Aşırı Düşünmenin 9 Çeşidi

kategori

Yakın İlişkiler

Aşırı Düşünmenin 9 Çeşidi

Bazen düşüncelerimizde laf lafı o kadar açıyor ki o an ne ile uğraştığımızı, buraya nereden geldiğimizi bile unutabiliyoruz. Siz de bu deneyimi sık sık yaşıyorsanız aşırı düşünenler kulübüne hoşgeldiniz! Bu yazımızda aşırı düşünmenin kendini gösterdiği 9 farklı çeşidine değineceğiz.

  1. Gelecek hakkında kaygılanmak: Gelecekte yaşayabileceğimiz en olumsuz senaryoları sürekli düşünebilir ve bizi strese sokma potansiyeli olan olaylarla ilgili “Ya böyle olursa…” gibi cümleler kurarak kaygılanabiliriz. Örneğin kendimizi yaşayabileceğimiz ekonomik sıkıntıların en kötü halini düşünürken veya önemli bir sunum öncesinde “Ya heyecandan konuşamazsam…” gibi cümleleri kurarken bulabiliriz.
  2. Geçmişle ilgili ruminasyonlar içine girmek: Geçmişte bizim için olumsuz sonuçlara sebep olmuş bir olay hakkında sürekli düşünüyor olabiliriz. Örneğin, bizim için travmatik bir olayı sürekli gözümüzde canlandırabilir veya yaptığımız bir hata yüzünden kendimizi suçlayabiliriz.
  3. “Büyük resim” ile ilgili aşırı düşünme: Toplumun büyük bir kısmını ilgilendiren bir konuda düşünürken neler olacağı hakkında kaygılanabilir ve kendimizi sıkışmış hissedebiliriz. Örneğin, savaş, küresel ısınma, koronavirüs veya ekonomik kriz gibi küresel konular üzerine oldukça kafa yorabiliriz.
  4. Zihin okuma: Başkalarının bir şeyleri nasıl algıladığını sürekli tahmin etmeye çalışır bir halde olabiliriz. Örneğin bizi nasıl gördükleri, yaptıklarımızdan dolayı bizi yargılayıp yargılamadıkları, sakladığımız eksik yanlarımızı fark edip etmeyecekleri hakkında uzun uzun düşünebiliriz.
  5. Kararsızlık: Karar vermemiz gereken “küçük” konularda bile uzun uzadıya düşünüyor olabiliriz. Ne giyeceğimize veya hangi diş macununu alacağımıza bile uzun süre karar veremeyebiliriz.
  6. Bir şeyleri aşırı değerlendirmek: Günlük hayatta yaşadığımız sıradan durumların bile uzun uzun analizini yapabiliriz. Bize söylenmiş basit bir sözün bile arkasında anlamlar bulmaya çalışabiliriz.
  7. Umutsuzluk: Bir olayla ilgili olumsuz ve verimsiz düşünceler döngüsüne girip bu döngüde sıkışabiliriz. “Hiçbir şey iyi olmayacak.”, “Denemenin hiçbir faydası yok.” gibi cümleler hayatımıza yerleşmiş bile olabilir.
  8. Değersizlik: Kendimizle ilgili olumsuz ve verimsiz düşünceler döngüsüne girip burada sıkışıp kalabiliriz. “Ben herkes için bir yüküm.”, “Bedenimden nefret ediyorum.”, “İstediğim notu hiçbir zaman alamayacağım.” gibi cümleler kurabiliriz.
9. Zihinsel sohbet: Her gün aktif bir şekilde sesini duymadığımız düşünceler, pasif bir şekilde zihnimizi yorabilir ve bizi anda kalmaktan mahrum edebilir.relate-banner

Bu yazı, @realdepressionproject isimli hesabın “The 9 Types of Overthinking” isimli yazısından derlenmiştir.

Benzer yazılar

Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.
Bon Vivant - Joseph Lorusso

Cinsel Fanteziler Hakkında Konuşmak

Cinsel fantezileriniz hakkında konuşmak konusunda rahat hissediyor musunuz yoksa fantezi dünyanızı sadece kendinize mi saklıyorsunuz?

Aşırı Düşünmenin 9 Çeşidi

Kendinizi ardı arkası gelmeyen düşünceler içerisinde buluyor musunuz?

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
İsimsiz (Green Blouse)- Aino Kannisto (2013)

Birbiriyle Çatışan Duygular Hissetmek

Hepimiz birbiriyle çatışan duygular, düşünceler ve davranışlar içine girebiliyoruz. Peki en çok hangi konularda çatışmalı anlar yaşıyoruz?
Untitled- Heather Horton

Ruminasyon: Bilişsel Aşırı Odaklanma

Gece başınızı yastığa koyduğunuzda keşke şunu deseydim, şöyle yapsaydım diye kara kara düşündüğünüz olur mu? Öyleyse bu yazımızı mutlaka okumalısınız!

İlişki kaygısı depresyonla ilişkili olabilir mi?

Romantik ilişkinizde kendinizi çok fazla kaygı duyarken mi buluyorsunuz? Belki de bu durumun depresyonla bir ilişkisi vardır.

Uzun uzadıya düşünme hali uykumuzu bozuyor.

Yattığınız yerde dönüp duruyor, günün bütün olumsuz olaylarını zihninizde yaşıyorsanız bu durumun etkilerini öğrenmek için doğru yerdesiniz.

Tek çocuklar narsisizme daha mı meyilliler?

"Tek çocuk muymuş? O halde kesin şımartılmıştır ve kendini çok beğeniyordur." Bu tarz önyargılara karşılık çalışmalar ne diyor dersiniz?
Overthinking - Namtia

Aşırı Düşünmeyi Nasıl Azaltabiliriz?

Birçoğumuz yoğunluğumuzun ve meşguliyetimizin arasında aşırı düşünüp kendimizi strese sokmayı başarıyoruz. Bu durumu nasıl azaltabiliriz?

footer