Çocuklarda Dürtüsel Davranışlar

Büşra Kösem

Büşra Kösem

Çocuklarda Dürtüsel Davranışlar

Artwox Gallery

Artwox Gallery

Dürtüsel davranışlar çocuklarda genellikle Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu veya başka davranışsal sorunlarla birlikte görülüyor. Dürtüsellik tanım olarak düşünmeden, dürtüler tarafından güdülenerek hareket etmeyi içeriyor. Bu nedenle dürtüsel çocuklar gereksiz riskler alabiliyor veya kendi sıralarını beklemekte sorun yaşayabiliyorlar. Dürtüsellik, beyindeki bir hormon dengesizliğinden kaynaklanabiliyor. Dürtüsel eğilimler bazen sosyal ilişkileri de zorlaştırıyor. Çocuklar kendi istekleri üzerine, çevrelerini düşünmeden davranabilecekleri için arkadaşlarının veya ebeveynlerinin kalbini kırabiliyorlar. Peki dürtüsel eğilimleri olan bir çocuğa nasıl davranılır?
relate-banner

Özellikle beklemekte güçlük çeken, sık sık söz kesen çocukların sizin tarafınızdan dinlenmeyi istedikleri anları belli edebilmeleri için alternatif iletişim yöntemleri bulabilirsiniz. Örneğin, duyulmak istediklerinde sabırsızlaşırlarsa ellerini sizin kolunuza koymasını, böylece en kısa zamanda onunla ilgileneceğinizi ve onu can kulağıyla dinleyeceğinizi söyleyebilirsiniz!

Agresif eğilim gösteren çocuklarda dürtüsel eğilimler kimi zaman fiziksel şiddete yol açabiliyor. Dürtülerine yönelik veya üstüne düşünmeden davranan çocuklar akranlarıyla itiş kakışa girebiliyor ve öfkelerini bu şekilde yansıtabiliyorlar. Böyle durumlar için çocuğun öfkesini yönlendirebileceği fiziksel başka bir kaynak bulunabilir. Örneğin, çocuğun topa vurması hem bir öfke dışa vurumu olurken hem de zararsız bir yöntem olabilir.

Çocuğunuzun dürtüsel eğilimleri bir ebeveyn olarak sizi de zorluyor olabilir. Her ne kadar çocuğun dürtüselliği çocuğa ait bir deneyimmiş gibi gözükse de, bu durum ilişkinizi de etkileyebilir. Bazen kendinizi yorulmuş veya bunalmış hissedebilirsiniz. Böyle anlarda derin bir nefes almanızı tavsiye ederiz. Öte yandan bu derin nefes alma pratiği ayrıca dürtü kontrolünde de kullanılan bir yöntemdir. Yani, her şey hemen olsun isteyen çocuğunuza birkaç saniye durup önce bir nefes almasını aşılayabilirsiniz. Durabilmeyi öğrenmek çocuk için de yatıştırıcı olacaktır.

Başka bir konu ise dürtüsel çocukların sabredemiyor olması. Bekleyebilmeyi ve sabredilmeyi öğrenmek dürtüsel bir çocuk için daha zor bir deneyim olabilir. Süreci pekiştirmek için çocuğunuza sabırlı davrandığı zamanlar için küçük ödüller sunabilirsiniz. Eğer çocuğunuz bir uzman tarafından dürtüsellik tanısı aldıysa veya hali hazırda bir Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu teşhisi varsa profesyonel destek almak için bir uzmana danışabilirsiniz.

Brain Balance.. (n.d.). Tips to Help Your Child Manage Impulsivity. Retrieved from https://www.brainbalancecenters.com/blog/tips-to-help-your-child-manage-impulsivity

Benzer yazılar

Yaşam Enerjimizi Tüketen Bazı Davranışlarımız

Sıkça başvurduğumuz bazı davranışlarımız aslında enerjimizi alıp götürüyor. Sizin için bu davranışları listeledik.

İlişkinizde Bu 5 Davranışı Göstermeyi Bırakın!

İstemeden yaptığınız bazı davranışlar ilişkinize zarar veriyor olabilir mi? Bu yazımızda ilişkilerinizde uyguluyorsanız gözden geçirmenizin iyi olacağı 5 davranıştan bahsettik.

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Artists on WPA - Moses Soyer (1935)

İş Yerinde Nöroçeşitlilik

Nörolojik farklılıklara karşı bilinçli olmak, bu çeşitlilikleri fark etmek ve buna saygı duymak kurumsal hayatta da oldukça önemli.
Jaro-Zbijar

3-5 Yaş Dil Gelişimi

3,4 ve 5 yaşlarındaki çocuklar neleri anlıyor, öğrendikleri kelimeleri nasıl kullanıyorlar ve nasıl cümleler kurabiliyorlar?

Bağlanma Hakkında Kitaplar

Bağlanma stilleri hem kendimizle hem de çevremizdekilerle kurduğumuz ilişkileri etkiliyor. Biz de bağlanma hakkındaki kitapları derledik!
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Sophie Lécuyer

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!

footer