Çocukluk Çağının Korkulu Rüyası: Zorbalık

Elif Bilge Bozan

Elif Bilge Bozan

Çocukluk Çağının Korkulu Rüyası: Zorbalık

unknown

unknown

Doğduğumuz andan itibaren insanlarla çevrili bir serüvenin içine giriyoruz. Başta sadece ailemiz ile sınırlı olan sosyal çevremize zamanla akranlarımız dahil oluyor. Küçük yaştan itibaren etkileşim içinde bulunduğumuz akranlarımızdan bazıları arkadaşımız oluyor, bazılarıyla ise yıldızımız pek barışmayabiliyor. Tam da bu noktada zorbalık kavramı devreye giriyor. Bazı çocuklar akranları üzerinde güç elde etmek, problemlerini "çözmek" veya isteklerine kısa yoldan ulaşmak adına onlara fiziksel, sözlü veya duygusal şiddet uygulayabiliyor.
relate-banner

Zorbalık, kasten hedef kişiyi küçük düşürme amacıyla bu kişiye tekrar tekrar zarar verilmesi süreci olarak tanımlanıyor. Araştırmalar okul çağındaki çocukların %70-%80 arası değişim gösteren bir oranda zorba (bully), mağdur (victim) ya da seyirci (bystander) konumlarından birinde yer aldığını gösteriyor. Bu saldırganlığın en temel amaçları ise istediğini kısa yoldan elde etmek ve diğerleri üzerinde güçlü bir sosyal statü kurmak olarak açıklanıyor.

Zorbalık türleri dörde ayrılıyor: Sözlü zorbalık, sosyal zorbalık, fiziksel zorbalık ve siber zorbalık. Sözlü zorbalık söylemler yoluyla hedef kişiyi incitmeyi amaçlıyor. Dalga geçmek, lakap takmak, tehdit etmek bu türe ait davranışlardan. Sosyal zorbalık kişinin ilişkileri içerisindeki yerini hedefliyor. Bir çocuğu oyunlara almamak, diğer çocuklara belirli bir kişiyle arkadaşlık etmemelerini söylemek, mağdur çocuk hakkında dedikodu yaymak, toplum içinde mağdur çocuğu utandırmak sosyal zorbalık göstergelerinden. Fiziksel zorbalık çocuğun kendisine veya eşyalarına zarar vermek olarak açıklanıyor. Vurmak, tekmelemek, itmek, çocuğun eşyalarını almak/kırmak, kaba el hareketleri yapmak bu gruba giriyor. Siber zorbalık ise elektronik ortamlarda yapılan ve kişiyi utandırmaya, kızdırmaya, incitmeye veya korkutmaya yönelik her türlü agresif davranışı ifade ediyor. Sosyal medya hesaplarında kişinin istemediği görüntülerini paylaşmak, hakaret içerikli yorumlarda bulunmak, sahte hesaplar kullanarak insanları tehdit etmek gibi saldırgan davranışlar bu kategoriye giriyor.

Peki kim bu zorbalar? Çocuklardan zorbalarını tanımlamaları istendiğinde verilen yaygın cevaplardan bazıları şu şekilde:

  • Diğer öğrenciler üzerinde algı yönetimi becerileri olan kişiler
  • Sosyal nüfusa sahip kişiler
  • Fiziksel olarak daha güçlü veya daha büyük kişiler
  • Daha çok parası olan kişiler


Kısacası çocuklar zorbaların en az bir kategoride kendilerinden güçlü olduğunu düşünüyorlar ve kendilerini zayıf hissediyorlar. Bu da yapılan şiddete sessiz kalmalarına sebep olabiliyor. Bu şekilde fark edilmeyen ve önlenmeyen zorbalık vakaları dahil olan çocukların hayatlarında kalıcı travmalar bırakabiliyor. Mağdurlarda ve seyircilerde yetişkinlik dönemlerine kadar uzanabilen madde bağımlılığı, intihara meyil, fiziksel olarak kendine zarar verme eğilimi, suça sürüklenme eğilimi, anksiyete gibi olumsuz etkiler gözlemlenebiliyor ve akademik performanslarında ciddi düşüşler görülüyor. Zorbalarda ise aynı şekilde madde ve alkol bağımlılığının yanı sıra vandalizm, erken yaşta cinsel aktivite gibi etkiler görülüyor. Zorbaların yetişkinlikte kurdukları ilişkilerde istismarcı rolü üstlenme ihtimalleri de oldukça fazla. Bu sebeplerden dolayı zorbalığa karşı hem ebeveynler hem eğitimciler tarafından önleyici hamleler alınması kritik önem taşıyor.

Zorbalığa uğrayan çocuklar genellikle bunu büyükleriyle paylaşmaktan çekiniyor veya paylaşmamaları yönünde tehdit ediliyorlar. Yaşadıkları deneyim onları güçsüz, çaresiz ve yalnız hissettiriyor olabileceğinden deneyimlerini rahatça aktarmak çocuklar için zor olabiliyor. Bu yüzden çocuğun etrafındaki yetişkinlerin sinyalleri okuyabilmeleri ve destek olmak için orada olmaları gerekiyor.

Bir çocuğun zorbalığa uğradığının işaretleri aşağıdaki maddeler olabiliyor. Bir çocukta bu maddelere rastlandığında acil olarak profesyonel destek alınması gerekiyor.

  • Açıklanamayan yaralar
  • Kaybolan eşyalar
  • Çocuğun sürekli hasta hissetmesi/ hasta taklidi yapması
  • Yeme alışkanlıklarında değişiklik
  • Uyku zorlukları, kabuslar
  • Notlarda düşüş
  • Öz saygısında azalma
  • Kendisine zarar vermeye yönelik davranışlar (Evden kaçma, intihardan bahsetme vb.)


Bir çocuğun zorbalık yaptığına ilişkin aşağıdaki maddeler uyarıcı olabiliyor. Aynı şekilde gözlemlenmesi durumunda müdahale edilmesi gerekiyor.

  • Kavga izleri
  • Öfke seviyesinde artış
  • Açıklanamayan yeni eşyalar/para
  • Suçlayıcı tavır
  • Aşırı rekabetçilik
  • Belirli bir gruba ilişkin nefret söylemleri
  • Kıskançlık


Zorbalığın önlenmesinde ebeveynlerin, diğer aile üyelerinin, arkadaşların, bu durumu gözlemleyen diğer bireylerin, okuldaki psikolojik danışmanların ve eğitimcilerin attığı adımlar etkili sonuçlar verebiliyor. Çocukların vakitlerinin büyük kısmını geçirdikleri okullarda ve evlerinde saygı dolu bir ortam deneyimlemeleri empati yeteneklerini geliştirerek başka insanları anlamalarını kolaylaştırıyor. Başka insanları anlayabilen, farklılıklara saygı duyabilen çocuklar hedef gösterme davranışında bulunmuyor ve potansiyel zorba olma ihtimalleri düşüyor. Azınlık olarak algılanabilen çocukların (örneğin engelli çocuklar, mülteci çocuklar, ailesi olmayan çocuklar, farklı ırklardan çocuklar, Lgbti+ çocuklar) toplum içinde kabulü etiketlenmelerini ve hedef gösterilmelerini engelleyeceğinden herkes için güvenli bir ortam oluşmasının ilk adımı oluyor. Bilinçli seyirciler de sessiz kalıp zorbalara güç vermek yerine mağdurun yanında yer alacaklarından zorbalığı anında durdurabilen aktörlere dönüşüyorlar.

[1] Rossen, E., & Cowan, K. C. (2012). A framework for school-wide bullying prevention and safety [Brief]. Bethesda, MD: National Association of School Psychologists
[2] U.S. Department of Health and Human Services. (2020, August 12). Facts About Bullying. Retrieved from https://www.stopbullying.gov/resources/
[3] Psychology Today, Bullying, retrieved from https://www.psychologytoday.com/intl/basics/bullying

Benzer yazılar

Hayatımızdaki Dracula’lar

Sahip olduğunuz enerjiyi tek buluşmada bile içine çekmeyi başaran kişiyi hiç “enerjinizi emen bir vampir” olarak düşündünüz mü?

“Arkadaşım, ben ayrılmak istiyorum”

Her zaman romantik ilişkilerin bitmesinin acısından bahsetsek de bir dostluğun bitmesinin acısı partnerimizle ayrılmaktan çok daha can acıtıcı olabiliyor.
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.
Summer Reveries- Claudia Verciani

3-5 Yaş Arası Çocuklarda Sosyo-Duygusal Gelişim

3-5 yaşları arasında çocuğunuzda bağımsızlık, arkadaşlık, farkındalık gibi birçok farklı alanda değişim yaşanır. Bu süreçte neler yaşandığını inceleyelim.
Montmartre Nights - Ania Hobson

Aşırı Paylaşım Yapmak

Neden iyi tanımadığımız birine bir anda bir sürü şey anlatmak isteriz? Kuaförümüz neden aile ilişkilerimizi bilir? Aşırı paylaşım yapmanın nedenlerini ele aldık!
Tantrum Painting- Kelci Pauk

Çocuğum Neden Öfke Nöbetleri Geçiriyor?

Çocuklar duygularını öfke nöbetleri aracılığıyla ifade edebiliyorlar. Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?

footer