Video Oyunları ve Çocukların Dil Öğrenimi

Ülfet İpek Eral

Ülfet İpek Eral

Video Oyunları ve Çocukların Dil Öğrenimi

Children and Technology- Kristian Jones

Children and Technology- Kristian Jones

Ebeveynlerimizin, hatta kendimizin de sokakta veya evde toplanarak arkadaşlarımızla oyun oynama anısı vardır. Bunun aksine günümüzde çoğu çocuk teknolojinin ilerlemesi sonucunda oyunlarını sokakta değil bilgisayarda oynuyor. Özellikle aktif halde devam eden çevrimiçi oyunlar ve bu süreklilik nedeniyle çocukların bu oyunlardan kopamamaları ebeveynleri endişelendirebiliyor. Sosyalleşmenin, bilgisayar veya oyun araçları üzerinden ne kadar gerçekleşebileceği de ebeveynlerin akıllarını kurcalayan bir soru olarak kalmaya devam ediyor. Peki, video oyunları çocuklar için gerçekten de zararlı mı?
relate-banner

Birçok okul, akıllı tahta ve tablet ile öğrenmeye geçtikten sonra çocukların öğrenme konusunda motivasyonlarının arttığı görülüyor. Çocukların bu artan motivasyonu, dil öğrenimi ve dil becerisi gelişimi için video oyunlarından yararlanmakla daha artırılabiliyor. Buna ek olarak çocukların içine doğduğu ve beraber büyüdüğü teknolojiyi dil öğrenimi için kullanmanın çocukların öğrenme hızını artırması mümkün olabiliyor. Video oyunlarında birçok dil seçeneği olduğunu göz önünde bulundurursak bu sayede çocuğa öğretilmesi hedeflenen dile çocuk eğlenirken onu olumlu anlamda maruz bırakabiliyoruz. Bu noktada, doğru oyun seçimi de büyük önem taşıyor.

Derslerde ve evde video oyunları ile dil öğrenmenin olumsuz yanları da bulunuyor. Öğrencilerin dikkatlerinin dağılması ve oyunun çocuğa uygun olmaması bunların başında geliyor. Video oyunu seçiminde göz önünde bulundurmamız gereken iki önemli unsuru, çocukların yaşlarına uygun ve eğlenebilecekleri bir oyun seçmek ve bu oyunun dil öğreniminde yardımcı olabilecek olması oluşturuyor. Bunlara ek olarak öğretmenlerin ve ebeveynlerin video oyunlarına çocuklar kadar aşina olmaması ihtimali de olumsuz yanlara örnek olarak gösterilebiliyor.

Video oyunlarının çocukların dil öğrenimindeki olumlu etkisine geri dönecek olursak yönergeleri takip etme, soruları yanıtlama, geri bildirim alma ve tartışabilme gibi etkileri olan video oyunları, bunların dil öğrenimine adapte edilebilmesine olanak sağlıyor. Oyun esnasında seviye atlamak için belli görevleri tamamlama ve seviye sonunda da geri bildirim alma oyunların olumlu yanlarına örnek olarak verilebilir. Farklı bir çevrede, interaktif bir şekilde başka bir dilden kelimeler öğrenmenin, sınıfta tahtaya yazılmış kelimeleri öğrenmekten daha cazip geleceğini tahmin edebiliyoruz. Video oyununda bu kelimeler, ders olarak değil de oyun için bilinmesi gerekli olarak sunulduğu için çocukların öğrenme hızı ve oranı artıyor. Video oyunları, farklı aktivitelerle dil öğrenimini daha eğlenceli hale getirebiliyor. Teknolojinin sunduğu interaktif ortamdan faydalanan çocuklar, çevrimiçi oyunlarda farklı ülkelerden birçok çocuk ile farklı dillerde konuşabiliyor. Dil öğrenmenin yanı sıra bu durum çocukların sosyalleşmelerine de yardımcı oluyor.

[1] Griffiths, M. (2002). The Educational Benefits of Video Games. Education and Health, 20(3), 47–51.
[2] Klimova, B., & Kacet, J. (2017). Efficacy of Computer Games on Language Learning. TOJET: The Turkish Online Journal of Educational Technology, 16(4).
[3] McGuirk, C. T. (2019, May 8). Can you learn a language by playing video games? What the research says. The Conversation. Retrieved from https://theconversation.com/can-you-learn-a-language-playing-video-games-what-the-research-says-105760
[4] Silva, R. L. (2014). Video Games as Opportunity for Informal English Language Learning: Theoretical Consideration. The ESPecialist, 35(2), 155–169.

Benzer yazılar

Partnerle Seks Hakkında Konuşmak Cinsel Tatmini Artırıyor!

Partnerinizle cinsellik hakkında konuşmak istiyor ama nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!
Summer Kiss - Irına Redine

Doğayla İç İçe Nesiller Yetiştirmek

Eskisi gibi misket oynayabilmek hala mümkün mü? Çocukların sokağa çıkıp oyun oynayabilmesi için neler yapabiliriz? Öneriler yazımızda!
Menstruation on The Rocks- Brian Sims

Regl Nedir?

Regl olmak ayıp ya da gizlenecek bir durum değil. Peki regl çocuklarla nasıl konuşulmalı?
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
Jaro-Zbijar

3-5 Yaş Dil Gelişimi

3,4 ve 5 yaşlarındaki çocuklar neleri anlıyor, öğrendikleri kelimeleri nasıl kullanıyorlar ve nasıl cümleler kurabiliyorlar?
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Tijana Draws

Oyun Rehberi

Çocuğunuzla oynadığınız oyunları daha keyifli hale getirecek ve oyun davranışlarınıza katkı sağlayacak bir oyun rehberi hazırladık.

Romantik İlişki İçerisindeyken Kendimizi Hangi Yollarla Sabote Ederiz?

Romantik ilişkinizde yolunda gitmeyen şeyler mi var? Peki ya ilişkinizi farkında olmadan sabote eden sizin davranışlarınızsa?
Shy- Sir Lawrence Alma Tadema

Partnerlerin Sorun Çözme Becerilerinin İlişkiye Etkileri

Tartışmalar sağlıklı bir şekilde çözülemediği zaman ilişkiye zarar verebiliyor. Sorun çözme becerilerimiz bu süreci nasıl etkiliyor?

Beden algımız romantik ilişkimizi etkileyebiliyor.

Daha olumlu bir beden algısına sahip olan kişiler partnerleriyle kurdukları romantik ve cinsel ilişkilerde daha fazla memnuniyet duyabiliyorlar. Peki neden?

footer