İş Yerindeki Çeşitliliği Verimli Hale Getirebilmek

İlayda Deringör

İlayda Deringör

İş Yerindeki Çeşitliliği Verimli Hale Getirebilmek

Warren Chang, In the Artist Studio, 2012

Warren Chang, In the Artist Studio, 2012

Etnik, kültürel, dini tercihlerinde çeşitlilik gösteren insanların bir arada çalışması şirketlerin daha geniş kitlelere hitap etmeleri için oldukça iyi bir olanak sağlıyor. Bu durum şirketlerin yenilikçi ve esnek yapılı olmalarına yardımcı oluyor. Fakat belirli bir stereotip veya arka planın dışında kalan çalışanlar, kendilerini daha az değerli veya dışlanmış hissedebiliyor ve bu onların işten ayrılmaları ile bile sonuçlanabiliyor. Çoğunluktan farklı olmanın sorun olmaması halinde çeşitlilik iş yerlerinde verimli çalışmaya yol açıyor. Fakat çeşitliliği gösteren kişilerden uyum sağlamaları veya adapte olmalarını beklemek çeşitliliği sağlamanın amacını olumsuz yönde etkileyip bu yapıdan alınan verimi azaltıyor. Ayrıca çalışanların memnuniyetini de olumsuz yönde etkileyebiliyor. Yapılan araştırmalar çoğunluklu çalışan profilin dışında kalan çalışanların bu tip şirketlerde iki strateji uyguladığını gösteriyor: Uyum sağlamak ya da ait hissedemeyip ayrılmak.
relate-banner

Araştırmalar kişilerin çoğunluktan farklılıkları ne olursa olsun -dini inançları, ırkları, cinsiyetleri ve tercihleri fark etmeksizin- bu kimliklerinin tanınması ve değer görmesinin motivasyonlarını ve şirkete ve işlerine bağlılıklarını arttırdığını gösteriyor. Fakat çalışanları çoğunluğa uymak yönünde motive etmek ancak kültürel, fiziksel, tercihsel farklılıklarından feragat etmelerini istemek yoluyla yapılabiliyor. Bu kişiler var olan stigma yokmuş gibi davransalar dahi utanma ve suçluluk duyma gibi olumsuz hisler besleyebiliyorlar. Bunun yanında iş yerlerinde kendilerini oldukları gibi ifade edebilen insanlar, kendilerini daha kabul görmüş ve baskı altında kalmadan karşılarındaki kişiyle iletişim kurarken buluyorlar.

Sonuç olarak bir iş yerinde çeşitlilik, şirketin demografik ve istatistiksel verileri ölçülerek görülebilecek olsa da ancak çalışanların kendilerini ait hissederek, eşit ve uygun koşullarda çalışabilmeleri ve şirkete bağlılıkları ile anlam kazanabiliyor. Çünkü farklı inanış, ırk, tercih, cinsiyetten insanları bulundurmak otomatik olarak bir şirketin verimliliğini arttırmayacağı gibi bu çeşitliliğin şirketi olumlu etkilemesi için şirketin doğru bir strateji izlemesi gerekiyor. Dahil edici bir strateji izleyen şirketler farklılıkların idrakında olup bunların kullanışlı olduğunu vurgularken tüm çalışanlara dahil olma ve iş birliği ruhunu aşılıyor. Bu yapıda bir çalışma alanı kurmak farklı yeteneklerin, bakış açılarının ve çözümlerin iş yerinde hayata tutunmasını sağlıyor ve kişilere oldukları gibi değer vererek çalışan mutluluğunu ve bağılığını, dolayısıyla çalışanlardan alınan verimi ve birliktelik hissini arttırıyor.

Ellemers N., (2018, July 24). How to Benefit Diversity in the Workplace. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/social-climates/201807/how-benefit-diversity-in-the-workplace

Benzer yazılar

Ayrı Dünyaların İnsanı Mıyız?

Genellikle benzer yerlerde bulunduğumuz insanlarla benzer kültürel özelliklere ve benzer dini inanışlara sahip oluyor, benzer bir dilden konuşuyoruz. Peki günümüz dünyasında bu şekilde aşık olmak mümkün mü?
Brita Grangström - A Jug for the Flowers (Tarihi bilinmiyor)

İş Yerinde Obsesif Kompulsif Bozukluk

Takıntılı düşünceleriniz, tekrar tekrar kontrol ettiğiniz işler veya ritüelleriniz iş hayatınızda büyük problemler yaşamanıza sebep oluyor mu?
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Hermine in a Blue Hat - Jules Pascin (1918)

Mutsuz Olmanıza Rağmen İşinizi Neden Bırakmıyorsunuz?

Her sabah işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor, pazartesi günlerinden nefret mi ediyorsunuz? İşten ayrılmanın neden zor olduğu üzerine bir yazı hazırladık.
Artists on WPA - Moses Soyer (1935)

İş Yerinde Nöroçeşitlilik

Nörolojik farklılıklara karşı bilinçli olmak, bu çeşitlilikleri fark etmek ve buna saygı duymak kurumsal hayatta da oldukça önemli.
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!
Peter Clarke - High Anxiety

İş Yerindeki Engeller: Damgalamanın Kaldırılması

İşe alım süreçlerini farklı gruplar için daha adil kılmak ve daha kapsayıcı bir çalışma alanı oluşturmak için yöneticiler neler yapabilir?
İsimsiz (Green Blouse)- Aino Kannisto (2013)

Birbiriyle Çatışan Duygular Hissetmek

Hepimiz birbiriyle çatışan duygular, düşünceler ve davranışlar içine girebiliyoruz. Peki en çok hangi konularda çatışmalı anlar yaşıyoruz?
No Name - Carol Marine

Ayrı Dünyaların İnsanları Bir İlişkide Mutlu Olabilirler mi?

Partnerlerin benzerlik ve farklılıklarının, ilişkileri üzerinde olumlu ya da olumsuz etkileri olabiliyor. Bu etkiler neye göre değişiyor?
Submarine Filminden Bir Kesit

Aşkın 6 Mil Derinliğinde Su Üstünde Kalmanın Çabası: Submarine

Bozuk bir aile yapısı içinde, ergenliğin getirdiği karakter bunalımıyla uğraşan Oliver, ebeveynlerinin evliliklerini kurtarmaya çalışıyor.

footer