Hamilelik ve Vücut Memnuniyetsizliği

Cemre Birkan

Cemre Birkan

Hamilelik ve Vücut Memnuniyetsizliği

Bustle

Bustle

Yapılan yeni bir araştırma, hamile kadınların vücutları hakkında nasıl hissettiklerini ortaya koyuyor. Kadınlar, hayatı boyunca vücutları hakkında nasıl düşündüklerini ve hissettiklerini önemli ölçüde etkileyebilecek birçok değişiklik yaşıyorlar. Birçok kadının hayatındaki bu değişikliklerden biri de hamilelik dönemi oluyor. Bir araştırmada, hamile kadınların bedenleri hakkındaki düşüncelerinin ve duygularının hamile olmayan kadınlara kıyasla nasıl olduğu inceleniyor.
relate-banner

Araştırmada, hamileliğin farklı üç aylık dönemlerindeki hamile kadınlar ve hamile olmayan kadınlar bedenleri hakkında nasıl düşündüklerini ve hissettiklerini değerlendirmek için bir dizi anket dolduruyor. Özellikle hamileliğin son aşamalarında olan kadınlar, hamile olmayan kadınlara kıyasla vücut ağırlıklarından çok daha fazla memnuniyetsizlik hissediyorlar. Yine de vücut ağırlığı, her iki kadın grubu için de vücut memnuniyetsizliğinin ana kaynağı olarak gözüküyor. İlginç bir şekilde hamile kadınlar; memeleri, omuzları ve baldırları da dahil olmak üzere vücutlarının diğer bölgelerine gelince daha olumlu bir tutum takınmış oluyorlar.

Hamile kadınlar vücut ağırlıklarından daha az memnun olsalar da meme gibi bazı vücut bölgelerinden daha fazla tatmin oluyorlar. Yine bu değişiklikler, daha büyük memelere sahip olmanın güzel olarak görüldüğü toplumumuzun güzellik standartlarına bakarak anlaşılabiliyor. Bu açıdan hamilelik, kadın bedenlerini "ideal"e yaklaştırabiliyor.

Bu çalışmanın sonuçları, ne yazık ki kadınların toplumsal güzellik standartlarından etkilenmeye devam ettiğini ve hamilelik sürecinde değişen vücutlarını bu standartlara (vücut ağırlığı, meme ölçüsü vb.) göre yargıladıklarının altını çiziyor. Hamilelik sırasında vücut memnuniyetsizliği yaşamasına rağmen, bazı araştırmalar birçok kadının vücutlarına karşı yeni olumlu duygular geliştirdiğini gösteriyor. Örneğin, kadınlar vücutlarının yeni bir hayat yaratma ve nihayetinde emzirme ve bebeklerine rahat bir alan sağlama yeteneğine odaklanmaktan güç alabiliyorlar.

Fuller-Tyszkiewicz, M., Broadbent, J., Richardson, B., Watson, B., Klas, A., & Skouteris, H. (2019). A network analysis comparison of central determinants of body dissatisfaction among pregnant and non-pregnant women. Body Image, 16, 111-120.

Benzer yazılar

Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
Su Yu

Beklenmeyen Hamilelik Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

Beklenmeyen bir hamilelik yaşandığında bu duruma psikolojik açıdan hazır olmak adına gerçekleştirebileceğimiz birkaç yöntem bulunuyor.

Beden algımız romantik ilişkimizi etkileyebiliyor.

Daha olumlu bir beden algısına sahip olan kişiler partnerleriyle kurdukları romantik ve cinsel ilişkilerde daha fazla memnuniyet duyabiliyorlar. Peki neden?
Barbara Rosenzweig

Babanın Yaşadığı Doğum Sonrası Depresyonu

Bir bebeğin doğumu herkes için farklı duygular uyandırabiliyor. İşte babaların yaşadığı doğum sonrası depresyon hakkında her şey!

Ya beni yeterince sevmedilerse?

Başkalarının sizinle ilgili ne düşündüğünü çok fazla mı kafanıza takıyorsunuz? Sürekli olarak sevilmediğinizi düşünme eğiliminiz mi var? O halde bu bulgu size göre!
Blue Rose Pictures

Hamilelik - Yanlış Bilinenler

Ebeveynlerinin sahip olacakları bebeğin cinsiyetini merak etmesi son derece doğal bir süreç. Peki bunu en sağlıklı nasıl yapabilirsiniz?
Nguyen Thanh Binh, 1954

Hamilelik Sonrası Depresyon Yaşamam Benim Suçum Mu?

Hamilelik sonrası kadınlar depresyon semptomları gösterebiliyorlar. Peki bu durum anne ve bebek arasında oluşacak bağı ne şekilde etkiler?

Dokunmak, kaygılı bağlananlara iyi geliyor.

Bir dokunuşun içinizi sıcacık yaptığı oldu mu hiç? Dokunmak ve dokunulmak, en çok da kaygılı bağlanan kişilere iyi geliyor.

Kimler eski partneriyle barışmaya daha meyilli?

İstenmeden yaşanan ayrılıklar, eski partnerimizi özlememize sebep olabiliyor. Peki barışmak gerçekten de iyi bir fikir mi?

footer