Kendi Değerimi Başkalarının Onayı Mı Belirler?

kategori

Yakın İlişkiler

Kendi Değerimi Başkalarının Onayı Mı Belirler?

Öz değerimiz akademik başarı, fiziksel çekicilik, rekabet, diğerlerine göre avantajlı olduğumuz özelliklerimiz ve başkalarının onayı gibi birçok farklı değişkenden etkilenebiliyor. Öz değerimizi bu değişkenlerden biri üzerinden tanımladıkça o boyutun tehdit altına girmesi ve öz değerimizin düşme ihtimali artıyor. Örneğin, kişiler öz değerlerini başkalarının onayına daha fazla bağladıkça olumsuz geri bildirim aldıklarında öz değerleri bundan daha fazla hasar alıyor.

Bu olumsuz geri bildirimlerin nasıl alındığı da durumu etkileyebiliyor. Sürekli etkileşimde olduğumuz birinden yüz yüzeyken olumsuz bir geri bildirim aldığımızda, öz değerimiz bu durumdan daha fazla etkileniyor. Telefonda konuştuğumuz bir çağrı merkezi görevlisinden veya etkileşimimizin fazla olmadığı bir gruptan olumsuz geri bildirim aldığımızda ise bundan daha az etkileniyoruz.

Öz saygımız da olumsuz geri bildirimlerden etkilenme durumumuzu belirleyebiliyor. Düşük öz saygıya sahip ve öz değerini başkalarının onayıyla ilişkilendiren kişiler, olumsuz geri bildirim aldıktan sonra kendilerini fiziksel olarak daha çekici göstermeye çabalayabiliyorlar. Yüksek öz saygıya sahip ve öz değerini başkalarının onayıyla ilişkilendiren kişiler ise olumsuz geri bildirim aldıktan sonra kendilerini daha cana yakın, sıcak ve kibar göstermeye meyilli olabiliyorlar. Tüm bunlar, aslında başkalarıyla ne denli iç içe olduğumuza ve başkalarından ne denli etkilenebildiğimize birer örnek oluşturuyor. relate-banner

Park, L. E. & Crocker, J. (2008).Contingencies of self-worth and responses to negative interpersonal feedback. Self and Identity, 7(2), 184–203.

Benzer yazılar


footer