Teknolojinin Çocukların Beyin ve Dil Gelişimine Etkileri

Gökçenay Kaplan

Gökçenay Kaplan

Teknolojinin Çocukların Beyin ve Dil Gelişimine Etkileri

From Ma Vie Secrète

From Ma Vie Secrète

Bebeklerin beyni esnek bir yapıda olduğu için ilk üç yaş, beyin ve dil gelişimi açısından kritik bir öneme sahip. Henüz konuşamayan bir bebek, elleriyle işaret ederek kendisini ifade ettiğinde dil yapısı oluşmaya başlıyor. Bebeklerin, duydukları sesleri anlayabilmeleri ve anlamlandırabilmeleri açısından ilk 9 aydaki gelişimleri büyük önem taşıyor. Çünkü kendileri konuşmaya başlamadan önce etraflarında konuşulanları anlamaya başlıyorlar. Bu sebeple içeriği ne olursa olsun bebeğinizle mümkün olduğu kadar sürekli konuşmaya çalışmanız ve ona kitap okumanız dil gelişimini destekliyor. Bu konuda yapılan bir çalışmaya göre, daha çok etrafındakilerin konuşmalarına maruz kalan bebeklere kıyasla daha çok ekrana maruz kalan bebeklerin dil gelişimi daha yavaş oluyor. Çünkü bir kişiyle yüz yüze etkileşimde olmak televizyon gibi dijital bir kutuyu dinliyor olmaktan daha fazla anlam taşıyor. Bebek, konuşan kişiyi sadece dinlemiyor; aynı zamanda onun ilgisini, sevgisini de hissediyor ve tüm bunlara tepki veriyor.
relate-banner

Bebeklerin duydukları sesin bir insan sesine ait olup olmadığını algılamaları ilk yaşlarında mümkün olmuyor. Bu sebeple, ilk iki yaşına kadar bebeklerin ekranda vakit geçirmemeleri öneriliyor. Fakat bu yaşlardan sonra telefonda veya bilgisayarda duydukları sesin gerçek bir insana ait olacağını anlamaya başlıyorlar.

Teknolojinin çocukların beyin ve dil gelişimine etkisini "Ekrana maruz kalmak ve teknoloji çok zararlıdır." gibi basit bir cümleyle anlatmak mümkün değil. Çocukların hangi amaçla teknolojiye maruz kaldıkları bu durumu etkiliyor. Bir diğer deyişle teknolojiyi kullanmak değil; teknolojiyi çocuğun bir insanla birebir etkileşime geçmesi yerine kullanmak olumsuz sonuçlara yol açıyor. Bu sonuçlardan biri de teknoloji bağımlılığı. Bunu önlemek için yemek yapacağınız sırada çocuğunuzu meşgul tutmak için bir video açmak yerine çocuğunuzun sizinle birlikte yemek yapmasına izin verebilirsiniz. Teknolojiyle vakit geçiren çocuğunuzla izledikleri, oynadıkları hakkında konuşabilirsiniz. Önemli olan teknolojinin sosyal etkileşimin yerine geçmesini önlemek!

Take Care Stuff. (2019, December 21). Technology's Impact on Childhood Brain, Language Development. WRVO. Retrieved from https://www.wrvo.org/post/technologys-impact-childhood-brain-language-development#stream/0

Benzer yazılar

Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Jaro-Zbijar

3-5 Yaş Dil Gelişimi

3,4 ve 5 yaşlarındaki çocuklar neleri anlıyor, öğrendikleri kelimeleri nasıl kullanıyorlar ve nasıl cümleler kurabiliyorlar?

Bağlanma Hakkında Kitaplar

Bağlanma stilleri hem kendimizle hem de çevremizdekilerle kurduğumuz ilişkileri etkiliyor. Biz de bağlanma hakkındaki kitapları derledik!
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Sophie Lécuyer

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!
Inna Montano

Çocuk Sahibi Olduktan Sonra İlişkiyi Canlandırmak

Birçok ebeveynin kurduğu cümle: "Çocuktan sonra birbirimizin yüzünü unuttuk!". İlişkinizi yeniden canlandırmak için ne yapabilirsiniz?
Tijana Draws

Oyun Rehberi

Çocuğunuzla oynadığınız oyunları daha keyifli hale getirecek ve oyun davranışlarınıza katkı sağlayacak bir oyun rehberi hazırladık.
Shy- Sir Lawrence Alma Tadema

Partnerlerin Sorun Çözme Becerilerinin İlişkiye Etkileri

Tartışmalar sağlıklı bir şekilde çözülemediği zaman ilişkiye zarar verebiliyor. Sorun çözme becerilerimiz bu süreci nasıl etkiliyor?
Anna Nordgren

'İdeal' anne duyarlı anne midir?

Duyarlı annelik çocukların fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarına karşı duyarlı olmak olarak tanımlanıyor. Duyarlı anneliği neler etkiliyor?
Babies from One Month to 24 Months - Nina Leen (1942)

Tuvalet Eğitimi Öncesinde Bilmeniz Gerekenler

Tuvalet eğitimi önemli olduğu kadar zor ve hassas bir süreç. Bu süreci sağlıklı yönetebilmek için öncesinde biraz bilgi edinmekte fayda var.

footer