Sürdürülebilirliğin Çekiciliği

Elif Bilge Bozan

Elif Bilge Bozan

Sürdürülebilirliğin Çekiciliği

Nina Sinitskaya - Embrace

Nina Sinitskaya - Embrace

Önceki yazılarımızda doğayla olan ilişkimizin getirdiği kaygı ve yasın sonuçlarına odaklanmıştık. Bu yazımızda ise bireylerin dünyaya bakış açılarının romantik ilişkilerdeki yerini ve toplumsal cinsiyet rollerinin sürdürülebilir yaşama etkilerini inceliyoruz.
relate-banner

Sürdürülebilir yaşamın size bireysel faydalarının ve doğaya yaptığınız iyiliklerin sayısız artısının yanında sizi çekici de kıldığını söylesek ne düşünürdünüz? Araştırmalar etik değerlere dayanan yaşam biçimlerinin kişilerin romantik tercihlerine oldukça büyük bir etkisi olduğunu gösteriyor! Öyle ki sürdürülebilir yaşam standartlarını benimseyen bireyler prososyal davranışları sebebiyle potansiyel partnerleri tarafından çekici bulunuyor ve ilişkileri içerisinde kibar, önemseyici, saygılı roller üstleniyorlar.

Çevreyi koruyucu davranışların ilişkilerimizde oynadığı rol yalnızca bununla da sınırlı değil. Bireylerin sürdürülebilirliğe olan erişimlerinde ve bakış açılarında yaş, gelir durumu, geleneksellik, eğitim seviyesi, yaşanan coğrafya ve cinsiyet unsurları da oldukça büyük rol oynuyor.

Dilimizdeki toprak ana, İngilizce'de mother nature gibi kullanımları duymuşsunuzdur. Doğanın gerçekten de toplum tarafından genellikle kadın olarak algılandığını biliyor muydunuz? Yapılan örtük çağrışım testlerinde dünya çoğu kişi tarafından bilge, yüce ve feminen bir güç olarak algılanıyor. İlk bakışta doğanın feminen algılanması kadınları güçlü bir konumda gören feminist bir olgu gibi görünürken pratikte maalesef ki böyle değil. Her ne kadar bilimsel gerçekler geleceğimiz için hem bireysel hem toplumsal adımlar atmamız konusunda her gün bizi uyarsa da sürdürülebilir yaşam pratikleri sıklıkla cinsiyetçi bir bakış açısıyla beraber anılıyor.

Cinsiyetçi bakış açısına göre kadınlar bakım veren, koruyan konumunda görüldüğünden prososyal, yani fayda sağlama amacı gütmeden insanlara ve topluma yardım hedefi taşıyan davranışlar da feminenlikle kolayca ilişkilendirilebiliyor. Cinsiyete dayalı yargılar bireylerin sürdürülebilirlikle ilgili düşünce biçimlerini, konuyu ciddiye alış seviyelerini ve alınan aksiyonları etkiler nitelikte. Örneğin yapılan birçok araştırmaya göre erkekler alışverişlerinde bez çanta yerine plastik poşet kullanmayı tercih ediyorlar çünkü bez çanta kullanmak "kadınsı" olmak ile ilişkilendiriliyor.

Daha geniş çaplı incelemeler ise birçok kişinin ev işlerini kadınlarla ilişkilendirmesinden dolayı su tasarrufu ya da sürdürülebilir kıyafet alışverişi gibi konularla kadınların ilgilenmesi gerektiğini düşündüğünü gösteriyor. Bu noktada aslında tüm topluma iş düşüyor. Toplum standartları erkekleri hem tüketimin daha içinde görüyor hem de çevreci adımlar atmalarını zorlaştırıyor. Bu nedenle bez çanta gibi eşyalara ya da çevreyi korumak gibi olgulara bir cinsiyet atamaktan vazgeçmemiz gerekiyor.

Partnerinizle beraber çevreye duyarlı bir yaşam standardı benimsemek hem attığınız adımları kolaylaştırırken hem de aranızdaki iletişimi güçlendiriyor, ilişkinizi sağlamlaştırıyor ve hatta fark etmeden toplumsal cinsiyet kalıplarıyla dahi savaşmanızı sağlıyor. Yazımızın sonuna gelirken ilişkinizde benimseyebileceğiniz birkaç öneriyi listeledik. Bunların dışında da partnerinizle beraber deneyebileceğiniz birçok şey var, yenilerini üretmek tamamen size kalmış!

  • Birbirinize hediye alırken temiz içerikli, deneysiz ve/veya ev yapımı ürünleri tercih edebilirsiniz.
  • Partnerinizle hayvansal gıda tüketiminizi azaltmak adına yemeklerinizde lezzetli vegan/vejetaryen tarifler deneyebilirsiniz.
  • Beraber bisiklet sürme veya yürüyüş buluşmaları yapabilir, araba alma durumunuz varsa hibrit arabaları tercih etmeyi düşünebilirsiniz.
  • Temizlik, alışveriş, yemek gibi konularda ortaklaşa karar alıp iş bölümü yaparak satın aldığınız ve harcadığınız kaynakların bilincinde olmayı kolaylaştırabilirsiniz.

[1] Palomo-Velez, G., Tybur, J. M., & van Vugt, M. (2021). Is green the new sexy? Romantic of conspicuous conservation. Journal of Environmental Psychology, 73, 101530.
[2] Liu, T., Geng, L., Ye, L., & Zhou, K. (2019). "Mother Nature" enhances connectedness to nature and pro-environmental behavior. Journal of Environmental Psychology, 61, 37-45.
[3] Swim, J. K., Gillis, A. J., & Hamaty, K. J. (2020). Gender bending and gender conformity: The social consequences of engaging in feminine and masculine pro-environmental behaviors. Sex Roles, 82(5), 363-385.
[4] Bloodhart, B., & Swim, J. K. (2020). Sustainability and consumption: What's gender got to do with it. Journal of Social Issues, 76(1), 101-113

Benzer yazılar

Kendinize Gaslighting Uyguluyor Olabilir Misiniz?

Gaslighting ilişkilerimizde karşı tarafın bize uygulayabildiği bir çeşit manipülasyon olarak biliniyor. Peki kendi kendimize de gaslighting uyguluyor olabilir miyiz?
A child wades through water on her way to school in Kurigram district of northern Bangladesh during floods in August 2016 - Akash/Panos Pictures/UNICEF

İklim Krizinin Ortasında Çocukluk

İklim krizi bilinci, kaygılandırmadan ve onların diline uygun bir şekilde çocuklara nasıl aşılanır? Çocukla birlikte hangi aktiviteler yapılabilir? Cevaplar yazıda!
Anonim - Acrobats (1822)

İş Yerinde Kültürel Çeşitlilik

Şirketler çalışanlarına kültürel çeşitliliğin ve eşitliğin olduğu çalışma ortamları sağlamalı. Bu doğrultuda atılması gereken adımlar neler?
Nina Sinitskaya - Embrace

Sürdürülebilirliğin Çekiciliği

Bireylerin dünyayı önemsemesi onları daha iyi birer partner yapabilir mi? Kimler etik yaşam standartlarını benimsemeye daha yatkın? Sorularınızın cevabı yazımızda!

Marina - Ancient Dreams in a Modern Land

Marina cinsiyetçi tutumlara ve kadın cinselliğe dair normlara eleştiriler sunuyor. Peki hangi şarkıları hangi mesajı vermek istiyor?
4:44 - Jay-Z (2017)

Erkekliği Yeniden Tanımlamak: 4:44

Geleneksel erkekliğin özellikleri arasında feminen ve güçsüz görünmemek yer alıyor. Jay-Z’nin albümü ise bunu değiştiriyor!
Dış tehdit ve müdahele (bekleniyor) / (In anticipation of ) An External threat and intervention - Eda Gecikmez

İş Yerlerinde Cinsiyet Eşitsizliği - 1

İş yerinde cinsiyet eşitsizliği hala bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Temsil imkanı sağlansa bile kadınlar sorunlarla karşılaşıyorlar.
Le Rouge a Levres 2 - Kupka, Frantisek

Kadınları Baskılama Aracı Olarak Etiketleme

Cinsiyet rollerinin dışına çıkan kadınlar toplum tarafından ayıplanıyor ve etiketleniyor. Bu durum etiketlenen kadınları nasıl etkiliyor?

Hayali arkadaşlar çocukların yaratıcılığını artırıyor.

Çocukken hiç hayali bir arkadaşınız oldu mu? Peki ya aileniz bundan endişeli miydi? Gelin hayali arkadaşlıkları inceleyelim.

Yakınlarımızı hayal etmek bizi olumlu etkiliyor!

Daha önce hiç çok sevdiğiniz birini hayal etmenin modunuzu yükselttiği oldu mu? Ya da hayali gerçeğinden daha güzel diye düşündüğünüz?

footer