Dijital Oyunların Çocuklara Etkileri

Feyza Hilal Dilmaç

Feyza Hilal Dilmaç

Dijital Oyunların Çocuklara Etkileri

İsimsiz- Sophi Miyoko Gullbrants

İsimsiz- Sophi Miyoko Gullbrants

Günümüzde yaygınlığı hızla artan dijital oyunların çocuklar üzerinde yalnızca zararlı etkisi olduğu düşünülebiliyor. Bu sebeple ebeveynler zaman zaman çocuklarıyla tartışabiliyor ve oyun oynama sürelerini azaltmak için kısıtlayıcı kurallar koyabiliyorlar. Peki, dijital oyunlar çocuklar üzerinde gerçekten yalnızca zararlı etkiye mi sahip?
relate-banner

Dijital oyunlar üzerine yapılan çalışmalarda stresli bir durumdan sonra başa çıkma yöntemi olarak dijital oyunlar kullanıldığında insanların stres düzeylerinde azalma olduğu gözlemleniyor. Buna ek olarak, bireysel oynanan bilgisayar oyunlarındansa paylaşımlı oyunlar olarak adlandırılan grup oyunlarını oynayan kişilerin pozitif sosyal deneyimler yaşadıkları ve bunun da stres düzeylerinde olumlu bir etkiye sebep olduğu belirtiliyor. Özellikle Minecraft gibi video oyunlarının yalnızlık hissini azalttığı belirtiliyor.

Ancak, dijital oyunlara dahil edilen video oyunları da çocuklar üzerinde bağımlılık etkisi yaratabiliyor. Video oyunları; konsol oyunları, bilgisayar oyunları ve sosyal medya üzerinden oynanan oyunları kapsıyor. Bağımlılık tanımı araştırmacılara göre çeşitlilik göstermekle birlikte, bağımlılık oyun oynama süresiyle değil, kişinin video oyunlarını yaşadığı negatif deneyimlerle başa çıkma yöntemi olarak hayatının merkezine koymasıyla ilişkilendiriliyor. Bu durumda kişi, yaşamının diğer alanlarını ihmal edebiliyor. Özellikle 10 yaşın altındaki çocuklarda video oyunları bağımlılığa, agresif düşüncelere ve davranışlara sebep olabiliyor ve çocuğun sosyal ilişkilerinde bozulmaya yol açabiliyor. Araştırmalar, özellikle şiddet içerikli video oyunlarının çocuklarda agresif davranışları artırabileceğinin altını çiziyor. Fakat her çocuğun kişilik özellikleri farklılık gösterebileceği için şiddet içerikli oyunların her çocukta agresif davranışlara neden olmayabileceği de belirtiliyor.Çocuklarınızın video oyunları oynamasını engellemek yerine neler oynadıklarını gözlemleyebilirsiniz. Ekran başında geçirdikleri süreyi yönetmek yerine oynadıkları oyunların içeriklerine bakmak, çocuğunuza dijital dünyada daha güvenli bir alan yaratmak için yardımcı olabilir. Oyun oynamayı yasaklamak ya da oyun için belirli bir süre limiti koymak, çocuğunuz için sağlıklı sınırlar çizmenizi engelleyebiliyor. Çocuğunuzla birlikte dijital oyunlar oynamak, hem o yaş grubundaki çocukların neler oynadığı hakkında fikir edinmek hem de çocuğunuzun oynadığı oyunların altında yatan negatif bir mesaj varsa çocuğunuzla bunları konuşmak için güzel bir adım olabilir. Ayrıca zaman zaman çocuğunuzla birlikte evde “dijital detoks” yapabilirsiniz. Süresini sizin belirlediğiniz bu dijital detoks zamanında dijital herhangi bir cihazdan bir süreliğine uzak kalmak, çocukların mental sağlığını ve davranış gelişimlerini olumlu yönde etkileyebiliyor.

[1] Sweet, J. (2021, July 5). Video Games Could Hold Untapped Potential in Treatment of Mental Illness. VeryWell Mind. Retrieved from https://www.verywellmind.com/video-games-could-treat-mental-illness-study-shows-5190213
[2] Lee, K. (2020, May 29). Are Violent Video Games Training Kids to Think and Act Aggressively? VeryWell Family. Retrieved from https://www.verywellfamily.com/kids-violent-video-games-621153
[3] Morin, A. (2020, July 31). Do Violent Video Games Lead to Aggressive Behavior? VeryWell Family. Retrieved from https://www.verywellfamily.com/aggressive-behavior-and-video-games-1094980
[4] Hartney, E. (2020, May 16). The Signs and Effects of Video Game Addiction. VeryWell Mind. Retrieved from https://www.verywellmind.com/what-is-video-game-addiction-22333
[5] Gans, S. (2020, April 5). The Link Between Video Games and Stress Relief. VeryWell Mind. Retrieved from https://www.verywellmind.com/how-video-games-relieve-stress-4110349

Benzer yazılar

Partnerle Seks Hakkında Konuşmak Cinsel Tatmini Artırıyor!

Partnerinizle cinsellik hakkında konuşmak istiyor ama nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!
Summer Kiss - Irına Redine

Doğayla İç İçe Nesiller Yetiştirmek

Eskisi gibi misket oynayabilmek hala mümkün mü? Çocukların sokağa çıkıp oyun oynayabilmesi için neler yapabiliriz? Öneriler yazımızda!
Menstruation on The Rocks- Brian Sims

Regl Nedir?

Regl olmak ayıp ya da gizlenecek bir durum değil. Peki regl çocuklarla nasıl konuşulmalı?
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Tijana Draws

Oyun Rehberi

Çocuğunuzla oynadığınız oyunları daha keyifli hale getirecek ve oyun davranışlarınıza katkı sağlayacak bir oyun rehberi hazırladık.

Romantik İlişki İçerisindeyken Kendimizi Hangi Yollarla Sabote Ederiz?

Romantik ilişkinizde yolunda gitmeyen şeyler mi var? Peki ya ilişkinizi farkında olmadan sabote eden sizin davranışlarınızsa?
Shy- Sir Lawrence Alma Tadema

Partnerlerin Sorun Çözme Becerilerinin İlişkiye Etkileri

Tartışmalar sağlıklı bir şekilde çözülemediği zaman ilişkiye zarar verebiliyor. Sorun çözme becerilerimiz bu süreci nasıl etkiliyor?

Beden algımız romantik ilişkimizi etkileyebiliyor.

Daha olumlu bir beden algısına sahip olan kişiler partnerleriyle kurdukları romantik ve cinsel ilişkilerde daha fazla memnuniyet duyabiliyorlar. Peki neden?
Father and Son Talk - Vickie Wade

Çocuklar İçin Ahlak Felsefesi Egzersizi

Çocukların felsefi tartışmalarla kavramları sorgulaması onların düşünce sürecini geliştiriyor. Bu yazımızda da bir ahlak felsefesi egzersizi sunuyoruz!

footer