Duygusal Zeka İle Akademik Yeterlilik İlişkili Mi?

kategori

Yakın İlişkiler

Duygusal Zeka İle Akademik Yeterlilik İlişkili Mi?

Akademik başarı denilince akla ilk gelen konu sınav kaygısı oluyor. Fakat öğrenciler akademik hayatlarında farklı konularda da olumsuz duygular deneyimleyebiliyor. Örneğin, beklenen nottan daha düşük bir not almak, olumsuz geri bildirimler almak, ilgilerini çekmeyen konularda bir şeyler öğrenmek zorunda olmak bu durumlardan birkaçı. Bu durumlarda kaygı, hayal kırıklığı gibi duygularını düzenlemeyi başarabilen öğrencilerin akademik performansları da daha iyi oluyor. Başka bir deyişle, duygusal zekası yüksek öğrenciler akademik hayatlarında ortaya çıkan olumsuz duygularla da daha kolay baş edebiliyorlar.

Duygusal zekası yüksek olan öğrenciler akranlarıyla, öğretmenleriyle ve aileleriyle olan ilişkilerini de daha olumlu yönde düzenleyebiliyor. Böylece bu kişiler, arkadaşlarıyla geliştirdikleri olumlu ilişkileri sayesinde grup ödevi yaparak veya akademik kaygılarını akranlarıyla paylaşarak akademik başarılarına katkıda da bulunuyorlar. Aynı şekilde, öğretmenleriyle gelişen olumlu ilişkileri sayesinde derse katılımları da artabiliyor. Bu sonuçlar bize akademik yeterliliğin duygusal yeterlilik ile ilişkili olduğunu gösteriyor.

Duyguları ifade eden kelimelere fazlasıyla hakim olmak, hem duyguları ifade etmek hem de karşıdaki kişinin duygularını anlamak özelinde olumlu bir etkiye sahip oluyor. Kişi, duygulara ait kelimeler öğrendikçe, kelime dağarcığına, okuma ve yazma becerilerine de katkıda bulunuyor. Bunun yanında duygusal zekası yüksek kişiler, sosyal bilimlere ait derslerde okudukları metinlerdeki duyguları ve motivasyonları da daha iyi değerlendirebiliyorlar. Gelişen kelime bilgisinin de etkisiyle metinlerin duygusal içeriğini anlamak, dil dersleri ve sanat derslerini de olumlu yönde etkiliyor.relate-banner

MacCann, C., Jiang, Y., Brown, L. E. R., Double, K. S., Bucich, M. & Minbashian, A. (2020). Emotional intelligence predicts academic performance: A meta-analysis. Psychological Bulletin, 146(2), 150-186.

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!

Mezun Oluyorum. Peki Ya Sonra?

Gelin mezuniyet kaygısı ile nasıl başa çıkabileceğimize göz atalım.

Kaygı Flört Etmemize Engel Değil

Yüksek düzeyde kaygıya veya kaygılı bağlanma stiline sahip olmak zaman zaman kendimizi sabote etmemize ve geçmişteki olumsuz deneyimlerimize saplanıp kalmamıza sebep olabiliyor. Peki kendimizi sabote etme halinin üstesinden gelmek için neler yapabiliriz?

Kaygı Kaynaklı Olabilecek 8 Davranış

Hepimizin geçmiş deneyimlerinden ötürü geliştirdiği ve bazen başkalarına tuhaf gelen davranışları olabiliyor. İşte kaygı kaynaklı olabilecek sekiz davranış!

Kontrol Edemediklerimizden Misiniz?

Kontrolümüz dışında olan dört durumdan ve bu durumlara nasıl yaklaşmamız gerektiğinden bahsettik.

Duygularımızla ilgili öğrendiğimizi unutmamız gereken 7 şey

Duygularımız söz konusu olduğunda bazı hatalı düşüncelere sahip olabiliyoruz. Bu düşünceleri, doğru ve bize iyi gelecek düşüncelerle değiştirmek mümkün! Buyrun yazımıza…
The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!
Gourment- Victoria Kharchenko (2008)

Stres ve Duygusal Yeme

Mutsuzken eliniz buzdolabına gidiyor mu? Çikolatanın bütün dertlerinizi alıp götüreceğine inanıyor musunuz? Ya açlığınız fiziksel değil de duygusalsa?
How being attached to you felt like sometimes - Laura Miclea

Kaygılı - Kaçıngan Birlikteliği Mümkün mü?

Yüksek seviyede bağlanma kaygısı ve kaçınması ilişkide belli sorunlarla ilişkilendiriliyor. Peki kaygılı ve kaçıngan bağlanan iki kişi bir ilişki sürdürebilir mi?

footer