Ebeveynler Kardeşler Arası Çekişmeleri Nasıl Durdurabilir?

Büşra Kösem

Büşra Kösem

Ebeveynler Kardeşler Arası Çekişmeleri Nasıl Durdurabilir?

From Fatherly

From Fatherly

Kardeşler arasındaki çekişmeler, bir zamanlar tek çocuk olan ilk çocuğun hayatına yeni bir kardeşin girmesi durumunda oluşan doğal bir gelişme oluyor. Daha küçük çocuklar için başka bir kardeşin varlığını kabul etmek üzerinden çekişmeler yaşanabiliyor. Özellikle büyük kardeşlerin daha fazla özgürlüklere sahip olması küçük kardeşler tarafından kıskanılmalarına yol açabiliyor. Kardeşler arasında böyle duyguların gelişmesi doğal bir durum olsa da kardeşlerin bu durumu nasıl tecrübe ettikleri de önemli bir nokta oluyor. Eğer sürekli kavga ediyor, birbirlerine zarar veriyorlarsa bu durumun üzerine düşülmesi gerekiyor.
relate-banner

Peki ebeveynler bu durumun önüne nasıl geçebilir?

1 - Çocuklarınızı etiketlemeyin.

İnsanlar başka insanları çeşitli kategorilere yerleştirerek zihinlerinde kodlarlar. Bu şekilde kim zeki, kim güzel, kim başarılı, kim sportif, kim yaratıcı gibi sınıflamalar yapılır. Böyle durumlar karşılaştırma içerdiğinden kardeşler arasında yapılması kıskançlığa yol açabilir. Eğer bir çocuktan X özelliği ile bahsediliyorsa diğer çocuk bu özelliğe sahip olmadığı için kendini kötü hissedebilir.

2 - Zaman yaratın.

Çocukların her birine mümkün mertebe bireysel ve eşit zamanlar ayrılması gerekiyor. Bu zamanların planlanmasında telefon gibi dikkat dağıtabilen unsurlardan uzaklaşılması öneriliyor. Örneğin, 10 dakika boyunca o an en önemli işiniz çocuğunuzla vakit geçirmekmiş gibi davranarak onu mutlu edebilirsiniz. Bunun her çocuk için gerçekleştirilmesi çocukların ebeveynin ilgisi için yarışmalarının önüne geçebilir.

3- Ortak bir hikaye oluşturmalarını isteyin.

Çocuklarınız kavga ettiğinde onlara hikayeyi iki taraftan da dinleyeceğinizi fakat önce ortak bir hikaye oluşturmaları gerektiğini söyleyin. Bu yöntem ile çocuklar birbirlerinin bakış açılarından olayı görebilir ve orta yol bulabilirler.

4 - Cezalandırmak için değil sakinleşmeleri için süre verin.

Çocukları sakinleşmeleri için birbirlerinden farklı yerlere göndermek, sürekli birbirlerini görüp kavga etmelerinin önüne geçebiliyor. Fakat bu sürenin sonunda bir araya gelmeleri gerektiğini de hatırlatın.

5- Çocuğunuzu güldürün.

Gülme eyleminin insanlarda kaygıyı ve stresi azalttığı, bağlanmayı güçlendirdiği yönünde çalışmalar bulunuyor. Ayrıca birden fazla çocuğun bir arada gülmesi oksitosin sebebi ile aralarındaki bağı güçlendirecektir. Bu şekilde çocukların arasında çekişmeler azalacak, hatta belki sönümlenecektir.

[1] Markham, L. (2016, April 27). 3 Tools to Dissolve Sibling Jealousy. Psychology Today. https://www.psychologytoday.com/us/blog/peaceful-parents-happy-kids/201604/3-tools-dissolve-sibling-jealousy.
[2] Anonymous. (2020, February 26). Sibling Rivalry. Positive Parenting Solutions. https://www.positiveparentingsolutions.com/sibling-rivalry.
[3] Anonymous (n.d.). Coping with Sibling Rivalry. The Center for Parenting Education. https://centerforparentingeducation.org/library-of-articles/sibling-rivalry/coping-sibling-rivalry/.

Benzer yazılar

Domenico Ronca – Jealousy

Kıskançlık romantik ilişkiler için sağlıklı olabilir mi?

Kıskançlık doğru zamanda ortaya çıktığında ve doğru yönetildiğinde romantik ilişkilerimizdeki tatmini, güveni ve bağlılığı artırabiliyor.

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!

Çatışmalar En İyi Ne Zaman Çözümlenir?

Siz de son zamanlarda hayatınızda pek çok çatışmayla başa çıkmaya çalışıyorsanız bu yazı tam size göre!
Daughters of Famous Businessman- Michele Del Campo

Arkadaşlık İlişkilerinin Mutsuz Sonu: Arkadaş Ayrılığı

Bir zamanlar bizi bizden iyi bilen dostlarımız zamanla birçok sebeple hayatımızdan çıkabiliyor. Bu yazıda arkadaş ayrılıklarını ve ayrılık acısını inceledik!
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.

Aile İlişkilerini Konu Alan Kitaplar

Büyüdüğümüz evin üzerimizdeki etkisini anlamak hayatımıza yön vermemizi kolaylaştırıyor. Size bu konuda yardımcı olacak kitapları derledik!

footer