Ebeveynlikte Tükenmişlik Sendromu

İdil Salih

İdil Salih

Ebeveynlikte Tükenmişlik Sendromu

Mother with Daughter Playing - Nicolai Fechin

Mother with Daughter Playing - Nicolai Fechin

Ebeveynlik içinde birçok zorluğu barındırıyor ve ebeveynler kimi zaman kendilerini bu sorumlulukların altında eziliyor gibi hissedebiliyor. Üzerine çok fazla konuşulmasa da ebeveynlerde tükenmişlik sendromu, ebeveynleri ve çocukları yakından etkileyen bir durum. Ebeveyn tükenmişliği, ebeveynlikten ve bununla ilişkili stres verici durumlardan kurtulma isteğini beraberinde getiriyor. Bu sebeple tükenmişlik hisseden ebeveynlerin çocuklarının ihtiyaçlarını gidermekte zorlandığı ve daha agresif davranışlar sergilediği görülüyor.
relate-banner

Peki tükenmişlik sendromu nasıl tanımlanıyor? Ebeveynlikte tükenmişlik sendromu, kişinin bunalmış, fiziksel ve duygusal olarak tükenmiş, çocuklarından duygusal olarak uzaklaşmış ve etkisiz bir ebeveynmiş gibi hissetmesi olarak tanımlanıyor. Birçok ebeveyn, tükenmişlik sendromu yaşadığını reddedebiliyor. Çünkü toplumsal olarak sürekli ebeveynliğin tatmin edici ve kutsal bir deneyim olduğu öğretiliyor. Ancak bu inanış tarzı aslında ebeveynlere zarar veriyor. Çünkü bu anlayış ebeveynlerin tükenmiş hissettiklerinde bunu paylaşmalarını engelliyor ve kendilerinde bir sorun varmış gibi hissetmelerine yol açıyor.

Çocuklar doğdukları andan itibaren ebeveynlerinin bakımına ihtiyaç duyuyorlar. Ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişki, çocuğun gelişimi açısından son derece önemli oluyor. Ancak ebeveynler onlarda olmayan şeyleri çocuklarına veremeyecekleri için tükenmişlik sendromu hakkında konuşmak son derece önemli hale geliyor. Eğer bir ebeveyn kendisini duygusal olarak tükenmiş hissediyorsa, çocuğuna sevgi ve ilgi vermekte de zorlanıyor. Kendisini ne kadar stres altında hissediyorsa, çocuğuna karşı da o kadar sabırsız davranıyor. Böyle zamanlarda zorluk çeken bir ebeveyn, çocuğuna da şefkatle yaklaşmakta ve bir model oluşturmakta güçlük çekebiliyor.

Yapılan çalışmalar, psikolojik rahatsızlıkları olan çocuklara sahip olmanın ebeveynlerin tükenmişlik sendromu yaşamasıyla ilişkili olduğunu gösteriyor. Dikkat eksikliği, hiperaktivite, otizm ve obsesif kompulsif bozukluk gibi rahatsızlıklar, çocuk için olduğu kadar ebeveyn için de yıpratıcı oluyor. Böyle zamanlarda bir uzmandan destek almanın önemi vurgulanıyor.

Tükenmişlik sendromuyla baş etmenin en önemli yollarından biri öz bakıma özen göstermek. Herkesin belli dönemlerde pili bitebilir ve herkes şarj olmak için zamana ihtiyaç duyabiliyor. Böyle anlarda kendinize şefkat göstermek, daha hızlı ve sağlıklı toparlanmanızı sağlıyor. Düzenli olarak hem fiziksel hem de duygusal ihtiyaçlarınıza özen göstermek, hem size kendinizi iyi hissettiriyor hem de çocuğunuzla ilişkinizi geliştiriyor.

[1] Koslowitz, R. (2019, September 02). The Burnout We Can't Talk About: Parent Burnout. Psychology Today. Retrieved from: https://www.psychologytoday.com/us/blog/targeted-parenting/201909/the-burnout-we-cant-talk-about-parent-burnout

Benzer yazılar

Her Zaman Mutlu Olmak Zorunda Değiliz!

Her duygunun hayatımızda bir yeri, görevi ve işlevi olsa da en çok mutluluk hakkında konuşuyor ve en çok mutlu hissetmek istiyoruz. Oysa, mutlu hissetmemek de mutlu hissetmek kadar normal.

Olgun Bir İlişkiye Nasıl Sahip Olurum?

İlişkinizin ne kadar olgun olduğunu merak ediyorsanız bu yazımıza mutlaka bir göz atın!
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.
Unknown

Çocuklar İçin Öz Şefkat Geliştirme Pratiği

Birlikte ‘‘Keyifli Etkinlikler Takvimi’’ oluşturarak çocuğunuzun öz şefkat geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Detaylar yazımızda!
Fascination, Vienna - Kent Miles (1990)

Affetmek Ne Değildir?

Birisini affettiğimiz zaman aramızdaki ilişki derinden etkileniyor. Peki affetmek nedir ve ne değildir? 5 maddede inceleyelim!

Kendimizi Affetmenin 4 Adımı

Kendimizi affetmek neden bu kadar zor? Başkalarına karşı böylesine affedici olurken, konu kendimize geldiğinde neden bu denli acımasızız?

Kızım sen benim gibi olma!

Anneleri okuma yazma bilmeyen kadınlar, kız çocuklarının eğitimini nasıl teşvik ediyorlar?
Black Mountain Story - Philip Geiger

Bebeklerin ve Çocukların Gelişimi

Her çocuğun gelişim süreci ve ihtiyaçları kendisine özel olsa da bazı ortak noktalar da bulunuyor! Bu ortak noktaları öğrenmeye ne dersiniz?
Bubbles Can Take Me Away - Mary Kamerer

DEHB - Yanlış Bilinenler

"Dikkat eksikliği gerçek bir problem değildir!" deyip geçmek çocuğunuzun yaşadığı zorlukları göz ardı etmenize yol açabilir. İşte işin aslı!
Sally Shisler

Çocuklarda Mental Sağlığı Destekleme Yolları

Çocuğunuzun mental sağlığını güçlendirmek ve desteklemek için bir ebeveyn olarak yapabilecekleriniz bulunuyor. Detaylar yazımızda!

footer