Ayrılık Sonrası Hangi Süreçlerden Geçiyoruz?

kategori

Yakın İlişkiler

Ayrılık Sonrası Hangi Süreçlerden Geçiyoruz?

Romantik bir ilişkinin bitimi, aslında birçok yönüyle birini ölüm nedeniyle kaybetmeye benziyor. 5 aşamalı bu yas sürecinde genellikle reddetme, kızgınlık, pazarlık, depresyon ve kabullenme gibi evrelerden geçiyoruz. Ayrılığın ardından sizi bekleyen bu süreçte Relate uygulamasında bulunan "Ayrılık Acısıyla Baş Etme" yolculuğunu deneyebilirsiniz. Bu yolculuk, bilimsel kaynaklar baz alınarak ayrılık sürecini daha sağlıklı bir şekilde atlatabilmeniz ve iyi oluşunuzu koruyabilmeniz için psikologlar tarafından hazırlandı. Yolculuğunuzun her bir adımında sunulan teorik bilgilerle ayrılık sürecindeki his ve düşüncelerinizi daha iyi anlamlandırabilir, egzersizler sayesinde edindiğiniz bilgileri günlük hayatınıza uygulayabilirsiniz.

Reddetme evresinde, inanç sistemimizi aklımızdan çok kalbimiz ele geçiriyor ve ilişkinin bittiğini içten içe biliyor olsak da buna tam olarak inanmıyoruz ve sürekli bir umut arıyoruz. İkinci aşama olan kızgınlık evresinde, çevremizdeki insanlara eski partnerimizi kötüleyici sözler söylüyoruz ve hatta o kişiyle olan iletişimini sürdüren arkadaşlarımızın "böyle bir insanla" hala nasıl iletişim kurduğuna şaşırıyoruz. Üçüncü aşamada ise eski partnerle bir şekilde iletişim kurup kendimizi değiştireceğimizi, eğer barışırsak her şeyin daha farklı olacağını söyleyerek bir tür pazarlık yapıyoruz. Bu aşamada aynı zamanda astroloji, fal baktırma gibi gelecekle ilgili tahminlerde bulunan şeylere de merak salmaya başlıyoruz.

Dördüncü depresyon aşamasında, canımız hiçbir şey yapmak istemiyor ve kendimizi geleceğe karşı fazlasıyla umutsuz hissediyoruz. Son aşama olan kabullenme evresinde ise, nihayet kaybımızla yüzleşebiliyoruz. Bu evre, ne yazık ki öyle birden gelinen bir evre değil, bu noktaya gelene kadar bize büyük bir üzüntü de eşlik ediyor. Bu evrenin hiçbir zaman gelmeyeceğini düşünebilirsiniz, fakat eninde sonunda bu evreye geliniyor ve bu noktadan sonra ilerlemek çok daha kolaylaşıyor.relate-banner

Kübler-Ross, E. (1969). On Death and Dying. Touchstone, New York, NY.

Benzer yazılar

“Arkadaşım, ben ayrılmak istiyorum”

Her zaman romantik ilişkilerin bitmesinin acısından bahsetsek de bir dostluğun bitmesinin acısı partnerimizle ayrılmaktan çok daha can acıtıcı olabiliyor.
Burial of Atala - Anne-Louis Girodet de Roussy-Trioson

Yas Sürecine Destek Olmak

Yas sürecindeki birinin nasıl yanında olabiliriz? Bu yazımızda yas sürecine destek sağlamak için neler yapabileceğimizi anlatıyoruz.

Romantik İlişkiler ve Psikolojik Sağlık

Romantik ilişkiler psikolojik sağlığı nasıl etkiliyor? Bu yazıda psikolojik sağlık ile ilişkiler arasındaki ilişkiyi derledik.
The Meal - Alex Gross (2016)

Bağlanma Stilleri ve Ayrılık Sonrası Davranışlar

Eğer ayrılmayı isteyen ve ilişkiyi bitiren taraf biz değilsek ayrılık sonrası kısa dönemde davranışlarımızı neler belirler?
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
Daughters of Famous Businessman- Michele Del Campo

Arkadaşlık İlişkilerinin Mutsuz Sonu: Arkadaş Ayrılığı

Bir zamanlar bizi bizden iyi bilen dostlarımız zamanla birçok sebeple hayatımızdan çıkabiliyor. Bu yazıda arkadaş ayrılıklarını ve ayrılık acısını inceledik!
Pencere - Oyun Atölyesi

İlişkileri Merkezine Alan Tiyatro Oyunları

İnsanı insana insanla anlatma sanatı: tiyatro! Yakın ilişkileri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.
Two Fridas, Frida Kahlo (1939)

İki Frida - Resim Önerisi

İki Frida adlı esere hiç yakından baktınız mı? Frida Kahlo çektiği ayrılık acısını, yalnızlık ve çaresizlik hislerini sanatıyla gösteriyor.
Seduction in Blues and Greens - Malcolm T. Liepke

Neden Ayrılamayız?

Neden bizi çok da mutlu etmeyen bir ilişkinin içinde kalmaya devam ederiz? Olumsuz deneyimlerimize rağmen niye ilişkiyi bitirmeyiz? Cevabı yazımızda!

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.

footer