Beklenmeyen Hamilelik Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

Ülfet İpek Eral

Ülfet İpek Eral

Beklenmeyen Hamilelik Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

Su Yu

Su Yu

Hamilelik, bazı kadınlar tarafından planlamış ve istenen bir durumken bazı kadınlar için beklenmeyen bir durum olabiliyor. Hamileliğin duygusal açıdan yoğun bir dönem olması nedeniyle de beklenmiyor oluşu, kaygı ve paniğe yol açabiliyor. Öncelikle, idrar testi veya kan testi ile hamilelik durumunu kesinleştirebiliyoruz. Hamilelik durumunun kesinleşmesi durumunda da bu karmaşık duyguların aslında oldukça normal ve çok fazla kişi tarafından deneyimlenebilen bir durum olduğunun farkında olmamız gerekiyor.
relate-banner



Peki, beklenmeyen hamilelik durumuyla karşı karşıyaysak kaygımızı azaltmak için ne yapabiliriz? Öncelikle, hamileliğin kesinleştiği andaki olası şoku kabullenmek fayda sağlıyor. Hissedebileceğimiz olumlu ve olumsuz duyguların yoğunluğunun geçmesi veya yoğunluğuna alışmamız için birkaç gün geçmesini beklemek de mantıklı bir çözüm olabiliyor. Bu duygusal gelgitler yaşama hali, bizi neyin tetiklediğini bulduğumuzda azalabiliyor. Yoğun duygular yaşadığımızda bunları bir kağıda yazmak ve birkaç gün sonra okumak, aslında yoğun duyguları yaşayıp aşabildiğimizi görmek ve stresimizi azaltmak açısından faydalı oluyor. Eğer iletişime geçebileceğimiz bir durumdaysak yaşadığımız bu durumu partnerimizle paylaşmak da bize yol gösterebiliyor. Yapılan araştırmalar, özellikle beklenmeyen hamileliğin başlarında kararsız ve durum ile ilgili olumsuz duygular besleyen kadınların doğum sonrası stres geliştirme riskinin yüksek olduğunu gösteriyor4. Bu noktada da ilişki kalitesi ve özellikle sosyal desteğin önemini anlıyoruz.



Hepimizin geleceğimiz ile ilgili birtakım tahminleri ya da düşünceleri oluyor. Hamilelik gibi, bekleniyor olsa da olmasa da hayatımızı büyük ölçüde etkileyecek bir durum ortaya çıktığında gelecekte kendimizi nerede gördüğümüzü değerlendirmek de önem taşıyor. Özellikle birden çok çocuk sahibi olan kadınlarda beklenmeyen hamilelik sonlandırılmak istenebiliyor ve bu da mental sağlığı olumsuz etkileyebiliyor. Beklenmeyen hamilelik durumunda kadınların mental sağlık sorunları ile karşı karşıya kalmaması için özgür iradesi ile istediği yolu seçmesi önem taşıyor. Kadınların seçeneklerinin farkında olmaları hem mental hem de fiziksel olarak olumlu etki yaratıyor. Aynı zamanda yapılan araştırmalar, beklenmeyen hamilelik sonucu yetiştirilen çocuklarda erken yetişkinlik döneminde depresyon görülme riskinin de yüksek olduğunu gösteriyor.



Karar verme aşamasında nasıl hissedildiği ve sahip olunan zamanın farkında olmak iki önemli unsuru oluşturuyor. Kendimize "Ebeveyn olmakla ilgili ne düşünüyorum?", "Kısa ve uzun vadeli hedeflerim neler?", "Çocuk sahibi olmak benim için neleri değiştirir?", "Ekonomik durumum nedir?" ve "Hamileyken kendime nasıl bakabilirim?" gibi sorular yönelterek düşünce sürecimizi biraz daha kolaylaştırmak mümkün oluyor. Ek olarak, beklenmeyen bir hamilelik durumundan korunmak için doğum kontrol yöntemlerinin de gözden geçirilmesi gerekiyor.

[1] What to Do When Your Pregnancy Is Unexpected. (2021, August 11). FamilyDoctor. Retrieved from https://familydoctor.org/what-to-do-when-your-pregnancy-is-unexpected/

[2] Higgins, S. (2018, March 26). The Psychology of Dealing with an Unplanned Pregnancy. Psych Central. Retrieved from https://psychcentral.com/blog/the-psychology-of-dealing-with-an-unplanned-pregnancy#1

[3] Herd, P., Higgins, J., Sicinski, K., & Merkurieva, I. (2016). The Implications of Unintended Pregnancies for Mental Health in Later Life. American Journal of Public Health, 106(3), 421"“429.

[4] Barton, K., Redshaw, M., Quigley, M. A., & Carson, C. (2017). Unplanned pregnancy and subsequent psychological distress in partnered women: a cross-sectional study of the role of relationship quality and wider social support. BMC Pregnancy and Childbirth, 17(1), 1-9.

[5] Su, J. H. (2017). Unintended Birth and Children's Long-term Mental Health. Journal of Health and Social Behavior, 58(3), 357"“370.

[6] Unplanned pregnancy. (n.d.). HealthDirect. Retrieved from https://www.healthdirect.gov.au/unplanned-pregnancy

Benzer yazılar

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
Never Lettin Go - Cbabi Bayoc

İlk Aşk veya İlk Nefret: Babalar Ve Kızları

Kız çocuklarının babalarıyla kurdukları ilişkinin partner seçimlerine, vücut algılarına ve cinselliklerine yansımalarını inceliyoruz.
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.

Aile İlişkilerini Konu Alan Kitaplar

Büyüdüğümüz evin üzerimizdeki etkisini anlamak hayatımıza yön vermemizi kolaylaştırıyor. Size bu konuda yardımcı olacak kitapları derledik!
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.

footer