Günümüz Gençleri Neden Biraz Böyleler?

kategori

Yakın İlişkiler

Günümüz Gençleri Neden Biraz Böyleler?

Yaşlılar ve genç insanlar arasında yüzyıllardır süren birbirini anlamama tartışması son zamanlarda yerini "OK, boomer" tabirine bıraktı. Aslında bu durum, genç insanların görece yaşlı insanların kendilerini anlamadığını varsaymasından ve kendilerini ne kadar açıklamaya çalışırlarsa çalışsınlar bu düşünce yapısını değiştiremeyeceklerini anlayıp "Tamam teyze/amca, sen öyle düşün." demesinden kaynaklanıyor.

Peki bugünün genç insanları yaşlandıklarında "Gençler geçmişe göre çok daha tembel, bir şey öğrenmeye hevesleri yok ve ayrıca saygısızlar." diyecekler mi? Yapılan bir araştırmaya göre günümüz gençleri, yaşlı insanların şu anki davranışlarını - ne kadar eleştirseler de - ileride göstermeye oldukça yatkınlar; bunun nedeni ise insan hafızasının çalışma mekanizması.

Sanılanın aksine, insan hafızası tıpkı bir video kaydı gibi olanları tamamen olduğu şekilde hatırlayarak değil, inşa ederek çalışıyor. Yani aslında olanları tıpkı oldukları gibi hatırlıyor oluşumuz bir illüzyondan ibaret. Bu yapının sonucu olarak da günümüzdeki yaşantıları geçmişte yaşadıklarımıza ekleyerek adeta geçmişi yeniden kurguluyoruz. Örneğin, geçmişte iyi ilişkimiz olan bir insandan şu anda pek de haz etmiyorsak geçmişte o kişiyle kurmuş olduğumuz ilişkiyi de kötü olarak hatırlıyoruz.

Bu bilgiler ışığında, günümüzün yaşlıları kendi zamanlarında genç insanların nasıl olduğunu tam olarak hatırlamadıkları için, günümüzden aldıkları belli parçaları geçmişe entegre ediyorlar ve bunu yaparken aslında günümüz gençlerini değil, kendileri hakkındaki bilgilerini geçmişe ekliyorlar. O halde, belki de bu hafızaya dayalı ön yargılar var olduğu sürece, günümüz gençleri şimdiki yaşlı insanların yerine alacaklardır, kim bilir?

Yine de belirtmeden geçmeyelim ki araştırmalar günümüz gençlerinin geçmişe kıyasla daha az uyuşturucu madde ve alkol kullanıyor olduklarını ve daha geç yaşta ilk cinsel birlikteliklerini yaşadıklarını gösteriyor.relate-banner

Protzko, J., & Schooler, J. W. (2019). Kids these days: Why the youth of today seem lacking.Science Advances,5(10), eaav5916.

Benzer yazılar

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.
Druk - Thomas Vinterberg (2020)

Tehlikeli Bir Alkol Deneyi: DRUK

Yaşamanın keyfini unutmuş orta yaş krizindeki dört öğretmenin içlerindeki coşkuyu bulmaya çalışma öyküsünü anlatan bir Danimarka filmi.
Carl Little

Ergenlikte Spor Yapmanın Mental Sağlığa Etkileri

Ergenlik döneminde spor yapmak kişileri mental açıdan nasıl etkiliyor? Kız çocukları depresyona daha mı meyilli?
Submarine Filminden Bir Kesit

Aşkın 6 Mil Derinliğinde Su Üstünde Kalmanın Çabası: Submarine

Bozuk bir aile yapısı içinde, ergenliğin getirdiği karakter bunalımıyla uğraşan Oliver, ebeveynlerinin evliliklerini kurtarmaya çalışıyor.
Love - Liu Xiaodong

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar ve Romantik İlişkiler

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar hem fiziksel hem de psikolojik sağlığı olumsuz etkiliyor. Peki, ilişkiler bu etkileri azaltabiliyor mu?
Battersea, London- Niall McDiarmid (2017)

İlişkinde Kaygı Mı Duyuyorsun?

Arkadaşları beni sevecek mi? Onu çok mu bunalttım? Kaygılı biriyseniz bu düşüncelere yabancı değilsiniz. Gelin bunları yakından inceleyelim!
Femina

Teknoloji ve Çocuklar - Yanlış Bilinenler

Günümüz çocukları teknolojiyle fazlasıyla haşır neşir durumda. Peki bu durum gerçekten de sosyal etkileşimlerini azaltıyor mu?
Untitled - Denis Sarazhin

Yaş, Memnuniyet, Cinsiyet: İlk Cinsel Deneyim

Cinselliğe dair birçok konuda olduğu gibi ilk cinsel deneyim hakkında da çok fazla yanlış "bilgi" var. Bu konuyla ilgili bilgiler yazımızda!
American Honey (2016)

Gençleri Merkezine Alan 3 Film

Gençlikten yetişkinliğe geçişteki o bitmek bilmeyen, sancılı süreç... Bu süreci merkezine alan filmleri inceledik. Keyifli okumalar!
Morning Security Briefing at the Minneapolis Institute of Art, Basement Door Open onto the Guard Lounge Pet Wall - Aliza Nisenbaum

İleri Yaş Dostu İş Yerleri ile Yaş Ayrımcılığını Önlemek

Tıpkı ırkçılık ve cinsiyet ayrımcılığı gibi bir ayrımcılık türü olan yaş ayrımcılığıyla iş yerinde mücadele etmek için öneriler yazımızda.

footer