İş Yerinde Kültürel Çeşitlilik

Zeliha Stefanie  Roesler

Zeliha Stefanie Roesler

İş Yerinde Kültürel Çeşitlilik

Anonim - Acrobats (1822)

Anonim - Acrobats (1822)

Kısa zaman öncesine kadar sosyal ortamlarda kişilerin etnik kökenlerini, fiziksel özelliklerini ya da cinsiyetlerini merkeze alan "şakalar" normal sayılıyordu. Bu şakalara maruz kalan kişiler de bunları görmezden gelip başa çıkmak zorunda bırakılıyordu.
relate-banner

Fakat yılların geçmesiyle bu "sadece gül ve geç, takılma" zorlaması tarihe karışıyor. Cinsiyet eşitsizliğini merkeze alan MeToo hareketi, insanların eşitsizlik karşısında sesini çıkarmaya başlamasını sağladı. Devamında gelen Black Lives Matter, LGBTI+ hakları protestoları da bu sınıflaştırmaya bir dur denmesi gerektiğini savunuyor.

Bu eşitlik ilkesini temele alarak şirketler, firmaların insan kaynakları ve işe alımdan yetkili olan herkes ofis ortamında kültürel çeşitliliği ve eşitliği merkeze alacak adımlar atmaya başlamalı. Peki nereden?

  • Bunun kritik bir iş yeri zorunluluğu olduğunu kabul edin. Konu müşteriler olunca çeşitliliğe odaklanan firmalardan aynı özeni çalışanlarını seçerken de yapması bekleniyor. Farklı kültürlerden olan müşteriler, bu çeşitlilik onlara vaat edildiğinde firmanın ne kadar gerçekçi olduğunu anlamak için gerekli bilgilere internetten erişim sağlayabiliyorlar. Bu sayede firmanın çalışanlarına da aynı şansı tanıyıp tanımadığına ulaşmaları günümüzde çok kolay.
  • Özgün, şeffaf ve gerektiğinde hesap verebilecek durumda olun. Eğer bu çeşitliliği firmanıza getirmekte zorlanıyorsanız bunu kabul edin. Çalışanlarınıza bu eşitliği sağlamış olsanız da yönetici koltuklarınız için aynısı geçerli olamıyorsa kültürel çeşitliliği gerçekten sağlamış olamıyorsunuz. En doğru strateji bunu kabul edip üstesinden gelecek adımlar atmaya başlamaktır. Çünkü orada olmayan bir şeyi sanki gerçek buymuş gibi satmaya çalışmak artık işe yaramayan bir yöntem.
  • Bütün personelinizi kapsayan güvenilir bir geri bildirim ağı kurun. Marjinal ve dışlanmış grupların insan kaynaklarıyla iyi bir geçmişleri olmayabiliyor. Bu yüzden onların da düşüncesini özgürce dile getirebileceği, güvende hissettiği farklı yöntemler için uğraşın. Anonim geri bildirim ağları gibi yöntemleri tercih edebilir ve gerçekten nasıl hissettiklerini görebilirsiniz.
  • Bu geri bildirimlerin ışığında somut ve görünür aksiyonlar alın. Kimse bu görüşleri sadece okunsun diye vermiyor; insanlar bir değişiklik görmek istiyorlar. Geri bildirimlerinin nasıl etkiler yarattığını onlara gösterin. Önünüzdeki adımları, yapı taşlarını, görevlendirmeleri planlayın ve anlatın.
  • Bireysel sorumluluklar için takımınızı eğitin. Aynı iş yerinde kimseyi kırmak ya da yanlış bir şey söylemek istemeyen birçok çalışan bulunuyor. Fakat çeşitliliğin yoğun olduğu bir ortamda nasıl davranacağından emin olamayan kişiler de bulunabiliyor. Bu davranışlara göz devirmek ya da yokmuş gibi yapmak yerine bunlarla ilgili anlayışlı ve açık olun. "Bunu doğru şekilde yapmak istiyorum, lütfen bana bunu açık bir şekilde anlatır mısın?" diyebilmekten çekinmeyin.
Kişilerin sadece iyi bir kariyer yaratabilmek ve şirkette ilerlemek için onur kırıcı ve ayrımcılığa maruz bıraktıran cümleleri "yutması" fikri artık sona eriyor. Bu her iş yerinin deneyimlemesi ve kendini yenilemesi gereken bir dönüşüm olacak.

MacArthur H. V. (2020). Workplace Diversity: What Companies Need To Get Right, Right Now. Forbes. Retrieved from https://www.forbes.com/sites/hvmacarthur/2020/07/14/workplace-diversity-what-companies-need-to-get-right-right-now/?sh=8b1cbf376790

Benzer yazılar

The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!

Aşkı İlmek İlmek İşleyenler: İlişkinizin Nasıl Bir Örüntüsü Var?

İlişkilerde farklı farklı örüntüler görmek mümkün. Peki bu örüntüler kendilerini nasıl gösterirler?
Brita Grangström - A Jug for the Flowers (Tarihi bilinmiyor)

İş Yerinde Obsesif Kompulsif Bozukluk

Takıntılı düşünceleriniz, tekrar tekrar kontrol ettiğiniz işler veya ritüelleriniz iş hayatınızda büyük problemler yaşamanıza sebep oluyor mu?
View through a Door to Running Figures - Christoffer Wilhelm Eckersberg

Psikiyatrik Problemlerin Etiketlenmesini Nasıl Aşabiliriz?

Psikiyatrik rahatsızlıklar hakkında ne kadar bilgilisiniz? Psikiyatrik bir hastalığı olan birine nasıl yaklaşırsınız? Etiketlemenin önüne nasıl geçilebilir, cevabı yazımızda.
Waheed in lord’s robes - Liu Xiaodong (2011)

Örgütsel Bağlılık Neden Önemli?

Örgütsel bağlılık ile çalışanların iş performansı, motivasyonları, işten ayrılmaları ya da devam etmeleri arasında bir ilişki bulunuyor.
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Going Out - Fabienne Jenny Jacquet

Duygusal Zeka Nedir? - 2

Duygusal zeka ilişkilerimizi yakından etkiliyor. Duygusal zekanın nelerden etkilendiğini ve nasıl geliştirilebileceğini açıklıyoruz!
Hermine in a Blue Hat - Jules Pascin (1918)

Mutsuz Olmanıza Rağmen İşinizi Neden Bırakmıyorsunuz?

Her sabah işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor, pazartesi günlerinden nefret mi ediyorsunuz? İşten ayrılmanın neden zor olduğu üzerine bir yazı hazırladık.
Artists on WPA - Moses Soyer (1935)

İş Yerinde Nöroçeşitlilik

Nörolojik farklılıklara karşı bilinçli olmak, bu çeşitlilikleri fark etmek ve buna saygı duymak kurumsal hayatta da oldukça önemli.
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!

footer