İş Yerindeki Engeller: Damgalamanın Kaldırılması

İlayda Deringör

İlayda Deringör

İş Yerindeki Engeller: Damgalamanın Kaldırılması

Peter Clarke - High Anxiety

Peter Clarke - High Anxiety

İş dünyasında çeşitliliğin önemine ilişkin artan söylemlere rağmen engelli olmayanların %80'inden fazlası ile karşılaştırıldığında engellilerin çok daha düşük bir oranı herhangi bir işte çalışmaktadır. Bu nedenle bu engelli istihdam açığını kapatmak ve işletmelerde ve daha geniş işe alım endüstrisinde engellilik bilincini geliştirmek için çalışmalar yapılmalıdır. Toplumda hala engellilerin çalışamayacağı veya çalışmak istemediği ön yargısı mevcut. Bu boşluğun nedeninin istihdamın bu kişiler için erişilebilir olmamasından kaynaklandığının idrakine henüz tam olarak varılamamıştır.
relate-banner

Engelli insanlar için işe alım süreci deneyimi nasıl farklıdır?

İş yerinde gerçekten çeşitlilik yaratmak ve engelli istihdam açığını azaltmak istiyorsak engelli bireyler ve diğer başvuru sahipleri için aday deneyiminin nasıl farklı olduğunu anlamalıyız. Engelli olmayan bir kişi bir işe başvurursa ne işe alan kişi ne de adayla görüşen kişi, kişinin fiziksel olarak işi yapıp yapamayacağına dair bir yargıda bulunur. Ancak farklı biri söz konusu olduğunda alımı yapan kişiler, birtakım bilinç dışı yargılarda bulunabilir veya zihinlerinde olumsuz varsayımlar gelişebilir. Muhtemelen bu zihinsel süreçlerinin farkında olmasalar da çoğu zaman işe alımı yapan kişiler, ön yargılarıyla uyumlu olan insanları işe almaya yatkınlık göstereceklerdir.

İşverenler daha kapsayıcı olmaya çalışırken ne gibi sorunlarla karşılaşıyor?

Araştırmalara göre işverenler için engellileri işe almak sadece cesur bir adım değil, aynı zamanda zor bir adım olarak görülüyor. Yıllarca süren ön yargıları parmakla göstermek dile kolay gibi görünebilir ancak bilinçsiz ön yargıyı tanımak ve değiştirmek basit değildir. Çoğu işveren çeşitlilik ve kapsayıcılık tartışmasını başlatmaya açık olsa da pek çoğu bunu gerçekleştirecek kaynaklara sahip değil veya bir sonraki adımın ne olduğunu bilmiyor. Bu aşamada çeşitli yetenek havuzlarını anlayan uzman bir danışmanlık ekibinden destek almak yardımcı olabilir. İşe alım görevlileri, yetenekli insanları başarılı bir şekilde bulsa da çoğu zaman aynı yetenek havuzlarından işe alma tuzağına düşebilirler. Bu durumda daha çeşitli yetenekleri keşfetmek ve daha da önemlisi onların ihtiyaçlarını anlamak gerekli bir aşamadır.

Engelli istihdam açığı nasıl kapatılabilir?

Hızlı tüketim ve üretim algısı, engellere karşı olumsuz algı yaratan, normalin ne olması gerektiğine dair bir dayatmada bulunan esas kaynaktır. İnsanların "normal"in ne olduğu konusundaki fikirlerini değiştirebilir ve ön yargılarını ortadan kaldırmalarına yardımcı olabilirsek çalışan engelli insanların yüzdesini artırabilir ve engelli istihdam açığını kapatabiliriz.

Daha esnek çalışma saatleri ve alanları gibi faktörler aslında insanların işlerinde ne kadar başarılı olduklarını etkilemez. İşverenleri bu yaklaşım konusunda eğitmek, odaklarını birinin işini nasıl yaptıklarına değil, ne yapmasını istediklerine yönlendirerek değiştirmek gerekir. Çok çeşitli faktörler tarafından oluşturulduğu ve güçlendirildiği için engelli istihdam açığını kapatmak adına çalışmalar yapmak işverenlerin ve müesseselerin önemli bir stratejisi olmalıdır.

Content Writers in Hr People. (02 December, 2019). Disabilities in the workplace: Removing the stigma. Elite Business Website. http://elitebusinessmagazine.co.uk/people/item/disabilities-in-the-workplace-removing-the-stigma

Benzer yazılar

The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!

Aşkı İlmek İlmek İşleyenler: İlişkinizin Nasıl Bir Örüntüsü Var?

İlişkilerde farklı farklı örüntüler görmek mümkün. Peki bu örüntüler kendilerini nasıl gösterirler?
Brita Grangström - A Jug for the Flowers (Tarihi bilinmiyor)

İş Yerinde Obsesif Kompulsif Bozukluk

Takıntılı düşünceleriniz, tekrar tekrar kontrol ettiğiniz işler veya ritüelleriniz iş hayatınızda büyük problemler yaşamanıza sebep oluyor mu?
View through a Door to Running Figures - Christoffer Wilhelm Eckersberg

Psikiyatrik Problemlerin Etiketlenmesini Nasıl Aşabiliriz?

Psikiyatrik rahatsızlıklar hakkında ne kadar bilgilisiniz? Psikiyatrik bir hastalığı olan birine nasıl yaklaşırsınız? Etiketlemenin önüne nasıl geçilebilir, cevabı yazımızda.
Waheed in lord’s robes - Liu Xiaodong (2011)

Örgütsel Bağlılık Neden Önemli?

Örgütsel bağlılık ile çalışanların iş performansı, motivasyonları, işten ayrılmaları ya da devam etmeleri arasında bir ilişki bulunuyor.
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Going Out - Fabienne Jenny Jacquet

Duygusal Zeka Nedir? - 2

Duygusal zeka ilişkilerimizi yakından etkiliyor. Duygusal zekanın nelerden etkilendiğini ve nasıl geliştirilebileceğini açıklıyoruz!
Hermine in a Blue Hat - Jules Pascin (1918)

Mutsuz Olmanıza Rağmen İşinizi Neden Bırakmıyorsunuz?

Her sabah işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor, pazartesi günlerinden nefret mi ediyorsunuz? İşten ayrılmanın neden zor olduğu üzerine bir yazı hazırladık.
Artists on WPA - Moses Soyer (1935)

İş Yerinde Nöroçeşitlilik

Nörolojik farklılıklara karşı bilinçli olmak, bu çeşitlilikleri fark etmek ve buna saygı duymak kurumsal hayatta da oldukça önemli.
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!

footer