Oyun Rehberi

Feyza Yeliz Bayındır

Oyun Rehberi

Tijana Draws

Oyun, çocuğunuzla aranızdaki eşsiz bağı kuvvetlendiren harika bir araç! Bu yazımızda, çocuğunuzla oynadığınız oyunları daha doğal, akışkan, eğlenceli ve kaliteli hale getirebilmeniz için önerilerde bulunuyoruz.




1. Ona ilgisini çekebilecek ilginç nesneler teklif edin.

Çocuğunuzun duyu organlarını aktive edecek nesnelerden faydalanabilirsiniz. Yeni bir tat, doku ya da koku ilgisini çekebilir ve oyun sırasında dikkatinin dağıldığı noktada sürpriz bir duyu nesnesi kullanabilirsiniz.



2. Ona ilk kez karşılaştığı nesneleri keşfetmesi için fırsat sunun.

Çocuğunuzu sıra dışı nesnelerle tanıştırabilirsiniz. Bu nesneyi keşfetmeye çalışırken onun nasıl kullanıldığı ile ilgili müdahalelerde bulunmayın. Çocuğunuz bu nesneyi keşfederken özgürce düşünebilmeli ve kullanabilmeli. Bakalım onunla nasıl oyunlar kuracak?



3. Oyununuzu zamana yayarak oynayın ve çocuğunuzun hızına uyum sağlayın.

Çocuğunuz için oyundaki her anınız çok eşsiz ve deneyimlerle dolu. Deneyimlerin keyfine varabilmesi, içinde bulunduğu duyguyu ve düşünceyi sindirebilmesi için oyun sırasında onun hızına uyum sağlayabilirsiniz. Bazen robot taklidi yaparak çoook yavaş hareket edebilir, bazen de tavşan gibi çok hızlı davranabilirsiniz. Hızınız ne olursa olsun, çocuğunuzun farklı hızdaki oyun davranışlarınızdan keyif almasını diliyoruz.



4. Çocuğunuzdan gelen sinyallere açık olun.

Oyunun gidişatını etkileyen temel faktörlerden biri de çocuğunuzdan gelen sinyallerdir. Oyun sırasında onun gönderdiği mesajlara açık olmak, ihtiyaçlarını gözlemlemek ve bu ihtiyaçları karşılamak oldukça kıymetli. Oyuna başlamadan önce dahi, sizinle oyun oynamak istediğini ifade etmek için gözlerinize uzunca bakabilir, size dokunabilir, parmağınızdan tutup oyun oynayacağınız yere götürebilir ya da size bir oyuncak teklif edebilir. Oyun sırasında da sizi yönlendirebilir, size yeni roller verebilir ya da sizden oyunla ilgili bir fikir isteyebilir.



5. Hoşlandığı oyunları tekrar edin.

Çocuklar bazı şeyleri tekrar tekrar yapmaktan çok hoşlanırlar. Bazen aynı kitabı her gece defalarca okumanızı bazen de oynadığınız bir oyunu yinelemenizi isterler. Daha önceki deneyimlerin tekrarlandığında benzer sonuçlar vermesi onları güvende hissettirir. Oyundan aldıkları keyfi yeniden yaşamak isteyebilirler. Bu durumda, oyununuzu tekrarlayabilir ve hatta daha önceki oyunda verdiğiniz tepkileri yineleyebilirsiniz.



6. Mimiklerinizi ve ses tonunuzu özgürce kullanın.

En güzel ve etkili oyuncaklardan biri de biziz! Oyun sırasında bazen kocaman açılan bazen de incecik bir çizgi olan gözlerimiz, kısık sesle çok şaşırtıcı bir şey söylememiz ya da opera yapar gibi seslenişlerimiz. Her biri oyunun vazgeçilmez parçaları ve hepsine sahibiz! Oyunlarınızda beden dilinizi, jest ve mimiklerinizi kullanmayı unutmayın.

Tüm bunlarla beraber oyunlarınız sırasında keyif almadığınızda ya da oyun oynamak istemediğinizde çocuğunuza bu durumu ifade edebilirsiniz. Bu noktada, çocuğunuzun oyun talebini reddederken ona alternatif sunmanız oldukça önem taşıyor. Örneğin, ona şöyle diyebilirsiniz: "Şu anda yorgun hissediyorum, akşam yemeğimizi yedikten sonra oyun oynamaya ne dersin? Böylelikle daha enerji dolu olurum ve özgürce hareket edebiliriz." Önemli olan bir diğer nokta ise çocuğunuza verdiğiniz sözü yerine getirmeniz. Akşam yemeğinden sonra oyun oynamıyor oluşunuz onu değersiz hissettirebilir ve sonraki dönemlerde vereceğiniz sözlere inancını düşürebilir. Öte yandan, eğer sözünüzü tutarsanız çocuğunuz da sizin kişisel sınırlarınızı anlamaya ve buna saygı duymaya çaba gösterir. Kendisi de kişisel sınırlarını oluşturmaya başlar ve istemediği bir şeye hayır diyebilmeyi deneyimler.

[1] How to Play with Babies. (2016). Zero To Three. Retrieved from https://www.zerotothree.org/resources/1080-how-to-play-with-babies
[2] Stewart, R. F. (2014). The Best Ways to Play with Your Baby. Parents. Retrieved from https://www.parents.com/baby/development/the-best-ways-to-play-with-your-baby/

Benzer yazılar

Partnerle Seks Hakkında Konuşmak Cinsel Tatmini Artırıyor!

Partnerinizle cinsellik hakkında konuşmak istiyor ama nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!

Doğayla İç İçe Nesiller Yetiştirmek

Eskisi gibi misket oynayabilmek hala mümkün mü? Çocukların sokağa çıkıp oyun oynayabilmesi için neler yapabiliriz? Öneriler yazımızda!

Regl Nedir?

Regl olmak ayıp ya da gizlenecek bir durum değil. Peki regl çocuklarla nasıl konuşulmalı?

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!

3-5 Yaş Dil Gelişimi

3,4 ve 5 yaşlarındaki çocuklar neleri anlıyor, öğrendikleri kelimeleri nasıl kullanıyorlar ve nasıl cümleler kurabiliyorlar?

Bağlanma Hakkında Kitaplar

Bağlanma stilleri hem kendimizle hem de çevremizdekilerle kurduğumuz ilişkileri etkiliyor. Biz de bağlanma hakkındaki kitapları derledik!

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!

Çocuk Sahibi Olduktan Sonra İlişkiyi Canlandırmak

Birçok ebeveynin kurduğu cümle: "Çocuktan sonra birbirimizin yüzünü unuttuk!". İlişkinizi yeniden canlandırmak için ne yapabilirsiniz?

Oyun Rehberi

Çocuğunuzla oynadığınız oyunları daha keyifli hale getirecek ve oyun davranışlarınıza katkı sağlayacak bir oyun rehberi hazırladık.

Romantik İlişki İçerisindeyken Kendimizi Hangi Yollarla Sabote Ederiz?

Romantik ilişkinizde yolunda gitmeyen şeyler mi var? Peki ya ilişkinizi farkında olmadan sabote eden sizin davranışlarınızsa?

Partnerlerin Sorun Çözme Becerilerinin İlişkiye Etkileri

Tartışmalar sağlıklı bir şekilde çözülemediği zaman ilişkiye zarar verebiliyor. Sorun çözme becerilerimiz bu süreci nasıl etkiliyor?

'İdeal' anne duyarlı anne midir?

Duyarlı annelik çocukların fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarına karşı duyarlı olmak olarak tanımlanıyor. Duyarlı anneliği neler etkiliyor?

Tuvalet Eğitimi Öncesinde Bilmeniz Gerekenler

Tuvalet eğitimi önemli olduğu kadar zor ve hassas bir süreç. Bu süreci sağlıklı yönetebilmek için öncesinde biraz bilgi edinmekte fayda var.

Boşanma Sonrasında Takım Olabilmek

Boşanma sonrası, ebeveynlerin bir takım olarak hareket etmesi ve çocuklarının sürece uyum sağlamalarına destek olmaları geçiş dönemini kolaylaştırıyor.

Hassas Biri Olabilir Misiniz?

"Neden böyleyim?", "Neden her şeyi kafama takıyorum?" ya da "Neden ayrıntılarda boğuluyorum?" gibi sorular zihninizden geçiyor mu? İşte hassas bir insan olduğunuzun göstergeleri.

Beden algımız romantik ilişkimizi etkileyebiliyor.

Daha olumlu bir beden algısına sahip olan kişiler partnerleriyle kurdukları romantik ve cinsel ilişkilerde daha fazla memnuniyet duyabiliyorlar. Peki neden?

Çocuklar İçin Ahlak Felsefesi Egzersizi

Çocukların felsefi tartışmalarla kavramları sorgulaması onların düşünce sürecini geliştiriyor. Bu yazımızda da bir ahlak felsefesi egzersizi sunuyoruz!

Çocukluk Dönemi - Yanlış Bilinenler

Çocuğunuz hayali arkadaşlarıyla mı konuşuyor? Peki bu endişe etmenizi gerektirecek bir durum mu? İşte doğru bilinen yanlışlardan biri!

Ayrılık Da Sevdaya Dahil Mi?

Neredeyse hepimiz bir ilişkinin sona ermesinden sonra yas sürecinden geçiyoruz. Yas sürecinde bizi hangi aşamalar bekliyor?

Ya beni yeterince sevmedilerse?

Başkalarının sizinle ilgili ne düşündüğünü çok fazla mı kafanıza takıyorsunuz? Sürekli olarak sevilmediğinizi düşünme eğiliminiz mi var? O halde bu bulgu size göre!

Çocukluk Çağı Mastürbasyonu

Toplumda, mastürbasyonun ergenlikte başladığına dair bir algı bulunuyor. Peki o halde neden çocukluk çağı mastürbasyonu kavramı var?

Video Oyunlarının şaşırtıcı Faydaları

Çocuğunuzun video oyunları oynaması sizi rahatsız mı ediyor? Bunların ona zararlı olduğunu mu düşünüyorsunuz? O halde yazımızı okuyun!

Bebek Gelişimi - Yanlış Bilinenler

Bebek gelişimine dair birçok mit okuyor, yanlış düşünceleri okuyor ve hatta uyguluyoruz. Gelin yanlış bilinenleri birlikte inceleyelim.

Montessori Ekolünde Oyunun Yeri

Montessori ekolünde oyun nasıl bir yer tutuyor? Sizce çocuğunuza uygun bir ekol mü? Yazımızı inceleyerek bilgi sahibi olun!

Güvenli Bağlanma ve Oyun

Çocukların oyun oynamayı ne kadar çok sevdiğini biliyoruz. Peki ya bağlanma stillerinin çocukların çok sevdiği oyunlarla ne ilgisi var?

Oyuncu Ebeveynliğin Etkileri

Oyun, çocuk ve ebeveynin yakın ve sıcak bir ilişki kurabilmesini sağlıyor. Oyuncu ebeveynlik size ve çocuğunuza çok iyi gelecek!

3-4 Yaş Grubu için Oyun Önerileri

Çocuğunuzla oynamak için yeni oyunlar bulmakta zorlanıyor musunuz? 3-4 yaş grubundaki çocuğunuz için bazı oyun önerilerimiz var!

Ayrılık Sonrası Seks

Ayrılma sonrası seksin nedenleri, cinsiyetler arası genel farklılıkları ve etkilerini öğrenmek için yazımızı inceleyebilirsiniz.

Çocukların Ev Ödevlerinde Ebeveynlerin Rolleri

Çocuklar ev ödevlerini bitirmeye karşı isteksiz olabiliyor. Ebeveyn olarak ödev zamanlarında çocuğunuza nasıl destek olabilirsiniz?

Bebeklerin ve Çocukların Gelişimi

Her çocuğun gelişim süreci ve ihtiyaçları kendisine özel olsa da bazı ortak noktalar da bulunuyor! Bu ortak noktaları öğrenmeye ne dersiniz?

Çocuğumla Çıplaklık Konusunda Nasıl Konuşmalıyım?

Çocuklar erken yaşlardan itibaren çıplaklık konusunda meraklı olabiliyorlar. Peki onlarla bu konuyu en doğru şekilde konuşmanın yolu nedir?

Birini çekici bulmak yapılan paylaşımı artırıyor.

Birini çekici bulmak, o kişiyle daha çok şey paylaşmamızı sağlar mı? Bir diğer deyişle insanların görüntüleri davranışlarımızı etkiler mi?

İtiş-Kakış Oyunları

Çocukların en sevdiği oyunların başında itiş kakış oyunları geliyor. Kulağa pek de olumlu gelmeyen bu oyunlara göz atmaya ne dersiniz?

Pandemi Döneminde Bir İlişkiye Başlamak: Five Dates

Geçen yıl yayınlanan Five Dates ise bir FMV (full motion video veya tam hareketli video) interaktif romantik komedi oyunu.

Ebeveynlik Stilleri

Çocuğunuzun davranışlarını ne ölçüde kontrol ettiğiniz ve ihtiyaçlarına ne kadar duyarlı olduğunuz ebeveynlik stilinizi belirliyor. Nasıl?

Beden Algı Bozukluğu Nedir ve Etkileri Nelerdir?

Bedenimizdeki hayali kusurları takıntı haline getirebiliyoruz. Bu mükemmeliyetçilik beden algı bozukluğunun bir parçası olabiliyor.

Bir yakınınızın stresini azaltmak için...

Kimi zaman sevdiklerimiz stresli bir durumla baş ederken, onlar için elimizden ne gelebilir diye düşünüp duruyoruz. İşte yapabilecekleriniz...

Tek çocuklar narsisizme daha mı meyilliler?

"Tek çocuk muymuş? O halde kesin şımartılmıştır ve kendini çok beğeniyordur." Bu tarz önyargılara karşılık çalışmalar ne diyor dersiniz?

Romantik İlişkilerde Öfke

Öfkeyi ifade etme biçimlerimiz birbirinden nasıl farklılaşıyor? Gerçekten de öfkemizi partnerlerimizden çıkarmaya meyilli miyiz?

Aşırı Düşünmeyi Nasıl Azaltabiliriz?

Birçoğumuz yoğunluğumuzun ve meşguliyetimizin arasında aşırı düşünüp kendimizi strese sokmayı başarıyoruz. Bu durumu nasıl azaltabiliriz?

Çocuklarla Cinsellik Hakkında Konuşmak

Cinsellik çoğu insana göre konuşulması zor bir konu. Hele de karşınızdaki zor sorular soran bir çocuksa… Peki ya bu durumu nasıl yönetmeli?

Narsisizm ve Romantik İlişkiler

Narsisizm, kendini diğerlerinden üstün görme ve benmerkezcilikle ilişkilendiriliyor. Sağlıklı ilişki ve narsisizm bir arada bulunabilir mi?

Çocuklarla Nasıl Oynamalıyız?

Sevgili ebeveynler, isterseniz çocuklarınızın 1 numaralı oyun arkadaşı siz olabilirsiniz. Bu işin püf noktaları ise yazımızda!

Bebeklik ve Erken Çocuklukta Dönüm Noktaları

Hayatın her döneminde olduğu gibi, bebeklik ve erken çocuklukta da dönüm noktaları bulunuyor. Bu dönüm noktalarını öğrenmek ister misiniz?