
Fakat yılların geçmesiyle bu "sadece gül ve geç, takılma" zorlaması tarihe karışıyor. Cinsiyet eşitsizliğini merkeze alan MeToo hareketi, insanların eşitsizlik karşısında sesini çıkarmaya başlamasını sağladı. Devamında gelen Black Lives Matter, LGBTI+ hakları protestoları da bu sınıflaştırmaya bir dur denmesi gerektiğini savunuyor.
Bu eşitlik ilkesini temele alarak şirketler, firmaların insan kaynakları ve işe alımdan yetkili olan herkes ofis ortamında kültürel çeşitliliği ve eşitliği merkeze alacak adımlar atmaya başlamalı. Peki nereden?
- Bunun kritik bir iş yeri zorunluluğu olduğunu kabul edin. Konu müşteriler olunca çeşitliliğe odaklanan firmalardan aynı özeni çalışanlarını seçerken de yapması bekleniyor. Farklı kültürlerden olan müşteriler, bu çeşitlilik onlara vaat edildiğinde firmanın ne kadar gerçekçi olduğunu anlamak için gerekli bilgilere internetten erişim sağlayabiliyorlar. Bu sayede firmanın çalışanlarına da aynı şansı tanıyıp tanımadığına ulaşmaları günümüzde çok kolay.
- Özgün, şeffaf ve gerektiğinde hesap verebilecek durumda olun. Eğer bu çeşitliliği firmanıza getirmekte zorlanıyorsanız bunu kabul edin. Çalışanlarınıza bu eşitliği sağlamış olsanız da yönetici koltuklarınız için aynısı geçerli olamıyorsa kültürel çeşitliliği gerçekten sağlamış olamıyorsunuz. En doğru strateji bunu kabul edip üstesinden gelecek adımlar atmaya başlamaktır. Çünkü orada olmayan bir şeyi sanki gerçek buymuş gibi satmaya çalışmak artık işe yaramayan bir yöntem.
- Bütün personelinizi kapsayan güvenilir bir geri bildirim ağı kurun. Marjinal ve dışlanmış grupların insan kaynaklarıyla iyi bir geçmişleri olmayabiliyor. Bu yüzden onların da düşüncesini özgürce dile getirebileceği, güvende hissettiği farklı yöntemler için uğraşın. Anonim geri bildirim ağları gibi yöntemleri tercih edebilir ve gerçekten nasıl hissettiklerini görebilirsiniz.
- Bu geri bildirimlerin ışığında somut ve görünür aksiyonlar alın. Kimse bu görüşleri sadece okunsun diye vermiyor; insanlar bir değişiklik görmek istiyorlar. Geri bildirimlerinin nasıl etkiler yarattığını onlara gösterin. Önünüzdeki adımları, yapı taşlarını, görevlendirmeleri planlayın ve anlatın.
- Bireysel sorumluluklar için takımınızı eğitin. Aynı iş yerinde kimseyi kırmak ya da yanlış bir şey söylemek istemeyen birçok çalışan bulunuyor. Fakat çeşitliliğin yoğun olduğu bir ortamda nasıl davranacağından emin olamayan kişiler de bulunabiliyor. Bu davranışlara göz devirmek ya da yokmuş gibi yapmak yerine bunlarla ilgili anlayışlı ve açık olun. "Bunu doğru şekilde yapmak istiyorum, lütfen bana bunu açık bir şekilde anlatır mısın?" diyebilmekten çekinmeyin.