İyi Ki Varsın Oksitosin!

kategori

Yakın İlişkiler

İyi Ki Varsın Oksitosin!

"Aşk hormonu" diye de bilinen oksitosin hakkında çok konuşulan ama her zaman doğru bilgilerle aktarılmayan mucizevi bir hormon. Oksitosinin:

  • doğumun başlamasında ve annenin sütünün gelmesinde
  • annenin ve babanın bebeklerine, bebeklerin de ebeveynlerine bağlanmalarında
  • postpartum depresyonunun daha düşük bir ihtimalle yaşanmasında
  • stresli durumlar karşısında sakin kalabilmemizde
  • korkutucu veya endişe verici uyaranlar karşısında sakin kalabilmemizde (örneğin bebeğimizin ağlaması)
  • ödül olarak gördüğümüz durumların bize daha da hoş gelmesinde (örneğin bebeğimizin gülüşü ya da sevgilimizin bize sarılması)
  • karşımızdaki insanlara güven duyabilmemizde
  • ama gerektiğinde de kendimize ait olanı koruyabilmek adına tehdit olarak gördüklerimize karşı daha tetikte olabilmemizde
  • insanların yüzlerinden duygularını anlayabilmemizde ve empati kurabilmemizde
  • güzel olan hatıraları daha iyi hatırlamamızda ve kötü olanları daha çabuk unutmamızda çok önemli bir rol oynuyor.
Hem kadınlarda, hem erkeklerde aktif rol oynayan bu hormon sosyal bağ kurmamızın en önemli hızlandırıcısı. Üstelik her türlü sosyal temas (dokunmak, sarılmak, öpüşmek, yan yana oturmak, bakışmak ve tabii ki cinsellik yaşamak) bu hormonun daha fazla salgılanmasını ve bu sayede de bizim bu sosyal ilişkilerden daha fazla keyif almamızı sağlıyor. Başka bir deyişle dokundukça dokunasımız baktıkça bakasımız geliyor.

Oksitosinin faydaları o kadar çok ki artık otizm, sosyal kaygı, depresyon, şizofreni gibi rahatsızlıkların tedavilerinde intranazal (burundan sprey) şekilde alınan oksitosinin nasıl bir yeri olduğu araştırılmaya başlandı. Özellikle otizm ile ilgili faydalarının belirgin olduğu bulunuyor.

Oksitosinle kalın!relate-banner

Bakermans-Kranenburg, M. J., & Van Ijzendoorn, M. H. (2013). Sniffing around oxytocin: review and meta-analyses of trials in healthy and clinical groups with implications for pharmacotherapy. Translational Psychiatry, 3(5), e258.
MacDonald, K., & MacDonald, T. M. (2010). The peptide that binds: a systematic review of oxytocin and its prosocial effects in humans. Harvard Review of Psychiatry, 18(1), 1-21.

Benzer yazılar

Winslow Homer – On the Stile

Romantik İlişkilerde Takım Olabilmek: Ortak Hedefler

Aşk ve uyum mutlu bir romantik ilişki için önemli olsa da ortak ilişki hedefleri belirlemek, güçlü ve sürdürülebilir bir ilişkiye sahip olmamızda önemli bir rol oynuyor.
Domenico Ronca – Jealousy

Kıskançlık romantik ilişkiler için sağlıklı olabilir mi?

Kıskançlık doğru zamanda ortaya çıktığında ve doğru yönetildiğinde romantik ilişkilerimizdeki tatmini, güveni ve bağlılığı artırabiliyor.
Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Raımundo de Madrazo y Garreta, Masqueraders

“Hadi Beni Güldür Biraz!”

Araştırmalar mizahın partner seçiminde yer alan faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. İyi bir mizah anlayışına sahip olmak, insanları daha çekici kılıyor
Lionel Le Jeune - Indian Summer

Daha Motive Hissetmeniz Mümkün!

Uzun süredir motivasyonsuz ve amaçsız hissediyor, günlerinizin durağan ve birbirinin aynısı gibi geçtiğini düşünüyorsanız languishing yaşıyor olabilirsiniz.
Mary Cassatt - Summertime

FOMO: Bir Şeyleri Kaçırma Korkusu

Arkadaşlarımızın davet edilmediğimiz buluşmalardan fotoğraflarını görmek ya da işsizken bir arkadaşımızın işe başladığını görmek… Bunlar içine korku salıyor mu? Eğer evetse FOMO’dan muzdarip olabilirsin!
Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!
Munch - Seated Male Nude in the Forest

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu mu?

Partnerlerin cinsel istek seviyeleri farklı olursa bu durum ayrılıkla sonlanmak zorunda mı? Yoksa bir çözüm yolu bulunabilir mi? Cevapları yazımızda!

İlişkilerdeki 4 Alarm Verici İşaret

Romantik ilişkilerimizde büyük sorunlar baş göstermeden önce genellikle bize küçük ve gizli bazı uyarı işaretleri veriyorlar. Bu işaretler hakkında farkındalık kazanmak hem sağlığımızı korumamıza hem de daha olumlu ilişkilere adım atmamıza yardımcı olabilir.

“Ve Sonsuza Dek Mutlu Yaşadılar…”

Bir ilişkiye, çoğu zaman “sonsuza dek mutlu yaşamak” gibi beklentilerle başlarız. Ancak bu beklentiler karşılanmayınca hayal kırıklığına uğrayıp öfkelenir, hatta belki bazen o ilişkide olmaktan pişmanlık bile duyarız.

footer