3-5 Yaş Dil Gelişimi

R. Pınar Karan

R. Pınar Karan

3-5 Yaş Dil Gelişimi

Jaro-Zbijar

Jaro-Zbijar

1-3 yaşındaki çocukların dil gelişiminde öne çıkan iki kavram oluyor. Bu kavramlar sırasıyla alıcı ve ifade edici dil olarak isimlendiriliyor. 1-3 yaşına benzer şekilde, 3-5 yaşındaki çocukların dil gelişiminde de yine bu iki kavramı görüyoruz. Şimdi, kelime ve sesleri idrak edebilme yeteneği anlamına gelen alıcı dil ve çocukların öğrendikleri bu kelimeleri günlük hayatta kullanma yöntemleri anlamına gelen ifade edici dil kavramlarına 3,4 ve 5 yaşlar için ayrı ayrı göz atalım.
relate-banner

3 yaşındaki çocuklar basit istekleri anlama yetilerine ek olarak iki kısımdan oluşan istekleri de takip etmeye başlıyorlar. Örneğin, "Pijamalarını yatağın üstüne ve terliklerini dolaba koy." cümlesindeki istekleri sırasıyla yerine getirebiliyorlar. Bu dönemde çocuklar yeni kelimeleri hızlıca öğrenmeye devam ediyorlar. Öğrendikleri kelimeler çoğunlukla obje isimleri oluyor. Örneğin; "çerçeve" gibi bir objeye karşılık gelen kelimeleri hızla öğreniyorlar. Bu kelimelere ek olarak, başkaları onlara isimlerini sorduklarında kendi isim ve soyisimlerini tamamen söyleyebiliyorlar. Son olarak, 3 yaşındaki çocuklar cinsiyet farklılıklarını anlamaya başlıyorlar. Yani, kız çocuklarına ve erkek çocuklarına atfedilen özellikleri fark ediyorlar. Bu özelliğe örnek olarak "Kızlar etek giyer." cümlesini verebiliriz. Şimdi de 3 yaşındaki çocukların ifade edici diline bakalım. 3 yaşındaki çocukların ifade diline baktığımızda karşımıza ilk olarak çoğul eklerini, zamirleri ve edatları daha doğru bir şekilde kullanmaları geliyor. "Onu beni ver." yerine "Onu bana ver." demeyi öğreniyorlar. Merak seviyeleri yüksek olan 3 yaşındaki çocuklar, sık sık "neden" ve "ne" sorularını sormaya başlıyorlar ve bunları sorarken 3-4 kelimelik cümleler kurabiliyorlar.

4 yaşındaki çocuklar, iki kısımlı isteklere ek olarak üç kısımlı istekleri de takip etmeye başlıyorlar ve "Lavaboya git, elini yıka ve havlu ile sil." gibi üç farklı isteği içeren cümleleri teker teker anlayıp görevleri yerine getiriyorlar. Buna ek olarak, benzerlik ve farklılıkları algılamaya başlıyorlar. Örneğin, çocuklar ve yetişkinler arasındaki farkı ya da çocuklar arasındaki benzerlikleri fark ediyorlar. 4 yaşındaki çocukların ifade edici dillerine gelirsek kendilerini ifade ederken geçmiş zamanı ve 5-6 kelimelik cümleleri kullanmaya başladıklarını görüyoruz. Bu zaman eklerini ve uzun cümleleri ise başlarına gelen bir olayı ya da kısa bir hikayeyi anlatırken kullanıyorlar. Üstelik anlattıkları bir yabancının da anlayabileceği kadar net oluyor. Yani, sokakta yürürken 4 yaşındaki bir çocuğun ne dediğine kulak misafiri olursanız ne anlattığını kolaylıkla anlayabilirsiniz.

Son olarak 5 yaşındaki çocuklar, öğrendikleri objeleri tanımanın ötesine geçerek objeler arasındaki ilişkileri keşfetmeye ve anlamaya başlıyorlar. Örneğin, "salonun içindeki koltuk" ya da "top ile oynayan kız" gibi tamlamaları idrak edebiliyorlar. Aynı zamanda öğrendikleri kelimeleri tanımlamaya başlıyorlar. Mesela, kaşık ya da kedi gibi isimlerin anlamlarını açıklayabiliyorlar. Anlatma becerilerini günlük hayatlarında da görüyoruz: 5 yaşındaki çocuklar, başkalarıyla konuşmalarını devam ettirebiliyorlar ve karşılıklı bir sohbetin içine girebiliyorlar. Bir konuşmanın devam etmesi için gereken karşı tarafı dinleme ve karşı tarafın ne dediğini takip edebilme yeteneğini kullanmaya başlıyorlar. Son olarak, başkalarının birbirleriyle ilişkilerini tarif edebiliyorlar. Arkadaşının annesine "Bayan X" demek yerine "arkadaşımın annesi" olarak seslenebiliyorlar.

Özetle, 3-5 yaş arasındaki dil gelişimi her yıl değişen beceriler göz önünde bulundurulduğunda yıl bazında incelenmesi gereken bir süreç olarak tanımlanıyor. Her zamanki gibi her çocuğun gelişiminin birbirinden farklı ve biricik olduğunu ve gelişim sürecinin farklı yaşlarda farklı şekillerde olabileceğini hatırlatmak istiyoruz.

[1]Speech and Language Milestones, Ages 3 to 5 Years (August 22, 2019). Health Link BC. Retrieved from https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/ue5083

Benzer yazılar

Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!
Summer Reveries- Claudia Verciani

3-5 Yaş Arası Çocuklarda Sosyo-Duygusal Gelişim

3-5 yaşları arasında çocuğunuzda bağımsızlık, arkadaşlık, farkındalık gibi birçok farklı alanda değişim yaşanır. Bu süreçte neler yaşandığını inceleyelim.
Menstruation on The Rocks- Brian Sims

Regl Nedir?

Regl olmak ayıp ya da gizlenecek bir durum değil. Peki regl çocuklarla nasıl konuşulmalı?
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Jaro-Zbijar

3-5 Yaş Dil Gelişimi

3,4 ve 5 yaşlarındaki çocuklar neleri anlıyor, öğrendikleri kelimeleri nasıl kullanıyorlar ve nasıl cümleler kurabiliyorlar?

Bağlanma Hakkında Kitaplar

Bağlanma stilleri hem kendimizle hem de çevremizdekilerle kurduğumuz ilişkileri etkiliyor. Biz de bağlanma hakkındaki kitapları derledik!
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Sophie Lécuyer

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!
Inna Montano

Çocuk Sahibi Olduktan Sonra İlişkiyi Canlandırmak

Birçok ebeveynin kurduğu cümle: "Çocuktan sonra birbirimizin yüzünü unuttuk!". İlişkinizi yeniden canlandırmak için ne yapabilirsiniz?
Tijana Draws

Oyun Rehberi

Çocuğunuzla oynadığınız oyunları daha keyifli hale getirecek ve oyun davranışlarınıza katkı sağlayacak bir oyun rehberi hazırladık.

footer