Çocukların Arkadaşlık İlişkilerini Güçlendirecek 5 Kitap

yer tutucu

Gözde Akoğlu

Çocukların Arkadaşlık İlişkilerini Güçlendirecek 5 Kitap

Towing on the Champ-de-Mars, Paris - Robert Doisneau

Towing on the Champ-de-Mars, Paris - Robert Doisneau

Yeni arkadaşlıklar kurmaya cesaret etmek çocuklar için bazen zorlayıcı olabiliyor. Yeni bir okul ortamı, yeni bir ev ya da aile dostları ile bir araya gelindiğinde tanışılan yeni çocuklar… Çocuğunuz bu yeni ortamı merak ederken bir yandan da utanabiliyor. Biz de bu yazımızda çocuğunuzun arkadaşlık ilişkilerini güçlendirecek kitapları derledik.
relate-banner

1. İki Utangaç Panda / Susan Varley & Julıa Jarman / Mikado Yayınları

İki Utangaç Panda, birbirlerini çok merak eden ancak tanışmaya bir türlü cesaret edemeyen iki komşu pandanın keyifli öyküsünü anlatıyor bizlere. Kitabın, arkadaşlık kurma konusunda çekimser çocukların kendileri ile bağ kurabilecekleri keyifli bir hikayesi var. İki Utangaç Panda kitabını çocuğunuza okuyarak yeni arkadaşlıklar kurarken daha cesur olmasını destekleyebilir ve arkadaşlık ilişkilerini kuvvetlendirebilirsiniz.

2. İyi Yürekli Dev Memo / Julia Donaldson & Axel Scheffler / İş Bankası Kültür Yayınları

Dayanışma ve yardımlaşma arkadaşlık bağını en çok etkileyen kavramlar. Aynı zamanda bu iki önemli unsur, çocukların sosyal duygusal gelişimini de olumlu yönde etkiliyor. Çocuklar birbirlerinin ihtiyaçlarını anlayıp, buna yönelik şeyler yaptıklarında empati duyguları güçlenirken, aralarındaki arkadaşlık bağı da kuvvetleniyor. İyi Yürekli Dev Memo, ihtiyaçları olduğunda dostlarımızın yanında olmayı, onlara destek olabilmeyi anlatan keyifli bir hikaye. Bu kitabı çocuğunuzla beraber okuyarak yardımlaşma üzerine düşünüp, çocuğunuzun arkadaşlık ilişkilerini güçlendirebilirsiniz.

3. Köstebek Kuki / Betül Sayın / Günışığı Kitaplığı

Çocuğunuzun arkadaşlık ilişkileri bazen zorlayıcı olabilir. Arkadaş grubundaki zorba bir çocuk, gruptaki diğer çocuklara karşı zorlayıcı davranışlarda bulunup grup dinamiklerini etkileyebilir. Diğer yandan, zorbalık yapan çocuk sizin çocuğunuz da olabilir. Arkadaşlarına yaptığı davranışların sonuçlarını ön göremeyerek sosyal dışlanmaya maruz kalabilir. Köstebek Kuki, hayvanlar dünyasından bir arkadaş grubunda maruz kalınan zorbalığın nelere yol açabildiğini ve bu durum karşısında diğer hayvanların neler yaptığını keyifli bir hikaye örgüsü ile anlatıyor. Zorlayıcı arkadaşların, sosyal dışlanmaya maruz bırakmadan arkadaş ortamına nasıl dahil edilebileceğine dair tatlı bir hikaye.

4. Seslerin Perisi Işık / Yota Alexandrou & Effie Lada / Kuraldışı Yayıncılık

Her bir arkadaş grubunda farklı özellikleri olan arkadaşlar bulunur. Bazılarının saçı diğerlerinden daha uzundur, bazıları çabuk sinirlenir, bazıları mavi gözlüdür bazılarının da çeşitli bedensel engelleri bulunabilir. Arkadaş grupları arasında farklılıkları kabul etmek, bir arada yaşama kültürünü oluşturan önemli bir unsur. Seslerin Perisi Işık, ana karakteri görme engelli bir kız çocuğu olan hoş bir arkadaşlık hikayesi. Çocuğunuzun engelli ya da özel ihtiyacı olan bazı arkadaşları olabilir. Seslerin Perisi Işık kitabını çocuğunuzla beraber okumanız, çocuğunuzun empati duygusunu güçlendirirken, farklılıklara duyarlı bir yetişkin olmasını da destekleyecektir.

5. Bu Kış Kimse Üşümeyecek / Feridun Oral / Yapı Kredi YayınlarıBazen zorlu bir kış, bir süreç ya da olumsuz olaylar kapıdadır. Nereye gideceğimizi bilemeden ortada kalırız. Böyle anlarda bize uzatılan sıcak bir el her şeyi değiştirebilir. Kitap, bazı koşullar bizleri ne kadar zorlasa da yardımlaşarak ve elimizdekini bölüşerek zor günlerin geçeceğini anlatıyor. Arkadaşlık ilişkilerinde de her zaman ihtiyaç duyulan yakınlık ve empati duygularını hoş bir hikayede harmanlayarak bizlere aktarıyor. Kurulan arkadaşlıkları güçlendirmeyi destekleyici keyifli bir kitap.


Benzer yazılar

Hayatımızdaki Dracula’lar

Sahip olduğunuz enerjiyi tek buluşmada bile içine çekmeyi başaran kişiyi hiç “enerjinizi emen bir vampir” olarak düşündünüz mü?

“Arkadaşım, ben ayrılmak istiyorum”

Her zaman romantik ilişkilerin bitmesinin acısından bahsetsek de bir dostluğun bitmesinin acısı partnerimizle ayrılmaktan çok daha can acıtıcı olabiliyor.
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.
Summer Reveries- Claudia Verciani

3-5 Yaş Arası Çocuklarda Sosyo-Duygusal Gelişim

3-5 yaşları arasında çocuğunuzda bağımsızlık, arkadaşlık, farkındalık gibi birçok farklı alanda değişim yaşanır. Bu süreçte neler yaşandığını inceleyelim.
Montmartre Nights - Ania Hobson

Aşırı Paylaşım Yapmak

Neden iyi tanımadığımız birine bir anda bir sürü şey anlatmak isteriz? Kuaförümüz neden aile ilişkilerimizi bilir? Aşırı paylaşım yapmanın nedenlerini ele aldık!

footer