
Birçok okul, akıllı tahta ve tablet ile öğrenmeye geçtikten sonra çocukların öğrenme konusunda motivasyonlarının arttığı görülüyor. Çocukların bu artan motivasyonu, dil öğrenimi ve dil becerisi gelişimi için video oyunlarından yararlanmakla daha artırılabiliyor. Buna ek olarak çocukların içine doğduğu ve beraber büyüdüğü teknolojiyi dil öğrenimi için kullanmanın çocukların öğrenme hızını artırması mümkün olabiliyor. Video oyunlarında birçok dil seçeneği olduğunu göz önünde bulundurursak bu sayede çocuğa öğretilmesi hedeflenen dile çocuk eğlenirken onu olumlu anlamda maruz bırakabiliyoruz. Bu noktada, doğru oyun seçimi de büyük önem taşıyor.
Derslerde ve evde video oyunları ile dil öğrenmenin olumsuz yanları da bulunuyor. Öğrencilerin dikkatlerinin dağılması ve oyunun çocuğa uygun olmaması bunların başında geliyor. Video oyunu seçiminde göz önünde bulundurmamız gereken iki önemli unsuru, çocukların yaşlarına uygun ve eğlenebilecekleri bir oyun seçmek ve bu oyunun dil öğreniminde yardımcı olabilecek olması oluşturuyor. Bunlara ek olarak öğretmenlerin ve ebeveynlerin video oyunlarına çocuklar kadar aşina olmaması ihtimali de olumsuz yanlara örnek olarak gösterilebiliyor.
Video oyunlarının çocukların dil öğrenimindeki olumlu etkisine geri dönecek olursak yönergeleri takip etme, soruları yanıtlama, geri bildirim alma ve tartışabilme gibi etkileri olan video oyunları, bunların dil öğrenimine adapte edilebilmesine olanak sağlıyor. Oyun esnasında seviye atlamak için belli görevleri tamamlama ve seviye sonunda da geri bildirim alma oyunların olumlu yanlarına örnek olarak verilebilir. Farklı bir çevrede, interaktif bir şekilde başka bir dilden kelimeler öğrenmenin, sınıfta tahtaya yazılmış kelimeleri öğrenmekten daha cazip geleceğini tahmin edebiliyoruz. Video oyununda bu kelimeler, ders olarak değil de oyun için bilinmesi gerekli olarak sunulduğu için çocukların öğrenme hızı ve oranı artıyor. Video oyunları, farklı aktivitelerle dil öğrenimini daha eğlenceli hale getirebiliyor. Teknolojinin sunduğu interaktif ortamdan faydalanan çocuklar, çevrimiçi oyunlarda farklı ülkelerden birçok çocuk ile farklı dillerde konuşabiliyor. Dil öğrenmenin yanı sıra bu durum çocukların sosyalleşmelerine de yardımcı oluyor.