Çocuğum Nasıl Bir Oyuncu?

Feyza Hilal Dilmaç

Feyza Hilal Dilmaç

Çocuğum Nasıl Bir Oyuncu?

Nikolai Germanov

Nikolai Germanov

Bu yazımızda çocukların yaşlarına, ruh hallerine ve sosyal ortamlarına bağlı olarak yer aldığı oyun türlerini ve çocukların oyun sırasında öğrenme ve birbirleriyle etkileşim kurma yollarını inceleyeceğiz.
relate-banner

Çocukları oyun oynarken izlediğinizde bazılarının bir köşede tek başına, bazılarının da kalabalık gruplar içinde oyun oynamayı tercih ettiğini gözlemlemiş miydiniz? Çocukların bulundukları sosyal ortam, ruh hali ve gelişimsel dönemlerine göre "oyunculuk" alışkanlıkları değişebiliyor. Bu yazımızda altı farklı oyun türünü inceleyeceğiz.

1- Uğraşsız Oyun: Uğraşsız oyun, genellikle bebeklerin ilk üç ayında gözlemlenen oyun türü oluyor. Dışarıdan bir oyun gibi gözükmese de bebeklerin çevrelerini incelemesi, çevreden gelen uyarılara karşı el ve bacak hareketleri yapması uğraşsız oyun türünün kapsamına giriyor. Ebeveyni olarak bebeğinizin bu oyun davranışlarını teşvik etmek için bir şey yapmanız gerekli olmuyor çünkü bebeğiniz bu davranışları içgüdüsel olarak yapıyor.

2- Yalnız Oyun: İsminden de anlaşılacağı gibi, çocuğunuz bu oyun türünde yalnız oyun oynamayı keşfediyor. Kendi kendine eğlenebilmeyi, kendine yetebilmeyi, bu oyun türüyle öğrenebiliyor. Her çocuk kendi başına oyun oynayabiliyor fakat bu oyun türü özellikle 2-3 yaşları arasında sık gözlemleniyor. Bu dönemde çocuklar kendilerine odaklı ve bencil davranışlar sergileyebildikleri için oyuncaklarını kimseyle paylaşmak istemeyebiliyorlar. Bu sebeple, kendi başlarına kurdukları dünyada, kendi oyuncaklarıyla birlikte kendilerine bir alan yaratmayı tercih edebiliyorlar.

3- İzleyici Oyun: Bu oyun türünde, çocuklar oyuna katılmak yerine oyun oynayanları izlemeyi tercih ediyorlar. Yine 2-3 yaşlarında sık görülen bu oyun türünde, çocuğunuzun bir adım geride kalıp oyunu izlemeyi tercih etmesinin bir sebebi de henüz konuşmak için yeterli kelimelere sahip olmadığını hissetmesinden kaynaklanıyor olabilir. Bu dönemde çocuğunuzu oyuna katılması için zorlamak yerine ona zaman tanıyabilirsiniz. Bu oyun türü de çocuğunuzun oyun alışkanlıkları kazanması için bir adım. Bu sebeple, çocuğunuzun biraz zaman kazanmak istemesi ve bir adım geride durarak izlemeyi tercih etmesine saygı duyabilirsiniz. Ayrıca, bu oyun türünde çocuklar gözlem yoluyla birçok oyun alışkanlığı kazanabiliyor.

4- Paralel Oyun: 2 yaşındaki iki çocuğu bir odaya bıraktığınızda en sık gözlemleyebileceğiniz oyun türü paralel oyun oluyor. Bu oyun türünde çocuklar yan yana, birbirleriyle minimum iletişim kurarak oyun oynamayı tercih ediyorlar. Bu durum çocukların birbirlerinden hoşlanmamasından kaynaklanmıyor. Yalnızca birbirlerinin oyun alanına müdahale etmeden yan yana oyun oynuyorlar. Birbirleriyle az iletişim kurmalarına rağmen, yan yana paralel oyun oynayan iki çocuk birbirlerinden oldukça fazla şey öğrenirler. Dışarıdan gözlemlendiğinde birbirleriyle ilgilenmiyor gibi görünselerde zaman zaman birbirlerinin mimiklerini, davranışlarını taklit edebiliyorlar. Yan yana resim yapmak, oyuncak arabalarla oynamak gibi oyunlar paralel oyuna örnek verilebilir.

5- Katılımcı Oyun: Bu oyun türü paralel oyundan biraz daha farklı bir tür olsa da benzerlik gösteriyor. Çocuklarda 4 yaşından itibaren gözlemlenmeye başlayan katılımcı oyunda çocuklar yan yana kendi oyunlarını oynasalar da birbirleriyle iletişim halinde oluyorlar. Örneğin yan yana bloklardan kendi kulelerini yapan iki çocuk, kulesini dikerken yanındaki arkadaşından fikir alabiliyor, ekstra bir blok isteyebiliyor. Bu oyun türü çocukların sosyalleşme, problem çözme, konuşma, ve dayanışma becerileri kazanmasında büyük bir role sahip oluyor. Ayrıca çocukların ilk arkadaşlıklarını edindikleri ortam, katılımcı oyunla sağlanabiliyor.

6- İş Birlikçi Oyun: Bahsetmiş olduğumuz diğer beş oyun türünü içeren oyun türü olan iş birlikçi oyun, çocuklarda 4-5 yaşında gözlemleniyor. İş birlikçi oyunda, çocuklar birlikte oyun oynamayı deneyimliyorlar. Bu oyun türü, önceki yazılarımızda bahsettiğimiz yap-inan oyunları gibi birçok oyun türünü kapsıyor. Çocuğunuz arkadaşlarıyla birlikte puzzle yapabilir, dışarıda arkadaşlarıyla top, yakalamaca oynayabilir. Bu oyunların hepsi iş birlikçi oyun türünün bir örneği oluyor. İş birlikçi oyun, çocuğunuz bir yetişkine dönüştüğünde gelecekteki sosyal etkileşimleri için de bir zemin hazırlıyor.

[1] Rock, A. (2021, January 15). 11 Important Types of Play As Your Child Grows. Very Well Family. Retrieved from https://www.verywellfamily.com/types-of-play-2764587

Benzer yazılar

Partnerle Seks Hakkında Konuşmak Cinsel Tatmini Artırıyor!

Partnerinizle cinsellik hakkında konuşmak istiyor ama nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!
Summer Kiss - Irına Redine

Doğayla İç İçe Nesiller Yetiştirmek

Eskisi gibi misket oynayabilmek hala mümkün mü? Çocukların sokağa çıkıp oyun oynayabilmesi için neler yapabiliriz? Öneriler yazımızda!
Menstruation on The Rocks- Brian Sims

Regl Nedir?

Regl olmak ayıp ya da gizlenecek bir durum değil. Peki regl çocuklarla nasıl konuşulmalı?
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Jaro-Zbijar

3-5 Yaş Dil Gelişimi

3,4 ve 5 yaşlarındaki çocuklar neleri anlıyor, öğrendikleri kelimeleri nasıl kullanıyorlar ve nasıl cümleler kurabiliyorlar?

Bağlanma Hakkında Kitaplar

Bağlanma stilleri hem kendimizle hem de çevremizdekilerle kurduğumuz ilişkileri etkiliyor. Biz de bağlanma hakkındaki kitapları derledik!
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Sophie Lécuyer

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!
Inna Montano

Çocuk Sahibi Olduktan Sonra İlişkiyi Canlandırmak

Birçok ebeveynin kurduğu cümle: "Çocuktan sonra birbirimizin yüzünü unuttuk!". İlişkinizi yeniden canlandırmak için ne yapabilirsiniz?

footer