Doğum Kontrol Yöntemleri - Yanlış Bilinenler

Begüm Yılmaz

Begüm Yılmaz

Doğum Kontrol Yöntemleri - Yanlış Bilinenler

The Birth of Venus - Alexandre Cabanel (1875)

The Birth of Venus - Alexandre Cabanel (1875)

Doğum kontrol yöntemlerine dair özellikle sosyal medyada veya ağızdan ağıza yayılan birçok yanlış bilgi bulunuyor. Doğum kontrol yöntemleri kullanılmadığında veya yanlış kullanıldığında istenmeyen gebelikler yaşanabiliyor veya cinsel yolla bulaşan hastalıklar kapılabiliyor. Bu konuda daha çok bilinçlenmek adına korunma yollarına dair yanlış bilinenleri listeledik.
relate-banner

  1. Kadınların kanamaları olması durumunda cinsel ilişkiye girildiğinde hamile kalmaları mümkün değildir. (Yanlış)
Gerçek bir menstrüasyon döngüsünde, özellikle de ilk 6 gün yumurtlama görülmediği için regl dönemindeki kadınların hamile kalma ihtimallerinin çok düşük olduğu biliniyor. Ancak bu durum herhangi bir kanama durumunda cinsel ilişkiye girmenin hamileliğe sebep olmayacağı anlamına gelmiyor. Eğer kanama düzenli menstrüasyon döngüsünün dışında bir sebepten kaynaklanıyorsa bu durumda hamile kalınabiliyor. Öte yandan spermler rahim ağzı kanalı içinde 1-4 gün canlı kalabildiklerinden yumurta da bu şekilde döllenebiliyor.

  1. Sıcak su dolu bir küvette cinsel ilişkiye girmek hamile kalmayı önler. (Yanlış)
Sıcak suyla dolu bir küvet ya da yüzme havuzunda korunmasız cinsel ilişkiye girmek hamile kalmayı engellemez. Hatta bilinenin aksine hamile kalmayı engelleyen herhangi bir seks pozisyonu da yoktur.

  1. Cinsel ilişki sonrası idrar yapmak ya da duş almak hamile kalma riskini ortadan kaldırır. (Yanlış)
Cinsel ilişki sonrası üreme organlarını çeşitli maddelerle yıkamak ya da duş almak hamile kalmayı engellemez.

  1. Sperm öldürücü kullanmak hamileliğin önüne geçer. (Yanlış)
"Bir arkadaşımdan duydum, işe yaramış!". Vajinaya diş macunu ya da limon sürmek veya çeşitli tohumlar yerleştirmek gibi tıbbi hiçbir dayanağı olmayan sperm öldürücüler, hamilelik riskini ortadan kaldırmaz ve hiçbir koşulda doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmamalıdır. Unutmayın ki bu tarz yöntemler sağlığınızı tehlikeye atmaktan öteye geçemez. Bu nedenle, bir arkadaşınızdan ya da tanıdığınızdan duyduğunuz ancak bir uzman doktor tarafından onaylanmamış hiçbir yöntemi kullanmamalısınız.

  1. Cinsel ilişki sırasında orgazm gerçekleşmemişse hamile kalınması mümkün değildir. (Yanlış)
Penisin vajina ile herhangi bir korunma yöntemi olmadan buluştuğu noktada hamile kalma ihtimali her daim vardır. Erkek boşalmadığı takdirde dahi ön sevişme sırasında salgılanan sıvılar sperm içerebilir ve penis vajina içerisine girdiğinde bu şekilde hamilelik meydana gelebilir. Öte yandan, kadının cinsel ilişki sırasında orgazm olup olmamasının da hamile kalmakla bir ilgisi yoktur.

  1. Birden fazla prezervatif kullanmak ekstra koruyuculuk sağlar. (Yanlış)
Cinsel ilişki sırasında birden fazla ya da dar prezervatif kullanmak, penise uygun tek bir prezervatif kullanmaya göre daha fazla koruyuculuk sağlamaz. Hatta hem kadının vajinasının içerisinde prezervatif yerleştirmesi hem de erkeğin prezervatif takması prezervatiflerin birbirine sürtünerek yırtılmasına neden olabileceğinden hamilelik riskini artırabilir.

  1. Doğum kontrol hapları cinsel yolla bulaşan hastalıkları engeller. (Yanlış)
Prezervatif kullanmak, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan doğan enfeksiyonların bulaşma riskini oldukça azaltır. Ancak prezervatifin korumadığı bölgelerde çıkan uçuklar, prezervatif kullanılsa dahi seks sırasında bir partnerden diğerine bulaşabilir. Benzer şekilde cinsel organları hiçbir şekilde bir tabaka ile korumayan ağızdan alınan haplar ya da kısırlaştırma gibi yöntemler de kişiyi bu hastalıklardan korumaz.

  1. Geri çekilme yöntemi her zaman işe yarar. (Yanlış)
Aslına bakıldığında hiçbir doğum kontrol yöntemi %100 koruma sağlamaz. Korunma yöntemi olarak geri çekilme metodunu seçmek, yani boşalmanın hemen öncesinde vajinaya değil de dışarıya boşalmak, cinsel yolla bulaşan hastalıkları hiçbir şekilde engellemediği gibi korunan kişilere kıyasla hamile kalma riskinin de artmasına neden olur. Yapılan bir çalışmaya göre, geri çekilme yöntemiyle seks yapan kadınların %22'sinin hamile kaldığı görülmüştür. Kişi her ne kadar vajinanın içerisine boşalmadığında spermlerin vajinaya ulaşamayacağını düşünse de boşalma öncesi gelen zevk sıvısı içerisinde sperm barındırıyor olabilir.

  1. Doğum kontrol hapı kullanmak ileri bir zamanda hamile kalmayı engeller. (Yanlış)
Doğum kontrol hapı kullanmayı bırakmanın ardından menstrüasyon döngüsünün düzene girmesi zaman alabilir. Ancak hormonal doğum kontrol yöntemleri kullanımının uzun vadede hamile kalmayı engellediğine dair bir sonuca ulaşılamamıştır. Öyle ki geçmişte doğum kontrol hapı kullanmış ve hiç kullanmamış kadınlar üzerine yapılan bir çalışma, bu kadınların hamile kalma oranları arasında kayda değer bir fark olmadığını göstermiştir.

Sizin için en doğru doğum kontrol yönteminin ne olduğunu keşfetmek için https://findmymethod.org/tr/ sitesini ziyaret edebilirsiniz!

[1] Birth control: Types, devices, injections, and permanent birth control. (2021). Retrieved 17 June 2021, from https://www.medicalnewstoday.com/articles/162762#myths.
[2] MediLexicon International. (n.d.). 10 common birth control myths debunked. Medical News Today. https://www.medicalnewstoday.com/articles/birth-control-myths#cancer-risk.
[3] WebMD. (n.d.). Pull-Out Method: Effectiveness, Benefits, and Disadvantages. WebMD. https://www.webmd.com/sex/birth-control/pull-out-withdrawal.

Benzer yazılar

Munch - Seated Male Nude in the Forest

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu mu?

Partnerlerin cinsel istek seviyeleri farklı olursa bu durum ayrılıkla sonlanmak zorunda mı? Yoksa bir çözüm yolu bulunabilir mi? Cevapları yazımızda!
Ron Hicks, 1965

İlişkide Sadakatsizlik Yaşanması

Romantik ilişkilerin sonunu getiren en temel sebeplerden biri olan sadakatsizlik nasıl gerçekleşir? Herhangi biri aldatılmaktan sorumlu olabilir mi?

Cinsellik Nasıl Planlanmalı?

Cinselliği nasıl planlayabiliriz? Cinselliğin planlanması zannettiğimiz gibi cinselliğin spontaneliğini bozan bir durum olmayabilir mi?
Joseph Lorusso - Cafe Kiss

Libido Nedir ve Romantik İlişkileri Nasıl Etkiler?

Cinsellikle ilişkimizi yakından etkileyen libidoyu nasıl tanımlıyoruz? Cinsel isteğe ve bu isteğin ilişkilerimizdeki yerine odaklanıyoruz.

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.
Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?

Partnerle Seks Hakkında Konuşmak Cinsel Tatmini Artırıyor!

Partnerinizle cinsellik hakkında konuşmak istiyor ama nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.
Rupert, Lydienne, Rebeca - Ewing Paddock

Toksik Ebeveynlik

Ebeveynlerimizle kurduğumuz ilişkiler kimi zaman olumlu kimi zaman zorlayıcı olabiliyor. Peki kurduğumuz bu ilişki aslında toksikse?
Shy- Sir Lawrence Alma Tadema

Partnerlerin Sorun Çözme Becerilerinin İlişkiye Etkileri

Tartışmalar sağlıklı bir şekilde çözülemediği zaman ilişkiye zarar verebiliyor. Sorun çözme becerilerimiz bu süreci nasıl etkiliyor?

footer