Sağlıklı Tartışmanın İpuçları

kategori

Yakın İlişkiler

Sağlıklı Tartışmanın İpuçları

Her ilişkide tartışmalar olabilir ve bu aslında oldukça normaldir. Önemli olan bunu karşımızdaki kişiyi kırmadan ve de sınırlarımızı koruyarak yapabilmek. Bu yazımızda ilişkilerde tartışmalar esnasında işe yarayabilecek bazı ipuçlarını topladık!

Eğer aranızdaki tartışma suçlamaya, eleştiriye, yargılamaya ya da mahcup etmeye evriliyorsa güvenli alanı kaybedebilirsiniz. Bu da hem sizin hem de partnerinizin tamamıyla savunma moduna geçmesine sebep olur ve sağlıklı bir iletişimden uzaklaşırsınız.

Tartışma esnasında “sen dili” yerine “ben dili” kullanmak daha iyi bir seçenek olabilir. Örneğin “Asla beni düşünmüyorsun ve çok bencilsin.” demek yerine “Hayatında bir öncelikmişim gibi hissetmediğim için kırgınım.” diyebilirsiniz.

Tartışma esnasında kendi bedeninizi dinlemeyi unutmayın! Kalp atışınıza, olası baş ağrılarınıza, kısacası tüm vücudunuza kulak verin. Kendinize “İletişim kurmaya hazır mıyım, yoksa bir molaya mı ihtiyacım var?” diye sormak güzel bir fikir olabilir.

Partnerinizi güvende hissettirecek kelimeleri tartışma esnasında kullanmaktan çekinmeyin. “Seni seviyorum ve bunu bize gerçekten önem verdiğim için konuşmak istiyorum.” demek daha sağlıklı bir tartışma sağlayabilir.

Partnerinizin nasıl hissettiğini varsaymamaya ya da onun tecrübesinin sizdeki yansımasını ona açıklamamaya çalışın. Bunun yerine, ona hislerinin ya da tepkilerinin kaynağını sorabilirsiniz.

Partneriniz konuşurken onu bölmemek için çaba gösterin. Konuşmayı yarıda kesmemek, hem gerçekten dinlediğinizi gösterir hem de olaylara partnerinizin perspektifinden bakabilmenize yardımcı olur.

Hepimizin büyürken aile içinde maruz kaldığı belli bir tartışma kültürü bulunmakta. Kendinizinkini partnerinizle paylaşmak, tartışma biçiminizi değiştirecek adımlar atmanıza yardımcı olabilir. Örneğin, tartışmaların tamamen görmezden gelindiği ya da sözlü/fiziksel şiddetle “çözüldüğü” bir ortamda büyüdüyseniz bu tartışma biçimlerini bırakmak hem çaba hem de zaman gerektirecektir.

Son olarak, sağlıklı bir şekilde yapılmış bir tartışma tabii ki ödüllendirilmeyi de hak eder: Tartışmadan sonra konuyu ele alma biçiminizi, iletişim kurmaktaki yeteneklerinizi ya da birbiriniz etrafında güvenli alanı sağlayabilmenizi takdir etmek size ve ilişkinize iyi gelebilir!relate-banner

Bu yazı, @the.holistic.psychologist isimli hesabın “How To Be A Better Communicator During Fights or Conflict With Your Partner” isimli gönderisinden derlenmiştir.

Benzer yazılar

Ron Hicks

Tartışsak da Beraberiz

Hiç tartışılmayan bir ilişki güzel olurdu, öyle değil mi? Aslında tam olarak öyle değil. Tartışmalar sağlıklı yapıldığında ilişkimize çok iyi geliyor. Gelin birlikte bakalım.

Ailemizle Siyaset Konuşmanın Sağlıklı Bir Yolu Var Mı?

Siyasi görüşlerimiz her zaman sevdiklerimizin düşünceleriyle aynı olmayabilir ve bu konuda tartışabiliriz elbette. Ancak siyaset konuşmalarını aile ilişkilerimize zarar vermeden nasıl gerçekleştiririz?

Bu Ne Biçim Özür?

Bazen partnerimiz bizden özür dilediğinde ya da biz ondan özür dilediğimizde “Bu ne biçim özür!” diye karşılık alabiliyor ya da verebiliyoruz. Bunu işitmemenin ya da söylememenin bir yolu ise ilişkinizdeki farklı özür dileme biçimlerini bilmek ve bunlara hakim olarak özür dilemekten geçiyor.

Cinsellik Nasıl Planlanmalı?

Cinselliği nasıl planlayabiliriz? Cinselliğin planlanması zannettiğimiz gibi cinselliğin spontaneliğini bozan bir durum olmayabilir mi?

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.

Sorunun Kimde Olduğunu Ben Nereden Bileyim?

İlişkilerinizde oluşan problemler karşısında “sorun sahiden de bende mi?” diye soruyorsanız yazımıza bir göz atmanızı öneririz.

Çatışmalar En İyi Ne Zaman Çözümlenir?

Siz de son zamanlarda hayatınızda pek çok çatışmayla başa çıkmaya çalışıyorsanız bu yazı tam size göre!
Tableaux Vivants - Ryan Schude

Yapıcı Tartışmalar için 7 Öneri

Tartışmalar her zaman kötü müdür? Tartışmaları nasıl ilişkinizi geliştirmek için kullanabileceğinizi bu yazıyla öğrenebilirsiniz.
Consolation - Edvard Munch (1907)

Romantik İlişkilerde Cinsel Hayat ve İletişim

Romantik ilişkide cinsel hayatın iyi olması için partnerlerin sürekli açık iletişim kurması gerekiyor. Nasıl diye merak ediyorsanız cevapları yazıda!
Deseos - William Sergeant Kendall (1892)

Destek İstemekte Neden Bu Kadar Zorlanıyoruz?

Destek almak zayıflık mıdır? Profesyonel destek alırsak toplumdan dışlanır mıyız? Kimlerden destek isteriz? Ya aradığımız desteği alamazsak?

footer