığınız tüm fedakarlıkların listesini tutmanız veya her fedakarlık yaptığınızda bunu dile getirmeniz gerekmiyor. Fakat partnerinizin yaptığınız fedakarlıkları takdir etmesi ve özverili davrandığınızı görmesi önem taşıyor. Fedakarlıkların sıradan durumlar haline dönüşmemesi ve ilişki memnuniyetini artırması için fedakarlık yapıldığında minnettarlık duygusunu dile getirmek gerekiyor.

  1. Fedakarlık yapmaktan daha iyi bir çözüm yolu var mı?
Fedakarlık yapmayı bir çözüm olarak görmeden önce her ikinizin de fedakarlık yapmasını gerektirmeyen bir çözüm yolu olup olmadığını değerlendirebilirsiniz. Örneğin; partneriniz denize girebileceği bir tatile çıkmak istiyorken siz daha tarihi ve kültürel bir geziye çıkmak istiyor olabilirsiniz. Bu durumda birinizin tatil isteğinden tamamen vazgeçmek yerine belki de ikinizin de beklentilerini karşılayan bir yer bulabilirsiniz. Her zaman bir çözüm bulmak mümkün olmasa da bir tarafın daha az fedakarlık yapmasını sağlayacak yollar keşfetmek mümkün!

  1. Uzlaşmanız mümkün mü?
Yakın ilişkilerimizde fedakarlık yaparken genellikle bir karşılık beklemesek de fedakarlık yaptığımız durumlarda bizim de iyiliğimize olacak bir anlaşma yapabiliriz. Örneğin; partneriniz terfi aldığı için şehir değiştiriyorsanız iki haftada bir ailenizi görmek için onların yanına gelmek isteyebilir veya şehir değişikliğini uzun zamandır istediğiniz bir evde yaşamak için bir fırsat olarak değerlendirebilirsiniz.

Durumu bütün açılardan değerlendirmek ve açık bir iletişim kurmak fedakarlık söz konusu olduğunda önem taşıyor. Fedakarlıkların takdir edildiği ve ilişkiye olan bağlılığın güçlü olduğu durumlarda kendi isteklerinden partner veya ilişki için vazgeçmek daha anlamlı oluyor.

Gordon, A. M. (2012, July 13). Is He Worth It? Six Questions to Ask When Sacrificing in Relationships. Psychology Today. https://www.psychologytoday.com/intl/blog/between-you-and-me/201207/is-he-worth-it-six-questions-ask-when-sacrificing-in-relationships.

Benzer yazılar

Kendi Potansiyelini Keşfeden İnsanlar Neye Benzer?

Maslow’un ihtiyaç hiyerarşisini duymuş muydunuz? Bu piramitte en tepede yer alan “kendi potansiyelini keşfetmek” neye benziyor diye merak ediyorsan cevabı yazımızda.

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.

Hep Siz Mi Özür Diliyorsunuz?

Özür dilemek ilişkilerimizi olumlu bir şekilde etkilese de gereğinden fazla özür dilediğimizi fark ettiğimiz noktada durup düşünmemiz hem kendimiz hem de ilişkimiz için daha sağlıklı oluyor.
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!

Karşılanmamış İhtiyaçlar Kendini Nasıl Gösterir?

Karşılanmamış ihtiyaçlarımız, kendilerini farklı duygularla gösterebilirler.
Be With Me- Joseph Lorusso

Aşkın Tanımını Yapmak Mümkün mü?

Kavuşmak, kavuşamamak, birlikte olup bütün dünyaya meydan okumak… Sizce aşk nedir? Böylesine karmaşık bir deneyimin tanımı yapılabilir mi?
Vampire - Edvard Munch

Ait Hissetmenin Özlemini Duyuyor Musunuz?

Ait olma hissine, sahip olduğumuz her ilişki içinde ihtiyaç duyuyoruz. Bu yazımızda aidiyet hissinin yaşamımızdaki yerinden bahsediyoruz.

Özgürleştiren Aşk Mı Kısıtlayan Aşk Mı?

Aşkı nasıl tanımlıyoruz? Bizi büyüten, keşfetmemize olanak sağlayan bir durum olarak mı yoksa aşk için her seferinde kendimizi feda etmemiz mi gerekiyor?
Waheed in lord’s robes - Liu Xiaodong (2011)

Örgütsel Bağlılık Neden Önemli?

Örgütsel bağlılık ile çalışanların iş performansı, motivasyonları, işten ayrılmaları ya da devam etmeleri arasında bir ilişki bulunuyor.

footer