Günümüzde yaygınlığı hızla artan dijital oyunların çocuklar üzerinde yalnızca zararlı etkisi olduğu düşünülebiliyor. Bu sebeple ebeveynler zaman zaman çocuklarıyla tartışabiliyor ve oyun oynama sürelerini azaltmak için kısıtlayıcı kurallar koyabiliyorlar. Peki, dijital oyunlar çocuklar üzerinde gerçekten yalnızca zararlı etkiye mi sahip?
Dijital oyunlar üzerine yapılan çalışmalarda stresli bir durumdan sonra başa çıkma yöntemi olarak dijital oyunlar kullanıldığında insanların stres düzeylerinde azalma olduğu gözlemleniyor. Buna ek olarak, bireysel oynanan bilgisayar oyunlarındansa paylaşımlı oyunlar olarak adlandırılan grup oyunlarını oynayan kişilerin pozitif sosyal deneyimler yaşadıkları ve bunun da stres düzeylerinde olumlu bir etkiye sebep olduğu belirtiliyor. Özellikle Minecraft gibi video oyunlarının yalnızlık hissini azalttığı belirtiliyor.
Ancak, dijital oyunlara dahil edilen video oyunları da çocuklar üzerinde bağımlılık etkisi yaratabiliyor. Video oyunları; konsol oyunları, bilgisayar oyunları ve sosyal medya üzerinden oynanan oyunları kapsıyor. Bağımlılık tanımı araştırmacılara göre çeşitlilik göstermekle birlikte, bağımlılık oyun oynama süresiyle değil, kişinin video oyunlarını yaşadığı negatif deneyimlerle başa çıkma yöntemi olarak hayatının merkezine koymasıyla ilişkilendiriliyor. Bu durumda kişi, yaşamının diğer alanlarını ihmal edebiliyor. Özellikle 10 yaşın altındaki çocuklarda video oyunları bağımlılığa, agresif düşüncelere ve davranışlara sebep olabiliyor ve çocuğun sosyal ilişkilerinde bozulmaya yol açabiliyor. Araştırmalar, özellikle şiddet içerikli video oyunlarının çocuklarda agresif davranışları artırabileceğinin altını çiziyor. Fakat her çocuğun kişilik özellikleri farklılık gösterebileceği için şiddet içerikli oyunların her çocukta agresif davranışlara neden olmayabileceği de belirtiliyor.Çocuklarınızın video oyunları oynamasını engellemek yerine neler oynadıklarını gözlemleyebilirsiniz. Ekran başında geçirdikleri süreyi yönetmek yerine oynadıkları oyunların içeriklerine bakmak, çocuğunuza dijital dünyada daha güvenli bir alan yaratmak için yardımcı olabilir. Oyun oynamayı yasaklamak ya da oyun için belirli bir süre limiti koymak, çocuğunuz için sağlıklı sınırlar çizmenizi engelleyebiliyor. Çocuğunuzla birlikte dijital oyunlar oynamak, hem o yaş grubundaki çocukların neler oynadığı hakkında fikir edinmek hem de çocuğunuzun oynadığı oyunların altında yatan negatif bir mesaj varsa çocuğunuzla bunları konuşmak için güzel bir adım olabilir. Ayrıca zaman zaman çocuğunuzla birlikte evde “dijital detoks” yapabilirsiniz. Süresini sizin belirlediğiniz bu dijital detoks zamanında dijital herhangi bir cihazdan bir süreliğine uzak kalmak, çocukların mental sağlığını ve davranış gelişimlerini olumlu yönde etkileyebiliyor.