Çocukluk Çağı Travması

Zeliha Stefanie  Roesler

Zeliha Stefanie Roesler

Çocukluk Çağı Travması

Thomas Benjamin Kennington

Thomas Benjamin Kennington

Bireyler için travma olarak adlandırılabilecek birbirinden farklı birçok deneyim bulunuyor. Çocukluk çağı travması ise bir çocuk tarafından deneyimlenen hayatını ya da vücut bütünlüğünü tehdit eden olaylar olarak tanımlanıyor.
relate-banner

Fiziksel ya da cinsel taciz bariz travmatik bir olay olarak görülürken trafik kazası, doğal afet gibi deneyimler de travma yaratabiliyor. Çocukluk çağı travması, direkt olarak çocuk tarafından da deneyimlenebiliyor. Ama sevdiği birinin acı çektiğini görmek de çocuk için ciddi derecede travmatik olabiliyor. Küçük yaştaki çocukların güvenlik hissinin birincil bakım vereniyle ilişkili olması sebebiyle de bu deneyim yoğun kaygı barındıran bir duruma dönüşebiliyor. Bunların yanında zorbalığa maruz kalma, tehlikeli bir muhitte uzun yıllar yaşama da yoğun strese ve travmaya sebep olabiliyor.

Dikkat edilmesi gereken bir önemli nokta da her üzücü olayın travmaya sebebiyet vermek zorunda olmadığı. Örneğin, anne babası boşanan bir çocuğun buna üzülmesi gayet doğal olmakla birlikte, travmatize edici bir duruma dönüşmek zorunda değil. Çocukların bir kısmı yaşanan travmatik olayın üstünden kısa bir süre geçtikten sonra normal günlük fonksiyonlarına dönerken bir kısmı travma sonrası stres bozukluğu geliştirebiliyor. Travma sonrası stres bozukluğu, yaşanan olayın çocuğun zihninde tekrar tekrar yeniden canlandırılmasına sebep olabiliyor. Bununla birlikte çocuklar, travma sonrası kendilerini koruyacaklarına inandıkları tepkiler geliştirebiliyorlar. Yoğun duygusal üzüntü, agresyon, depresif ve kaygı dolu tepkiler, davranışsal değişiklikler, irade göstermekte zorluklar travma sonrasında gelişen duygulara ve davranışlara örnek gösterilebiliyor.

Tedavi edilmeyen travmalar, ilerleyen yıllarda beyin ve sinir sistemini etkileyebiliyor. Bu etkiler ilerleyen yaşlarda kendisini alkol bağımlılığı, uyuşturucu tüketimi, yeme bozuklukları gibi riskli davranışların görülme sıklığının artmasıyla gösterebiliyor. Aynı zamanda araştırmalara göre, çözümlenmemiş çocukluk çağı travması olan yetişkinler, sağlıklı yakın ilişkiler kurmakta daha çok güçlük çekiyorlar. Çünkü küçük yaşta yaşanan travma, çocuklarda "bulunduğun çevre güvenli değil" hissini yaratarak birincil bakım vereniyle olan bağlanmasını da etkileyebiliyor ve onlara güvenmemeye başlayabiliyorlar. Bu güvensizlik yetişkinlik yıllarında kurulan ilişkilere de yansıyor. Aynı çocukluk yıllarında olduğu gibi başkalarına güvenmekte zorlanma ve izole olmuş gibi hissetme hali hâkim olabiliyor.

Travmatik olaylar arkalarında kalıcı izleri miras bırakabiliyorlar. Bu hatırlatıcılar, olayın kendisi, yaşandığı yer ya da sonrasında yaşananlarla ilgili olabiliyor. Vücuttaki fizyolojik değişiklikler bile bir hatırlatıcı rolü oynayabiliyor; herhangi başka bir durumda kalp atışının hızlanıp nabzın yükselmesi gibi. Bu hatırlatıcılar çocuğun iyileşmesini zorlaştırabiliyor. Bu sebeple travmanın kendisini ve "miras bıraktığı" hatırlatıcıları ele almak iyileşme süreci için kritik önem taşıyor. Durum ne olursa olsun çocuğun konuşması için cesaretlendirilmesi, soru işaretlerinin giderilmesi ve ona kendini güvende hissettirmek bu sürecin en gerekli adımları arasında yer alıyor.

About Child Trauma. The National Child Traumatic Stress Network. Retrieved from https://www.nctsn.org/what-is-child-trauma/about-child-trauma
Morin A. (2020). Treating the Effects of Childhood Trauma. Very Well Mind. Retrieved from https://www.verywellmind.com/what-are-the-effects-of-childhood-trauma-4147640

Benzer yazılar

Kaygı Kaynaklı Olabilecek 8 Davranış

Hepimizin geçmiş deneyimlerinden ötürü geliştirdiği ve bazen başkalarına tuhaf gelen davranışları olabiliyor. İşte kaygı kaynaklı olabilecek sekiz davranış!
Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?

Psikolojik Sağlık Yoklaması!

Psikolojik iyilik halimizin ne durumda olduğunu bazı sorularla kontrol etmek mümkün. Gelin bu sorulara birlikte bakalım.
Last Night in Soho - Edgar Wright

Karanlık Nostalji: Last Night in Soho

Film, 1960’lı yılların Londra’sında nostaljik bir rüyanın ardındaki zehirli dünyayı anlatıyor. Geçmişin travmaları bugünü nasıl etkiliyor?
Kirsty Harris (Artist) - Jenny Lewis

Terapi Sürecinin İyi Gittiğini Gösteren İşaretler

“Bazen iyi hissediyorum bazen kötü. Seansta ağlıyorum ama çıkınca rahatlamış hissediyorum.” Terapi sürecinin nasıl gittiğine dair kafanız karışıksa yazımıza göz atın!
The Perks of Being Wallflower- Stephen Chbosky (2012)

Travmalar ve Ait Olma İhtiyacı: Saksı Olmanın Faydaları

Saksı Olmanın Faydaları çocukluk döneminde travmatik deneyimleri olan Charlie’yi ve bunların onun hayatındaki etkilerini konu alıyor.
Yellow Bird- David Hettinger

Travma Geçmişi Olan Ebeveynler

Yaşanan travmatik olaylar kişilerin davranışlarını doğrudan etkileyebiliyor. Peki, bu travmalar kişinin ebeveynliğini nasıl etkiliyor?
burn with desire - Billy Dinh (2020)

Terapiye Gitmeniz Gerektiğini Gösteren 9 İşaret

Terapiye gitmeli miyim? Ne zaman terapiye başlamalıyım? Bu soruları bazen hepimiz kendimize soruyoruz. Cevap bulmanıza yardımcı olacak işaretleri yazdık!

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?

footer