Ayrılık Da Sevdaya Dahil Mi?

Sevgi Bayraktar

Ayrılık Da Sevdaya Dahil Mi?

Difference of Opinion- Malcolm T. Liepke (1996)

"Bir hafta önce her şey yolundaydı, gayet mutluyduk. Bir anda ne oldu da beni terk etti?" Bazen biz ilişkimizdeki değişiklikleri fark etmesek bile ayrılık bir anda yüzleştiğimiz bir gerçek haline gelebiliyor. Ayrılık sürecini başlatan biz de olabiliyoruz, partnerimiz de olabiliyor. Fakat terk eden veya terk edilen taraf olmak hissettiklerimizi değiştirmiyor çünkü bir ilişkiyi bitirmek ve hayatımıza devam etmek herkes için zor bir durum oluyor. Ne kadar ayrılığın iyi veya kötü bir tarafı olup olmadığını sorgulasak da ayrılık sırasında partnerimizin bize karşı davranışları bizim ayrılığı atlatma sürecimizde etkili olabiliyor. Bu süreçte size destek olması ve bilimsel bir rehberlik sunması adına Yakın İlişkiler ekibi tarafından hazırlanmış Relate uygulamasında bulunan "Ayrılık Acısıyla Baş Etme" yolculuğunu deneyebilirsiniz. Bu yolculuk 30 adımdan oluşuyor ve her bir adımında ayrılık sürecini daha sağlıklı bir şekilde atlatmanıza yardımcı olacak teorik ve pratik bilgiler bulunuyor.


Zor bir şekilde bitirilen ilişkileri atlatma süreci de zor bir hal alabiliyor. Bu süreçte yaşanılan depresyon ve kendini sorgulama davranışları, kişinin hayatına devam etme sürecinde zorluklara sebebiyet verebiliyor. Nasıl ki aşk evrensel bir kavram ise mutlu anları ve mutsuzlukları ile romantik ilişkiler de insanların ortak olarak deneyimledikleri bir süreç; bu nedenle romantik ilişkilerin geçtiği evreler birçok ilişki için benzer aşamaları barındırıyor. İlişkinin bitirilmesinden sonra insanların çoğu benzer aşamalardan geçiyor. Partnerimizle ayrılmak aynı zamanda onun hayatımızdan tamamen çıkması anlamına gelebiliyor. Bu sebeple ilişkilerdeki ayrılıklar da sevdiğimiz birinin yasını tutmakla benzerlik gösterebiliyor. Yani ayrılık sonrası süreçte geçilen aşamalar ile yastan sonra geçilen aşamalar arasında benzerlikler bulunuyor.

Yas sürecini etkileyen faktörlerden biri bizim bağlanma stilimiz oluyor. Bağlanma stilimiz, bir ayrılıktan sonra iyileşme sürecimizi ve ayrılığa nasıl tepki verdiğimizi etkiliyor. Güvenli bir bağlanma stiline sahip olan kişiler, genellikle ayrılığı daha kısa sürede kabullenmeye yatkın oluyorlar. Bir zamanlar hayatlarının vazgeçilmez bir parçası olan ve değer verdikleri partnerleriyle artık birlikte olmadıklarını daha sağlıklı bir şekilde kabullenme eğilimi gösteriyorlar. Bu durumun her iki taraf için de mantıklı bir karar olma olasılığını görebiliyorlar. Yas sürecinin her aşamasını deneyimlemelerinin yanı sıra kendilerine iyileşmek ve gelişmek için bir alan yaratabiliyorlar.

Öte yandan kaygılı ya da güvensiz bağlanma stiline sahip kişiler, acıyı daha yoğun deneyimliyorlar ve ayrılığı kabul etmekte sorun yaşayabiliyorlar. Yapılan araştırmalara göre kaygılı bağlanma stiline sahip kişiler, eski partnerleri artık onlarla ilgilenmeseler bile iletişime geçmek için çaba sarf edebiliyor ve ilişkiyi yeniden başlatmaya çalışabiliyorlar. Bu tarz davranışları sergileyen kişiler eski partnerlerini online bile olsa takip ederek kendi duygusal iyileşmelerini erteliyorlar. Ayrıca, güvensiz bağlanma stiline sahip kişiler, ilişkinin bitişini kabul etmekte güçlük çekerken eski partnerlerinin de hayatlarından çıkmasını istemiyorlar.

Bunlara ek olarak, duygusal olarak yaşadığımız zorluklara vücudumuz da tepki gösterebiliyor. Ayrılıktan sonraki süreçte uyumada güçlük çekme, mide bulantısı ve iştah kaybı gibi sorunlar yaşayabiliyoruz. Kadınlar, erkeklere kıyasla bu tarz sorunları daha çok yaşayabiliyorlar. Aynı zamanda kadınların öz saygıları bu durumdan daha çok etkilenirken ayrılıktan sonra vücut şeklini, kilosunu hatta kıyafet seçimini bile sorgulamaya başlıyorlar. Öte yandan, erkekler ise ayrılıkla yüzleşmek yerine kendilerini alkole verebiliyor ve yas sürecini kadınlara kıyasla daha uzun yaşayabiliyorlar. Bu durum daha çok kaçıngan davranışlarla eşleştiriliyor.

Bir ayrılıktan sonra iyileşme sürecimizi etkileyen birçok faktör bulunuyor. Bununla birlikte, neredeyse hepimiz bir ilişkinin sona ermesinden sonra yas sürecini deneyimliyoruz. Elisabeth Kübler-Ross'un yas süreci modeli ile ayrılık sürecindeki evreler benzerlik gösterebiliyor. Yas sürecini anlamak, ayrılıktan sonra kendimize dönebilme ve ayrılığı atlatma sürecimize yardımcı oluyor. Bu evrelerin süresi ve sıralaması kişiden kişiye göre değişiklik gösterebiliyor.

Ayrılık Sonrası Evreler

1. Sorgulama Evresi

İlk başta belki de neden ayrıldığımızı tam olarak anlayamayabiliyor ve suçu kendimizde ya da partnerimizde arayabiliyoruz. Bu dönemde kendimizi ve geçmiş anılarımızı sorgulama eğilimi gösterebiliyoruz. Daha önceden birlikte geçirdiğiniz güzel günleri hatırlarken, birlikte yaşanılan üzücü olayları ise görmezden geliyoruz. Geçmişi sorgulamaya başlamak, ayrılıkla ilgili daha çok kafa karışıklığına sebebiyet verebiliyor. Ayrılığın nedenini sorgulamaya kendimizi vermişken aslında ayrılığın gerekliliğini gözden kaçırabiliyoruz.

2. İnkar Evresi

Ayrıldığımızı ve artık eski partnerimize yazamayacağımızı, onu arayamayacağımızı fark ettiğimizde küçük çaplı bir şok geçirebiliyoruz. Her şeyin bittiğini ve o kişiyle bir daha birlikte olamayacağımızı kabul etmek istemeyebiliyoruz. Birlikte kurulan hayallerin artık gerçekleşme ihtimalinin olmadığı gerçekliğiyle karşılaşıyoruz. İnkar etmeye devam edip ayrılığı reddetmek daha kolay gözükse bile bu durum ilerleyen zamanlarda iyileşme sürecini zorlaştırabiliyor.

3. Uzlaşma Evresi

Bu aşamada eski partnerimizle iletişime geçmeye çalışıp her şeyi düzelteceğimize dair sözler veriyoruz. Kimi zaman içimizdeki sürekli geçmişe dönüp baştan başlama isteğimizi durdurmakta güçlük çekebiliyoruz. Partnerimizi geri kazanmak ve ilişkinin tüm sorumluluğunu üstümüze almak isteyebiliyoruz. Aslında zaman zaman bu isteklerimizin mantık çerçevesinde olmadığını fark ediyoruz çünkü ilişkinin tüm sorumluluğunu sadece bir kişinin üstlenmesi mümkün olmayabiliyor. Kısa süreliğine her şeyi kontrol edebilme gücünün bize ait olduğunu düşünsek de ilişkiler tek taraflı olarak yürümüyor.

4. Depresyon ve Öfke Evresi

İkna gücümüzün işe yaramadığını fark ettikten sonra kendimize ve eski partnerimize karşı öfke besleyebiliyoruz. Bu durum, bizim kendimizi depresyonda hissetmemize sebebiyet verip kilo kaybı, uyku sorunları gibi birçok problemi de beraberinde getiriyor. Uğraştığımız aktivitelerden keyif alamamak eskiden keyif aldığımız anılarımızı hatırlamamıza sebep oluyor. Zaman zaman artık eskisi gibi olamayacağımızı ve depresyonun sürekli olarak bizimle kalacağını hissediyor olsak da bu aşama da tıpkı diğerlerinde olduğu gibi zamanla bizim bu süreci atlatma isteğimize göre değişiklik gösterebiliyor.

5. Kabullenme Evresi

Evet, ayrılıklar zor olabilir fakat şimdi ayrılığı kabul ederek hayatımıza devam etmemizin tam sırası. İçten içe ayrılığı derinlerde kabul ettikçe ileriye bakmanın ve hayatımızın olumlu yönlerine odaklanmanın en iyi seçenek olduğunu anlayabiliyoruz. Bu zamanı kendimizi geliştirmek adına yeni bir dönem olarak görüp uzun zamandır ertelediklerimizi yapmak için değerlendirebileceğimizi fark ediyoruz.

Ayrılıklar beraberinde birçok duyguyu ve düşünceyi getirebiliyor. Yas süreci, yaşattığı fiziksel değişimlerin yanında büyümemize de olanak sağlıyor. Bazı ilişkilerin uzun yıllar süremeyeceğini kendimize hatırlatmak, ayrılığı kabullenmemizde bize yardımcı olabiliyor. Yaşanan eski ilişkimiz sayesinde belki de kendimizi anlamaya ve tanımaya bir adım daha yaklaştık ve artık ona ihtiyacımız olmadığı için de ilişkimiz sonlandı. Yaşadığımız bu deneyimi, bir şeyleri beceremediğimiz için değil de aksine bir şeyler öğrendiğimiz ve hayatımızın parçasını oluşturan bir evre olarak görebiliriz. Kendimizi veya eski partnerimizi affederek, kendimize yeni başlangıçlar için fırsat vermenin tam sırası. Ve evet, ayrılık da sevdaya dahil.

[1] Soeiro, L. (2018, April 23). Six psychological strategies for getting over a bad breakup. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/i-hear-you/201804/six-psychological-strategies-getting-over-bad-breakup
[2] Morris, C. E., & Reiber, C. (2011). Frequency, intensity and expression of post-relationship grief. EvoS Journal: The Journal of the Evolutionary Studies Consortium, 3(1), 1-11.
[3] Schewitz, S. (2018, July 16). Stages of grief in a breakup: How to get over a broken heart. Retrieved from https://coupleslearn.com/stages-of-grief-breakup/
[4] Fox, J., & Tokunaga, R. S. (2015). Romantic partner monitoring after breakups: Attachment, dependence, distress, and post-dissolution online surveillance via social networking sites. Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, 18(9), 491-498.
[5] Svoboda, E. ( 2011, January 1). The thoroughly modern guide to breakups. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/articles/201101/the-thoroughly-modern-guide-breakups?collection=162644
[6] Lachmann, S. (2014, June 10). The 7 stages of grieving a breakup. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/me-we/201406/the-7-stages-grieving-breakup

Benzer yazılar

Yas Sürecine Destek Olmak

Yas sürecindeki birinin nasıl yanında olabiliriz? Bu yazımızda yas sürecine destek sağlamak için neler yapabileceğimizi anlatıyoruz.

Yas Sürecine Destek Olmak

Yas sürecindeki birinin nasıl yanında olabiliriz? Bu yazımızda yas sürecine destek sağlamak için neler yapabileceğimizi anlatıyoruz.

Romantik İlişkiler ve Psikolojik Sağlık

Romantik ilişkiler psikolojik sağlığı nasıl etkiliyor? Bu yazıda psikolojik sağlık ile ilişkiler arasındaki ilişkiyi derledik.

Bağlanma Stilleri ve Ayrılık Sonrası Davranışlar

Eğer ayrılmayı isteyen ve ilişkiyi bitiren taraf biz değilsek ayrılık sonrası kısa dönemde davranışlarımızı neler belirler?

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!

Arkadaşlık İlişkilerinin Mutsuz Sonu: Arkadaş Ayrılığı

Bir zamanlar bizi bizden iyi bilen dostlarımız zamanla birçok sebeple hayatımızdan çıkabiliyor. Bu yazıda arkadaş ayrılıklarını ve ayrılık acısını inceledik!

İlişkileri Merkezine Alan Tiyatro Oyunları

İnsanı insana insanla anlatma sanatı: tiyatro! Yakın ilişkileri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.

İki Frida - Resim Önerisi

İki Frida adlı esere hiç yakından baktınız mı? Frida Kahlo çektiği ayrılık acısını, yalnızlık ve çaresizlik hislerini sanatıyla gösteriyor.

Neden Ayrılamayız?

Neden bizi çok da mutlu etmeyen bir ilişkinin içinde kalmaya devam ederiz? Olumsuz deneyimlerimize rağmen niye ilişkiyi bitirmeyiz? Cevabı yazımızda!

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.

Çocuğum Neden Öfke Nöbetleri Geçiriyor?

Çocuklar duygularını öfke nöbetleri aracılığıyla ifade edebiliyorlar. Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?

Arkadaş Ayrılığı: Friends That Break Your Heart

İngiliz sanatçı Blake yeni albümünde müzikte çok sık görmediğimiz bir tema olan arkadaşlık ilişkilerindeki ayrılıkları ele alıyor.

Doğum Sonrası Depresyonda Babanın Rolü

Annenin yaşadığı doğum sonrası depresyonda babaya çok iş düşüyor. İşte bu zorlu dönemde babanın yapması ve yapmaktan kaçınması gereken şeyler!

Tuvalet Eğitimi Öncesinde Bilmeniz Gerekenler

Tuvalet eğitimi önemli olduğu kadar zor ve hassas bir süreç. Bu süreci sağlıklı yönetebilmek için öncesinde biraz bilgi edinmekte fayda var.

Cinsel Kimliğini Açıklamak

"Kuir" ne demek? Cinsel kimlik ve cinsel yönelimin farkı nedir? Cinsel kimliği açıklama süreci nasıl oluyor? Hepsinin yanıtı yazımızda!

Boşanma Sonrasında Takım Olabilmek

Boşanma sonrası, ebeveynlerin bir takım olarak hareket etmesi ve çocuklarının sürece uyum sağlamalarına destek olmaları geçiş dönemini kolaylaştırıyor.

Hibrit Çalışmaya Geçmenin Uyandırdığı Kaygıyla Baş Etmek - 1

Uzun süre evden çalışmanın ardından hibrit sisteme geçmek sizi strese mi sokuyor? Kendinize sorduğunuz bazı sorular, stresle baş etmenize yardımcı olacak.

Özür Dilemenin Psikolojisi

Bir hata yaptığımızda neden özür dilemekten çekiniriz? O adımı atmaktan bizi ne alıkoyar? Bu yazımızda özür dilemeyi inceliyoruz!

Babanın Yaşadığı Doğum Sonrası Depresyonu

Bir bebeğin doğumu herkes için farklı duygular uyandırabiliyor. İşte babaların yaşadığı doğum sonrası depresyon hakkında her şey!

Ekolojik Yas

Bir yandan çaresiziz, öte yandan da bitkilerin, hayvanların, ormanların yani kaybettiklerimizin ardından bir yas tutuyoruz. Peki nedir bu ekolojik yas?

Kim eski partnerine karşı daha olumlu görüşlere sahip?

Kim eski partneriyle ilgili daha olumlu düşüncelere sahip oluyor? Erkekler mi kadınlar mı? Neden bu konuda cinsiyet farklılığı bulunuyor?

"Seni Seviyorum" demeden sevgi göstermenin yolları

Sevgiyi göstermenin tek yolu "Seni seviyorum." cümlesinden geçmiyor. Başka davranışlar da karşı tarafa sevginizi derinden hissettirebiliyor.

İçini Açamamak: şarkılarla Kaçıngan Bağlanma

İnsanların %21'inin kaçıngan bağlanma türüne sahip olduğu düşünülüyor. Peki, bunun müzikte ne gibi yansımaları var?

Ruminasyon: Bilişsel Aşırı Odaklanma

Gece başınızı yastığa koyduğunuzda keşke şunu deseydim, şöyle yapsaydım diye kara kara düşündüğünüz olur mu? Öyleyse bu yazımızı mutlaka okumalısınız!

Öz şefkat, Boşanma Sonrası Stresle Baş Etmeye Yardımcı Oluyor.

Ayrılık sonrası yaşanan süreç çok da kolay olmuyor. Peki öz şefkat geliştiren kişiler bu süreci daha kolay atlatabilir mi?

Ayrılık Da Sevdaya Dahil Mi?

Neredeyse hepimiz bir ilişkinin sona ermesinden sonra yas sürecinden geçiyoruz. Yas sürecinde bizi hangi aşamalar bekliyor?

Çocukluk Çağının Korkulu Rüyası: Zorbalık

Zorbalığa uğramak çocuklarda travmatik izler bırakabiliyor. Peki çocuğunuzun zorbalığa uğradığını nasıl anlayabilirsiniz?

Hamilelik Sonrası Depresyon Yaşamam Benim Suçum Mu?

Hamilelik sonrası kadınlar depresyon semptomları gösterebiliyorlar. Peki bu durum anne ve bebek arasında oluşacak bağı ne şekilde etkiler?

İlişki bittikten sonra kimler barışmayı daha çok istiyor?

Bir ayrılık sonrası kimler eski partnerine dönmeye daha fazla meyilli ve istekli oluyor? Peki bunun benlik algımızla ilgisi ne? Cevaplar yazımızda!

Baba Oldum, Peki Ya şimdi?

Baba olana dek yaşanan o sevinç, çocuk dünyaya geldikten sonra yerini endişeye bırakabiliyor. Peki bu süreçte babalar ne yapabilir?

Unutmak ve Hatırlamak Arasında Kalmış Bir Hikaye: Hiroşima Sevgilim

Travmatik deneyimler yıllar geçtikten sonra dahi etkisini korumaya devam ediyor. Hiroşima Sevgilim filmi bu durumu açıkça gösteriyor!

Akran Grupları Tarafından Reddedilen Çocuklar ve Akran Kıskançlığı

Küçükken hiç akranlarınız tarafından reddedildiğiniz, arkadaş gruplarından dışlandığınız oldu mu? Peki bu tarz durumlarda ne hissederiz?

İlişkide Partnerinizden Beklemeye Hakkınız Olan 8 şey

"Partnerimin beni sevdiğini biliyorum ama hiç söylemiyor." Partnerimizden beklemeye ve istemeye hakkımız olan "temel" şeyleri anlatıyoruz.

Ayrılık Sonrası Seks

Ayrılma sonrası seksin nedenleri, cinsiyetler arası genel farklılıkları ve etkilerini öğrenmek için yazımızı inceleyebilirsiniz.

Çocukların Ev Ödevlerinde Ebeveynlerin Rolleri

Çocuklar ev ödevlerini bitirmeye karşı isteksiz olabiliyor. Ebeveyn olarak ödev zamanlarında çocuğunuza nasıl destek olabilirsiniz?

Bebeklerin ve Çocukların Gelişimi

Her çocuğun gelişim süreci ve ihtiyaçları kendisine özel olsa da bazı ortak noktalar da bulunuyor! Bu ortak noktaları öğrenmeye ne dersiniz?

Doğum Sonrası Depresyonu Yaşayan Partnere Destek Olma

Depresyonda olan birisiyle yaşamak zor olabiliyor, hele de evde bebek varsa. İşte doğum sonrası depresyondaki birine destek olmanın yolları!

Çocuklarda Mental Sağlığı Destekleme Yolları

Çocuğunuzun mental sağlığını güçlendirmek ve desteklemek için bir ebeveyn olarak yapabilecekleriniz bulunuyor. Detaylar yazımızda!

Daha İyi Bir Ayrılık İçin Yapabileceğiniz 7 şey

Bazen hiç kabul etmek istemesek de, daha iyi olabilmek için bize zarar veren ilişkilerden kurtulmamız ve onlardan uzaklaşmamız gerekiyor.

Çalışanlarla Ruh Sağlığı Hakkında Konuşmak

Ruh sağlığı hassas bir konu ve hele de iş yerinde bununla ilgili konuşmak kolay olmayabilir. Bu yazımız bu konuda size yardımcı olabilir.

İlişki kaygısı depresyonla ilişkili olabilir mi?

Romantik ilişkinizde kendinizi çok fazla kaygı duyarken mi buluyorsunuz? Belki de bu durumun depresyonla bir ilişkisi vardır.

Sahtekarlık Sendromu (Imposter Syndrome) Nedir?

İç sesiniz bulunduğunuz konumu hak etmediğinizi ve oraya şans eseri geldiğinizi söylüyorsa Sahtekarlık Sendromu'ndan muzdarip olabilirsiniz.

Sınırda Kişilik Bozukluğu ve İlişkiler

Borderline Kişilik Bozukluğu sosyal medyada sıklıkla karşımıza çıkıyor. Peki nedir, nasıl gelişir ve ilişkilerimizi nasıl etkiler?

Cinsel yönelimi gizlemek neye yol açıyor?

Cinsel yönelimimiz kimliğimizin önemli parçalarından. Bu konuyu etrafımızdan gizlediğimizde hangi durumlarla karşı karşıya kaldığımızı biliyor musunuz?

Uzun uzadıya düşünme hali uykumuzu bozuyor.

Yattığınız yerde dönüp duruyor, günün bütün olumsuz olaylarını zihninizde yaşıyorsanız bu durumun etkilerini öğrenmek için doğru yerdesiniz.

Duygusal Patlamaların Bazı Olası Sebepleri

Bir anda fazla öfkeleniyor veya hiç beklenmedik anlarda fazla endişe mi yaşıyorsunuz? Bu duygu patlamalarının neden olabileceğini anlattık.

Kaygılı bağlanma ilişkiyi görünür kılma meylini artırıyor.

Partnerinizle fotoğrafınızı sosyal medyada paylaştığınızda motivasyonunuz ne oluyor? Peki bunun bağlanma stilimizle ilgisi ne?

Çocuğunuzu hem sevip hem de...

Annelik her zaman mutlu anlardan ibaret olmayabiliyor. Sınır koymakta ya da benliğinizi korumakta zorlanıyorsanız yalnız değilsiniz.

Ayrılık Sonrası Kişisel Gelişim

Ayrılığın getirdiği hislerle nasıl başa çıkacağım? Kendimize şefkat göstermek bu acıyla baş edebilmemize yardımcı oluyor. İşte daha fazlası!

İlişkileri Boşanmaya Sürükleyen Davranışlar

İyi günde, kötü günde bir arada olmaya evet desek de gün geliyor ki ilişkiyi daha fazla sürdüremez oluyoruz. Boşanmaya ne sebep oluyor?

Beden Algı Bozukluğu Nedir ve Etkileri Nelerdir?

Bedenimizdeki hayali kusurları takıntı haline getirebiliyoruz. Bu mükemmeliyetçilik beden algı bozukluğunun bir parçası olabiliyor.

Ofis Ortamındaki Öfke Ev Hayatına Nasıl Yansıyor?

Ofis ortamında karşılaştığımız ve ruh halimize etki eden kabalık, eve gittiğimizde kolaylıkla etkisini yitirmiyor. Peki ya ne yapmalı?

Eski Partneri Sosyal Medyadan Takip Etme

"Nerede, kiminle, ne yapıyor, ne yemiş?" Eski partnerimiz artık hayatımızda olmasa da bu soruların merkezi olmaktan kaçamıyor. Peki neden?

Ayrılıp barışma döngüsü strese yol açıyor.

"Sıkıldım, ayrılalım.", "Hadi tekrar barışalım." Partnerler çok sık ayrılıp barışma döngüsüne girebiliyor. Peki bundan nasıl etkileniyorlar?

Zor İlişkilerle Nasıl Baş Ederiz?

Özellikle iş hayatında kurduğumuz bazı ilişkiler, bizi yükseltmek bir yana enerjimizi emebiliyor. Böyle ilişkilerle nasıl baş edebiliriz?

Tek çocuklar narsisizme daha mı meyilliler?

"Tek çocuk muymuş? O halde kesin şımartılmıştır ve kendini çok beğeniyordur." Bu tarz önyargılara karşılık çalışmalar ne diyor dersiniz?

Neden Friendzone'a Düşüyoruz?

Seni seviyorum! Ama arkadaş olarak. Sevgili miyiz, arkadaş mı, aralarında sıkışık kaldık mı? Friendzone kavramının detayları bu yazımızda.

Yokluklarında bile yakınlarımızı algılayabiliyoruz.

Hiç daha önce bir ayrılık sonrası durup dururken o insanın sesini işittiğiniz, kokusunu duyduğunuz oldu mu? Nedeni yazımızda!

Romantik İlişkilerde Öfke

Öfkeyi ifade etme biçimlerimiz birbirinden nasıl farklılaşıyor? Gerçekten de öfkemizi partnerlerimizden çıkarmaya meyilli miyiz?

Aşırı Düşünmeyi Nasıl Azaltabiliriz?

Birçoğumuz yoğunluğumuzun ve meşguliyetimizin arasında aşırı düşünüp kendimizi strese sokmayı başarıyoruz. Bu durumu nasıl azaltabiliriz?

Anne-Kız İlişkileri

Anne kız arasında kurulan bağ, hayatın her dönemini büyük ölçüde etkiliyor. Peki bu yakınlığı kurmanın ve sürdürmenin yolu nelerden geçiyor?

Ayrılığı açıklama tarzımız karşı tarafın stresini etkiliyor.

Nasıl ayrıldığımızın karşı tarafın gelecekteki hayatı için bir önemi var mıdır? Yoksa her ayrılık zaten aynı mıdır? Buyrun yazımıza!

Aldatılmanın Psikolojisi

Aldatılmak beynimizin fiziksel acı yaşadığımızda aktifleşen bölgesini devreye sokuyor. İşte ihanet bizde öyle derin bir yara bırakıyor!

İlişki şansını kaçırmak reddedilmekten daha mı zor?

"Olsaydı olurmuş ama olmadı." Kalben'in şarkısında da dile getirdiği gibi, sizin de böyle sürüncemede kalan bir hikayeniz var mı?

Boşanmalar genetik midir?

Ailedeki boşanmalar, çocukların da boşanacağını mı gösterir? "Boşanmış olmak" bir gen midir? Yoksa yerleşik düşüncelerimiz hatalı mı?

Arkadaşlıklarımız Neden ve Nasıl Biter?

Arkadaşlıklar ömürlük olduğu gibi zaman içinde de bitebiliyor. Peki arkadaşlıkların son bulmasının altında neler yatıyor?

Eski Sevgiliyle Arkadaş Kalınabilir Mi?

Tüm zamanların en merak eden sorularından biri: "Eski sevgiliyle arkadaş kalmak mümkün mü?" Bu yazıda konuyu tüm detaylarıyla irdeliyoruz!

Hep aynı tip ilişkiler yaşamaya mahkum muyuz?

Dönüp dolaşıp kendinizi aynı ilişki döngüsünün içinde buluyorsanız yalnız değilsiniz. Sizi buna yönelten faktörleri öğrenmek ister misiniz?

Kaygılı bağlananlar ayrılığı nasıl kolay atlatır?

Ayrılık, özellikle de kaygılı bağlananlar için oldukça zor bir süreç olabiliyor. Peki bu süreçte onlara iyi gelebilecek şeyler olabilir mi?

Boşanma Sürecinde Çocuk İçin Neler Yapılabilir?

Boşanma süreci ebeveynler için olduğu kadar, çocuklar için de zorlu bir süreç. Peki bu süreç en kolay şekilde nasıl atlatılabilir?

Hayali arkadaşlar çocukların yaratıcılığını artırıyor.

Çocukken hiç hayali bir arkadaşınız oldu mu? Peki ya aileniz bundan endişeli miydi? Gelin hayali arkadaşlıkları inceleyelim.

Bebeklik ve Erken Çocuklukta Dönüm Noktaları

Hayatın her döneminde olduğu gibi, bebeklik ve erken çocuklukta da dönüm noktaları bulunuyor. Bu dönüm noktalarını öğrenmek ister misiniz?

Evcil hayvanlar kayıpla başa çıkmamızda yardımcı oluyor!

Evcil hayvanlarımız, bir kayıp sonrası bizi yatıştırabiliyor, sakinleştirebiliyor ve tek bir bakışları bile gülümsememize yetebiliyor.

Beklenmedik bir ayrılık bizi nasıl etkiliyor?

Hiç beklemediğimiz bir anda gelen o mesaj, arama ya da buluşma... Beklenmeyen ayrılıklar bizi derinden sarsarak büyük etkiler bırakabiliyor.

Türk Edebiyatında Yarım Kalan Aşklar - 1

Yarım kalmışlık, hüzün içerse de yaşanmışlıkların güzelliğini de içinde barındırıyor. Bu yazımızda yarım kalmış aşklara kapı aralıyoruz.

Ben Kötü Bir Anne Miyim?

Bir bebek sahibi olmayı her anne aynı şekilde deneyimlemeyebiliyor. Özellikle yeni anneler doğum sonrası depresyonu yaşayabiliyor.

İlkler Neden Unutulmaz? - İlk Kalp Kırıklıkları

Belki de büyük heveslerle başladığımız ilk romantik ilişkinin kalp kırıklıklarıyla sonlanması daha sonraki deneyimlerimizi nasıl etkiliyor?

Yakınlarımızı hayal etmek bizi olumlu etkiliyor!

Daha önce hiç çok sevdiğiniz birini hayal etmenin modunuzu yükselttiği oldu mu? Ya da hayali gerçeğinden daha güzel diye düşündüğünüz?

Daha sağlıklı bir ayrılık için neler yapmalı?

Ayrılıklar her iki taraf içinde genellikle bir hayli zorlu geçiyor. Peki ayrılığı daha kolay bir şekilde gerçekleştirmenin yolları var mı?

Ayrılık sonrası hangi süreçlerden geçiyoruz?

Ayrılıklar da tıpkı ölüm gibi yas sürecini tetikleyebiliyorlar. Peki bu yas sürecindeyken hangi duyguları ve davranışları deneyimliyoruz?

Kadınların Cinselliği - Orgazm

Kadın orgazmının tanımını, türlerini, erkek orgazmı ile benzerliklerini ve farklılıklarını bu yazımızda öğrenebilirsiniz.

Bir Dargın Bir Barışık: Gelgitli İlişkiler

Bir gün harika, ertesi gün toksik... Gelgitli ilişkilerin bir günü diğerine uymuyor. Bu ilişkiler partnerlere büyük zarar verebiliyor.

Habersizce Terk Edilmek: Ghosting

Bir sabah uyandınız, bir bakmışsınız terk edilmişsiniz! Ghosting nedir ve kişiye nasıl hissettirir tüm detaylarıyla yazımızda.

Eşcinsel İlişkilerde Dinamikler

Sanılanın aksine eşcinsel ilişkilerin dinamikleri heteroseksüel ilişkilerden pek de farklı değil. Peki bu konudaki araştırmalar ne söylüyor?

Mükemmel Bir Seks Hayatı Ulaşılmaz Değil

Cinselliğin varlığı, sıklığı ve kalitesi ilişkinin kalitesini de derinden etkiliyor. Peki, iyi bir seks yaşantısı için neler yapılabilir?

Ayrılıkla başa çıkmak için kendinizi yeniden inşa edin!

Bir ilişkinin bitişinini ardından nasıl toparlanırız? Belki de kimliğimizi yeniden inşa etmek bir çözümdür. Peki bunu nasıl başarırız?

Neden Ayrılıklar Bazılarımız İçin Daha Zor?

Reddedilmenin ve ayrılığın ardından hepimiz acı çekiyoruz fakat bazılarımızın iyileşmesi daha zor oluyor. Bu farklılığa ne sebep oluyor?

Aşkın Gözü Sahiden De Kör Müdür?

Hani gözümüz ondan başkasını görmez, en mükemmel insanın o olduğunu düşünürüz ya… İşte bu, fena halde tutulduğumuzun kanıtıdır!

Eski sevgililerimizi unutmak neden bu kadar zor?

Biten bir ilişkinin ardından neden bu denli gözyaşı dökeriz? Canımız neden bu kadar çok acır? Geçmişi unutmak neden bu kadar zor?