Aşırı Düşünmeyi Nasıl Azaltabiliriz?

İlayda Deringör

İlayda Deringör

Aşırı Düşünmeyi Nasıl Azaltabiliriz?

Overthinking - Namtia

Overthinking - Namtia

İş hayatında sürekli bir koşuşturma ve kargaşa içindeyiz. Bu yoğunluğa rağmen bir durum üzerine defalarca kez düşünüp bundan kurtulamama döngüsü verimli çalışmayı etkileyebiliyor. "Ne farklı olabilirdi, nasıl olsaydı daha iyi olurdu?" gibi soruların bir nevi zihnimizde uzun uzadıya dönüp durmasına literatürde aşırı düşünme deniyor. Bu durum aslında zihnimizin olumsuz hislerle başa çıkmasının bir yolu. Peki aşırı düşünmenin getirdiği olumsuz etkilerle başa çıkmak için ne yapabiliriz?
relate-banner

  1. Psikologlara göre aşırı düşünme süreci sanıldığının aksine bir planlama yapmaktan veya strateji oluşturmaktan farklı. Planlama veya sorunlara çözüm üretmenin aksine aşırı düşünme aktif bir mekanizma değil. Zihin olayı tekrar etmesine rağmen bir sonuç bulma çabası taşımıyor, dolayısıyla çözümsüz kalan problem kişiye tatminden çok çözümsüzlük ve çaresizlik hissi veriyor. Sadece bunun bilincinde olmak bile kişinin aşırı düşünmeden çıkmasına yardımcı olabiliyor.
  2. Araştırmalar dikkat dağıtmanın yardımcı olacağını gösteriyor. Dikkatin aşırı düşünmeden çekilmesi oldukça zor olabiliyor çünkü aşırı düşünme süreci kişiyi içine çekebiliyor. Dikkatinizi dağıtmak için ise dahil olabileceğiniz ve olumlu aktiviteler yapmak yardımcı olabiliyor. Örneğin dinamik egzersizler yapmak veya düşünsel bir oyun oynamak (sudoku,vb.) faydalı olabiliyor.
  3. Düşüncelerinizle savaşmayın. Kabullenme terapisi belirli duyguları ve durumları bastırmak için harcadığımız enerjinin ters tepebileceğini söylüyor. Bir başka deyişle, o şeyi düşünmemeye çalışmak sadece o şeyi düşünmenize sebep olabiliyor. Ancak bir durumu sürekli düşündüğünüz gerçeğini tarafsız bir biçimde gözlemleyebilmek kargaşayı azaltmak konusunda size yardımcı olabiliyor.
  4. Düşünme diyeti yaparak kendinize bir sınırlama koyabilirsiniz, örneğin, kendinize kafanızı meşgul eden şeyi gerçekten düşünmek için 30 dakika izin verin. Böylece günün başka saatlerinde aklınıza geldiğinde bunu düşünmek için kendinize ayırmış olduğunuz süreyi bekleyeceksiniz.
  5. Düşüncelerinizi aklınızda döndürmek yerine bir kağıda yazın. Yazmak organize olmanızı kolaylaştırırken sizi problem ile ilgili bir çözüme de götürebiliyor. Belki de problem ile karşı karşıya kalmak çepeçevre düşünüp daha önce zihninizde döndürmekten gözden kaçırdığınız şeyleri size sunabilir. Yazmak istemiyorsanız güvendiğiniz birine danışın.

[1] Gordon K. (2019, May 05). 9 Strategies for Overcoming Overthinking. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/sg/blog/out-the-ivory-tower/201905/9-strategies-overcoming-overthinking

Benzer yazılar

Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.
Bon Vivant - Joseph Lorusso

Cinsel Fanteziler Hakkında Konuşmak

Cinsel fantezileriniz hakkında konuşmak konusunda rahat hissediyor musunuz yoksa fantezi dünyanızı sadece kendinize mi saklıyorsunuz?

Aşırı Düşünmenin 9 Çeşidi

Kendinizi ardı arkası gelmeyen düşünceler içerisinde buluyor musunuz?

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
İsimsiz (Green Blouse)- Aino Kannisto (2013)

Birbiriyle Çatışan Duygular Hissetmek

Hepimiz birbiriyle çatışan duygular, düşünceler ve davranışlar içine girebiliyoruz. Peki en çok hangi konularda çatışmalı anlar yaşıyoruz?
Anonim - Acrobats (1822)

İş Yerinde Kültürel Çeşitlilik

Şirketler çalışanlarına kültürel çeşitliliğin ve eşitliğin olduğu çalışma ortamları sağlamalı. Bu doğrultuda atılması gereken adımlar neler?
Humiliated Ancestor 7 - Salman Toor

İş Yerinde Öz Saygı

İş yerinde öz saygımıza tehdit oluşturabilecek birçok durumla karşılaşsak da öz saygımızı güçlendirebileceğimiz stratejiler bulunuyor!
Henri Merke - Cries of London, No. 3: Last Dying Speech and Confession (1799)

İş yerinde ağlıyor musunuz? Sorun değil!

İş yerinde ağlamak zayıflık belirtisi olarak görülebiliyor. Halbuki bazen yapmamız gereken savunmasızlığımızı kabul etmek oluyor.
Chop Suey - Edward Hopper (1929)

İş Mülakatlarında Sormanız Gereken Sorular

İş mülakatlarında sorulan sorulara verilen cevaplar ne kadar kritik olsa da fırsatınız olduğunda sizin de sorabileceğiniz sorular bulunuyor!

İlişki kaygısı depresyonla ilişkili olabilir mi?

Romantik ilişkinizde kendinizi çok fazla kaygı duyarken mi buluyorsunuz? Belki de bu durumun depresyonla bir ilişkisi vardır.

footer