İş Hayatındaki Bilişsel Hataları Azaltmak Mümkün Mü?

Gökçenay Kaplan

Gökçenay Kaplan

İş Hayatındaki Bilişsel Hataları Azaltmak Mümkün Mü?

Guiding the Pour - Onelio Marrero

Guiding the Pour - Onelio Marrero

Hayatımızda bulunan önemli etkinlik alanlarından biri de iş yerleri. İş yerlerinde gün içinde birçok başarısızlık ve hataya şahit oluyoruz. Gerçekleşen bazı hataların veya başarısızlıkların sebebi bilişsel kaynaklı olabiliyor. İş yerindeki bilişsel hatalar genellikle dikkatimizdeki aksamalar ile ilgili oluyor. Örneğin, birisini dinlememiz gerekirken hayallere dalmamız, işle ilgili bazı detayları unutmamız, kazara yanlış olan makineyi durdurmamız veya başlatmamız. Bu bilişsel hatalar düşük iş performansına, artan kazalara ve yaralanmalara yol açıyor. Peki bizi iş yerinde bilişsel hatalar yapmaya sürükleyen etkenler neler? Yapılan araştırmalara göre işe aile müdahalesi, işte zaman baskısı, işe özen göstermede düşüklük, gün içinde uykulu olma gibi durumlar bizi bilişsel hatalar yapmaya götürüyor.
relate-banner

Çalışanların nerede, ne zaman ve ne kadar işle ilgili görevlerle meşgul olacaklarına kendilerinin karar vermesi şeklinde tanımlanan iş yeri esnekliği kavramı iş hayatında önemli bir yere sahip. İş yeri esnekliği çalışanlara daha fazla kontrol hakkı ve seçim yapma şansı veren bir olgu. Çalışanlar hangi işin amaçlarına ve hayallerine yönelik olduğunu keşfedip o işe yönelebiliyorlar. Bir işin yürütülmesinde gerekli olan metodları bulabiliyor ve ona göre bir plan yapabiliyorlar. Ayrıca çalışanlar ihtiyaçlarına göre hareket etme özgürlüğüne sahip oldukları için ev-iş dengesini daha rahat kurabiliyorlar. Bir diğer deyişle iş yeri esnekliği sayesinde kişiler evde de önemli olan zaman, enerji, olumlu duygular gibi kaynaklarını kullanabilme şansı elde ediyor. Örneğin, haftanın her günü 09.00'dan 17.00'ye kadar çalışan biri, ihtiyaçları doğrultusunda bu programı haftanın dört günü 07.00'den 17.00'ye kadar çalışacak şekilde düzenleyebiliyor. Toplamda aynı saat iş yapan bu kişi boş kalan bir günü sayesinde ev işlerini daha kolay düzenleyebiliyor. Böylece bu kişinin hem iş yerindeki hem de evdeki kontrolü artmış oluyor. Üstelik kişilerin kendi davranışları ve onları çevreleyen olaylar ile ilgili kontrollerinin olduğuna dair inançları, dikkatlerinin sürekliliğini arttırıyor. Böylece hem iş yerinde hem de evde meydana gelen bilişsel hatalarda düşüş gözlemleniyor.

[1] Hsu, Y., Chen, Y. & Shaffer, M.A. (2019). Reducing Work and Home Cognitive Failures: the Roles of Workplace Flextime Use and Perceived Control. Journal of Business and Psychology, https://doi.org/10.1007/s10869-019-09673-4

Benzer yazılar

The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!

Aşkı İlmek İlmek İşleyenler: İlişkinizin Nasıl Bir Örüntüsü Var?

İlişkilerde farklı farklı örüntüler görmek mümkün. Peki bu örüntüler kendilerini nasıl gösterirler?
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.
Brita Grangström - A Jug for the Flowers (Tarihi bilinmiyor)

İş Yerinde Obsesif Kompulsif Bozukluk

Takıntılı düşünceleriniz, tekrar tekrar kontrol ettiğiniz işler veya ritüelleriniz iş hayatınızda büyük problemler yaşamanıza sebep oluyor mu?
Waheed in lord’s robes - Liu Xiaodong (2011)

Örgütsel Bağlılık Neden Önemli?

Örgütsel bağlılık ile çalışanların iş performansı, motivasyonları, işten ayrılmaları ya da devam etmeleri arasında bir ilişki bulunuyor.
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Going Out - Fabienne Jenny Jacquet

Duygusal Zeka Nedir? - 2

Duygusal zeka ilişkilerimizi yakından etkiliyor. Duygusal zekanın nelerden etkilendiğini ve nasıl geliştirilebileceğini açıklıyoruz!
Hermine in a Blue Hat - Jules Pascin (1918)

Mutsuz Olmanıza Rağmen İşinizi Neden Bırakmıyorsunuz?

Her sabah işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor, pazartesi günlerinden nefret mi ediyorsunuz? İşten ayrılmanın neden zor olduğu üzerine bir yazı hazırladık.
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!
Peter Clarke - High Anxiety

İş Yerindeki Engeller: Damgalamanın Kaldırılması

İşe alım süreçlerini farklı gruplar için daha adil kılmak ve daha kapsayıcı bir çalışma alanı oluşturmak için yöneticiler neler yapabilir?

footer