Uzun soluklu kurduğumuz hayaller kuvvetli bir motivasyon kaynağı ve bir hayat amacı olarak bize geri dönüyor. Fakat bu hayallerin gerçekleşmemesi, kendimize verdiğimiz sözleri tutamamak ya da gerçekleştirdiğimiz hayallerin bizi düşündüğümüz kadar tatmin etmemesi ise öz saygının zarar görmesi ve kuvvetli hayal kırıklıkları ile sonuçlanabiliyor. Spontane yaşayan ve uzun vadeli planlar yapmayan kişilerde ise uzun soluklu planların getirdiği hayal kırıklığının yerini geleceği planlamamış olmaktan doğan anksiyete alıyor. Aslında planlı bir hayat sürdürebilmek ve bu planlara ulaşabilmek için izlenebilecek bazı yollar bulunuyor. Bunlardan birkaçını sizin için derledik:
- Planlarınızı mümkün olduğunca detaylandırın. Ne? Nasıl? Neden? Ne zaman? Nerede? Bu gibi soruları cevapsız bırakmak planlarınızın bir hayal olarak kalmasına sebep olabilir. Ancak bu çizgileri çok keskin çekmek de planlarınızı gerçekleştirme yolunda kendi kendinizi engellemenize sebep olabilir, doğru noktayı bulmak önemli.
- Bu planın gerçekleşmesi size ne kazandıracak sorusunun cevabı en büyük motivasyonunuz olabilir; yüklü miktarda para, fit bir vücut, sosyal statü… Yola neden çıktığınızı kendinize hatırlatın.
- Çevrenize katacağınız değeri hesaplayın. Kazandığınız para ile ailenize neler katabilirsiniz? Yeni pozisyonunuzda organizasyonunuza ne gibi değişimler getirebilirsiniz? Odak nokta siz olsanız da motivasyonunuzu kaybettiğiniz anlarda çevrenizden destek bulabilmek adına onları da planlarınıza dahil etmek akıllıca olabilir.
- Ne tür engeller ile karşılaşabileceğinizi düşünün. İnsanlar, zaman, para… Planlarınıza giden yolda karşılaşabileceğiniz pek çok sıkıntı olabiliyor. Bunlar ile sonradan karşılaşmak yerine çıkabilecek sorunları önceden plana dahil etmek hem yaşanacak hayal kırıklıklarını hem de süreç boyunca yaşayabileceğiniz kaygıları minimuma indirebiliyor.
- Doğabilecek sorunlara olası çözümler düşünün. Hazır bu kadar problemi ortaya dökmüşken ve henüz kriz anı gelip çatmamış, stres başlamamışken aklınıza gelen olası çözümleri sıralamakta fayda var.
- Süreci parçalara bölün. Bu hem süreç boyunca katettiğiniz yolu hem de büyük resmin içindeki detayları ayrı ayrı inceleyip geriye baktığınızda nerede yanlışlar yaptığınızı görebilmeniz için iyi olacaktır.
- Kendinize verdiğiniz sözlere sadık kalın. Kendinize verdiğiniz sözleri bir kağıda yazabilir hatta bu kağıdı imzalayıp bir sözleşmeye bile dönüştürebilirsiniz. Verdiğiniz bu sözlere her gün göz atmak ve sorumluluklarınızı görmek içinizdeki tutkunun ilk günkü sıcaklığında kalmasını sağlayabilir. Ayrıca kendimize verdiğimiz sözleri tutmamak öz saygımızı ve kendimize olan güvenimizi kuvvetli bir biçimde zedeleyebiliyor.
- Çevrenizdeki insanlara planlarınızdan bahsetmek ve onların desteğini almak da oldukça kuvvetli bir motivasyon kaynağı. Ancak planlarınızı anlatırken böbürlenmek veya çevrenizden sürekli olumlu yorumların gelmesi, erken başarmışlık hissi ile gelen rehavete kapılmanıza sebep olabilir.