1-3 Yaşındaki Çocuklarda Dil Gelişimi

R. Pınar Karan

R. Pınar Karan

1-3 Yaşındaki Çocuklarda Dil Gelişimi

Unknown

Unknown

1-3 yaş, çocukların dil gelişimleri açısından kritik bir dönem olarak görülüyor. Bu yaş aralığında çocuklar adeta bir sünger gibi çevrelerinden duydukları kelimeleri emiyorlar ve öğrendikleri bu kelimeleri günlük hayatlarında kullanmaya başlıyorlar.
relate-banner

1-3 yaşındaki çocukların dil gelişimine baktığımızda karşımıza iki temel kavram çıkıyor: Bunlardan ilki alıcı dil. Alıcı dil, çocukların kelimeleri ve sesleri anlama yeteneği anlamına geliyor. Çocuklar 1-2 yaş arasında kelimelerin anlamları olduğunu ve çevrelerindeki insanların veya eşyaların isimlerini fark ediyorlar. Bu farkındalık ile yeni insanlar ve eşyaların isimlerini öğrenmekte hevesli oluyorlar. Hevesle öğrendikleri kelimeler sayesinde "Su ver." gibi basit cümleleri idrak ediyorlar.

2-3 yaş arasındaki çocuklar ise aktif oldukları bu süreç sayesinde geniş bir kelime haznesine sahip oluyorlar ve ortalama 500 kelimeyi anlayabiliyorlar. Örneğin, baş ya da kol gibi vücudun birçok bölümünün ayırt edebiliyorlar. Oluşan kelime hazneleri sayesinde "Topu bana at." gibi basit istekleri yerine getirmeye başlıyorlar.

Dil gelişiminde bahsedeceğimiz ikinci kavram ise ifade edici dil. İfade edici dil, çocukların kendilerini ifade etmek için öğrendikleri kelime ve sesleri kullanma biçimleri anlamına geliyor. 1-2 yaş arasındaki çocuklar, kendilerini ifade etmek için mimiklerini kullanıyorlar çünkü akıcı bir şekilde konuşamıyorlar. Örneğin, istedikleri eşyayı parmaklarıyla gösteriyorlar ve bu sayede ihtiyaçlarını dile getirebiliyorlar. Parmak işaretine ek olarak "mama" gibi bir veya iki hecelik kelimeleri söyleyebiliyorlar. Böylece, ihtiyaçlarını daha rahat bir şekilde anlatabiliyorlar. 2 yaşına doğru çoğu çocuk, 20 ila 50 kadar farklı kelime söyleyebiliyor.

2-3 yaşındaki çocuklar ise aktif öğrenme sürecinde mimiklerini kullanmaya devam ediyorlar. 1-2 yaşlarına oranla daha çok konuşmaya başlıyorlar. Favori oyuncakları veya vücudun bölümleri gibi temel kelimeleri söyleyebiliyorlar. Bu kelimelerin yanında "ben" ve "sen" gibi zamirleri de kullanmaya çalışıyorlar ama çoğunlukla bu zamirleri karıştırıyorlar. 3 yaşına doğru çoğu çocuk 150-200 arasında kelime söyleyebiliyor.

Özetle, 1-3 yaş arası çocukların kelime haznesinin ve konuşma becerisinin gözle görülür bir farkla arttığı bir dönem olarak görülüyor. Bu yaşlarda çocukların hem anlamaya hem de anladıklarını dile dökmeye başladıklarını görüyoruz. Gelişim aşamalarında çocukların çoğundan beklenen becerileri sıralamış olsak da Yakın Ebeveynlik ekibi olarak her çocuğun gelişiminin kendisine özel olduğunu bir kere daha hatırlatmak istiyoruz.

[1]Kimberly ( May 15, 2017) Language development milestones 0-3 years- Early childhood communication stages. VoxLingue. Retrieved from https://voxlingue.com/early-communication-development-stimulating-speech-language-development-birth-3-years-old/
[2] Speech and Language Milestones, Ages 1 to 3 years (August 22, 2019). Health Link BC. Retrieved from https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/ue5082

Benzer yazılar

Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.

Partnerle Seks Hakkında Konuşmak Cinsel Tatmini Artırıyor!

Partnerinizle cinsellik hakkında konuşmak istiyor ama nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.

Duygu Yüklü Konuşmalarda Ara Verme İhtiyacı Duyuyor Musunuz?

Zor bir konuşma esnasında molaya ihtiyacımız olabilir. Peki bunu karşımızdakine nasıl söylemeli?

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.
Menstruation on The Rocks- Brian Sims

Regl Nedir?

Regl olmak ayıp ya da gizlenecek bir durum değil. Peki regl çocuklarla nasıl konuşulmalı?
Tantrum Painting- Kelci Pauk

Çocuğum Neden Öfke Nöbetleri Geçiriyor?

Çocuklar duygularını öfke nöbetleri aracılığıyla ifade edebiliyorlar. Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?

footer