Teknoloji ve Çocuklar - Yanlış Bilinenler

Elif Topatan

Elif Topatan

Teknoloji ve Çocuklar - Yanlış Bilinenler

Femina

Femina


relate-banner

Teknoloji çocukların sosyal etkileşim kurmalarını engelliyor. (Yanlış)


Çoğu ebeveyn, çocuğunun teknolojiyi fazla kullanmasının çocuğun aileyle olan iletişimini azaltacağına inanıyor. Hatta bu durumun çocukların okul dönemlerinde veya ileri yaşlarında iletişim becerilerini geliştirmelerine engel olduğu düşünülüyor. Fakat araştırmalar bunun tam tersini gösteriyor.

Teknolojinin oluşturduğu dijital ortam, zaman ve uzaklık fark etmeksizin çocuklar için birçok sosyal iletişim alanı oluşturuyor. Örneğin, çocukların uzakta bulunan arkadaşlar veya akrabalarla görüntülü konuşmaları onlarla kurdukları bağı geliştiriyor. Çocukların iletişim becerilerinin gelişimi dijital ortamda var olan farklı ve yeni olasılıklarla sağlanıyor. Kısacası, sizin tek yapmanız gereken teknoloji konusunda çocuğunuza doğru bir şekilde yol göstermek! Böylelikle çocuğunuzun sosyal etkileşimlerini artırırken teknolojinin zararlı yönlerinden de onu koruyabilirsiniz.

Yanlış: İnteraktif olan her şey eğitici olmalı.

Çocukların interaktif olarak oynadığı çoğu oyun onların okuma ve yazmayı öğrenmelerini hızlandırmak ve sayıları kullanmalarını sağlamak amacıyla yapılıyor. Böylelikle çocuklar eğlenerek öğrenmeye daha erken yaşta başlıyorlar. Örneğin, interaktif olan bir oyuncağa dokunarak, tıklayarak veya onu döndürerek bir harekete karşılık veriyorlar. Fakat eğer çocuk ne yapması gerektiğini anlamadıysa veya motor becerileri daha yavaş gelişiyorsa bu interaksiyonun bir başkası tarafından yaratılması çocuğun öğrenme sürecine bir engel oluyor.

Öte yandan, sanılanın aksine tabletler gelişimsel olarak farklı hızda ilerleyen çocuklara bu konuda yardımcı oluyor. Dokunmatik ekran sayesinde el hareketleriyle interaksiyonda bulunmak, çocukların motor becerilerinin gelişimine katkı sağlıyor. İnteraktif olarak çocuklara farklı ortamlar sağlayabilen teknoloji, bu imkanları her zaman eğitimsel bir taraftan sunamayabiliyor. Yani interaktif olan şeyler her zaman eğitici olmayabiliyor.

[1] Plowman, L., & McPake, J. (2013). Seven myths about young children and technology. Childhood Education, 89 (1), 27-33.

Benzer yazılar

Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.
Tantrum Painting- Kelci Pauk

Çocuğum Neden Öfke Nöbetleri Geçiriyor?

Çocuklar duygularını öfke nöbetleri aracılığıyla ifade edebiliyorlar. Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Carl Little

Ergenlikte Spor Yapmanın Mental Sağlığa Etkileri

Ergenlik döneminde spor yapmak kişileri mental açıdan nasıl etkiliyor? Kız çocukları depresyona daha mı meyilli?
Jaro-Zbijar

3-5 Yaş Dil Gelişimi

3,4 ve 5 yaşlarındaki çocuklar neleri anlıyor, öğrendikleri kelimeleri nasıl kullanıyorlar ve nasıl cümleler kurabiliyorlar?

footer