DEHB - Yanlış Bilinenler

Begüm Yılmaz

Begüm Yılmaz

DEHB - Yanlış Bilinenler

Bubbles Can Take Me Away - Mary Kamerer

Bubbles Can Take Me Away - Mary Kamerer

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu gerçek bir sağlık problemi değildir. (Yanlış)
relate-banner

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, odaklanmada zorlanma, düzenli olabilme ve işleri tamamlayabilme gibi konularda zorluk yaşamaya sebep oluyor. Hemen hemen herkes odaklanma ve dikkatini verme gibi konularda kimi zaman zorluklar yaşasa da, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğuna (DEHB) sahip kişiler için bu problemler günlük hayatlarını çok ciddi ölçüde etkileyebiliyor. Ancak DEHB genellikle aileler ya da öğretmenler tarafından gerçek bir sağlık problemi olarak görülmeyebiliyor. Hatta öyle ki kimi aileler bu durumu çocuklarının şımarık olmasıyla açıklayabiliyor.

Bu problemin gerçek bir sağlık problemi olarak kabul görmemesinin en büyük etkenlerinden biri beyin görüntüleme ya da kan testi gibi ölçütler kullanılarak kesin tanı koyulabilecek bir test yönteminin bulunmaması. Ancak DEHB tanısı konulması için bu tarz bir test olmasa da, belli başlı göstergeler ve dikkat testleri tanı koymaya yardımcı olabiliyor. Öte yandan DEHB semptomları genellikle keskin çizgilerle belirlenmiyor. Ayrıca, bu semptomlar her çocukta aynı şiddette gözükmeyebiliyor. Yine de, bu semptomların DEHB yaşayan çocukların günlük hayattaki işlevselliklerini bir ölçüde etkileyecek bir potansiyele sahip olduğu görülüyor. Bu nedenle de bu durumun gerçek bir sağlık problemi olduğunun ve çocuğun bu noktada özel ihtiyaçları olabileceğinin fark edilmesi gerekiyor.

[1] Low, K. (2021, January 5). Myths About ADHD. Retrieved from: https://www.verywellmind.com/myths-about-adhd-20477

Benzer yazılar

Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.
Bon Vivant - Joseph Lorusso

Cinsel Fanteziler Hakkında Konuşmak

Cinsel fantezileriniz hakkında konuşmak konusunda rahat hissediyor musunuz yoksa fantezi dünyanızı sadece kendinize mi saklıyorsunuz?

Aşırı Düşünmenin 9 Çeşidi

Kendinizi ardı arkası gelmeyen düşünceler içerisinde buluyor musunuz?
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.
Unknown

Çocuklar İçin Öz Şefkat Geliştirme Pratiği

Birlikte ‘‘Keyifli Etkinlikler Takvimi’’ oluşturarak çocuğunuzun öz şefkat geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Detaylar yazımızda!
Black Mountain Story - Philip Geiger

Bebeklerin ve Çocukların Gelişimi

Her çocuğun gelişim süreci ve ihtiyaçları kendisine özel olsa da bazı ortak noktalar da bulunuyor! Bu ortak noktaları öğrenmeye ne dersiniz?
Bubbles Can Take Me Away - Mary Kamerer

DEHB - Yanlış Bilinenler

"Dikkat eksikliği gerçek bir problem değildir!" deyip geçmek çocuğunuzun yaşadığı zorlukları göz ardı etmenize yol açabilir. İşte işin aslı!
Sally Shisler

Çocuklarda Mental Sağlığı Destekleme Yolları

Çocuğunuzun mental sağlığını güçlendirmek ve desteklemek için bir ebeveyn olarak yapabilecekleriniz bulunuyor. Detaylar yazımızda!

Duygusal Patlamaların Bazı Olası Sebepleri

Bir anda fazla öfkeleniyor veya hiç beklenmedik anlarda fazla endişe mi yaşıyorsunuz? Bu duygu patlamalarının neden olabileceğini anlattık.
Mindfulness - Paula Langstein

Farkındalık Meditasyonu Liderlik Becerilerine Nasıl Katkı Sağlar?

Son yıllarda oldukça popülerleşen farkındalık meditasyonu liderlik becerilerimizi geliştirmek konusunda da yardımcı olabilir!

footer