Çocuklarla Hayvan Hakları Konuşmak: Oyun Önerileri

Elif Bilge Bozan

Elif Bilge Bozan

Çocuklarla Hayvan Hakları Konuşmak: Oyun Önerileri

More Frightened than Hurt- Arthur John Elsley

More Frightened than Hurt- Arthur John Elsley

Dünyada yaklaşık sekiz milyon türden canlıyla beraber yaşadığımızı biliyor muydunuz? Bunların çok büyük bir çoğunluğu hayatımız boyunca karşımıza çıkmasa da insanlar dışında birçok canlıyla beraber yaşıyoruz. Erken çocukluk döneminden itibaren çocuklar da bu canlıları tanımaya ve keşfetmeye başlıyor. Yani çocuğunuzdan aniden hayvanların yaşamlarıyla ilgili sorular almanız oldukça mümkün! Aynı zamanda birlikte yaşadığımız canlıları çocuklara tanıtmak gelişimleri ve dünyaya bakış açıları bakımından büyük önem taşıyor. Bu yazımızda çocuğunuzla hayvanları konuşurken hayvan haklarını tartışabilmeniz için birkaç oyun önerisini derledik. İyi eğlenceler dileriz!
relate-banner

Hayvan haklarını konuşmaya başlamadan önce çocuklarla hak, eşitlik, özgürlük gibi kavramların üzerinden geçebilirsiniz. Çocuk haklarından örnekler verebilir, başka canlıların ne gibi hakları olduğuna dair fikir yürütebilirsiniz. Oynayacağınız oyunlarda hayvanların mutluluk, korku, acı, heyecan gibi duyguları olduğu mesajını vermeyi hedefleyebilirsiniz. Sonrasında hayvanları tanımak ve haklarını konuşmaya başlamak için üç önerimiz var:

Seslendirme Oyunu: Oyunun ilk kısmında birçok seçenek mümkün. Çocuğunuzla birlikte bir hayvanın kuklasını veya maskesini yapabilir, elinizdeki fotoğraflardan faydalanabilir veya varsa evdeki evcil hayvanı oyuna dahil edebilirsiniz. Bu adımı tamamladıktan sonra çocuğunuzdan o hayvanı seslendirmesini isteyin. "Senin adın ne?" "Sen bir kedi misin?" "Nerede yaşıyorsun?" "Kiminle beraber yaşıyorsun?" "Bugün ne yedin?" gibi giriş diyaloglarından sonra empati yapabilecekleri cümlelerle çocuğunuzu yönlendirin. "Sen ve ben farklı mıyız?" "Bugün benim canım acıdı ve ağladım. Senin canın acıdığında ne yapıyorsun?" "Kışın üşüdüğünde ne yapıyorsun?" gibi örnekleri dahil edebilirsiniz.

Çocuk Yogası: Yogada hayvanlardan esinlenerek adlandırılmış bir sürü poz var. Çocuğunuzla bu pozları keşfetmeye ve denemeye ne dersiniz? Materyal olarak herhangi bir çocuk yogası pratiğini kullanabilirsiniz. Örneğin aşağı bakan köpek pozunda dururken köpek sesi, kedi-inek pozunda kedi ve inek sesleri çıkararak yogayı eğlenceli hale getirerek hayvanları tanıyabilirsiniz. Daha sonrasında bu hayvanların özelliklerini konuşabilir, çevrede gördüğünüz diğer hayvanların duruşlarını taklit etmeye çalışabilirsiniz. Kelebek, balık, kertenkele, kobra, yunus, kartal, güvercin, deve, tavuskuşu, maymun, akrep"¦ Keşfedilecek çok poz var!

Doğa Kartları: Çocuğunuzla beraber karton parçaları kesin ve üzerine hedefler yazın. "Nesli tükenen bir hayvan adı öğren." "Elinden daha büyük bir yaprak bul." "Bir ayak izi gör." "100 adım içerisinde gördüğün canlıları çiz." "Gördüğün bir canlının taklidini yaparak yolun sonuna kadar git." "Şehrindeki bir hayvan barınağını ziyaret et." gibi şeyler olabilir, tamamen hayal gücünüze bağlı. Sonra doğa yürüyüşlerine çıkıp hedefleri tamamlamaya başlayabilirsiniz! Bu oyunda önemli olan hayvanları doğalarında ziyaret etmek olacaktır. Yürüyüşlerinizde çocuğunuzla hayvanat bahçeleri ve özgürlük hakkında da konuşabilirsiniz.

Oyunlar haricinde de çocuklara alışkanlıklar kazandırabilirsiniz. Sıcak havalarda dostlarımıza su kabı götürmek, yaralı/hasta hayvanların tedavilerine destek olmak, sokak hayvanlarını beslemek empati ve sevgi dolu çocuklar için basit adımlar olacaktır.

[1] PETA Kids . (n. d.) (2016, February 16). pg 2. Activities. Retrieved from https://www.petakids.com/activities/?page_15_20_0=2.
[2] PETA UK. (n.d.) (2018, November 15). What Is Animal Rights? Retrieved from https://www.peta.org.uk/action/what-is-animal-rights/.
[3] Mother Natured. (n.d.) (2020, May 19). Wildlife and Animal Activities for Children. Retrieved from https://mothernatured.com/children/.[4] Yaşam İçin Yasa. (n.d.) (2021, April 18). Gençler için "Yaşam İçin Yasa". Eşit, adil, yaşanabilir bir dünya için Hayvan Hakları Yasası! Retrieved from https://yasamicinyasa.org/2021/04/18/gencler-icin-yasam-icin-yasa/.

Benzer yazılar

Partnerle Seks Hakkında Konuşmak Cinsel Tatmini Artırıyor!

Partnerinizle cinsellik hakkında konuşmak istiyor ama nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!
Summer Kiss - Irına Redine

Doğayla İç İçe Nesiller Yetiştirmek

Eskisi gibi misket oynayabilmek hala mümkün mü? Çocukların sokağa çıkıp oyun oynayabilmesi için neler yapabiliriz? Öneriler yazımızda!
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.

Kendinize Gaslighting Uyguluyor Olabilir Misiniz?

Gaslighting ilişkilerimizde karşı tarafın bize uygulayabildiği bir çeşit manipülasyon olarak biliniyor. Peki kendi kendimize de gaslighting uyguluyor olabilir miyiz?
Menstruation on The Rocks- Brian Sims

Regl Nedir?

Regl olmak ayıp ya da gizlenecek bir durum değil. Peki regl çocuklarla nasıl konuşulmalı?
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Jaro-Zbijar

3-5 Yaş Dil Gelişimi

3,4 ve 5 yaşlarındaki çocuklar neleri anlıyor, öğrendikleri kelimeleri nasıl kullanıyorlar ve nasıl cümleler kurabiliyorlar?

Bağlanma Hakkında Kitaplar

Bağlanma stilleri hem kendimizle hem de çevremizdekilerle kurduğumuz ilişkileri etkiliyor. Biz de bağlanma hakkındaki kitapları derledik!

footer