Her ilişkide tartışmalar olabilir ve bu aslında oldukça normaldir. Önemli olan bunu karşımızdaki kişiyi kırmadan ve de sınırlarımızı koruyarak yapabilmek. Bu yazımızda ilişkilerde tartışmalar esnasında işe yarayabilecek bazı ipuçlarını topladık!
Eğer aranızdaki tartışma suçlamaya, eleştiriye, yargılamaya ya da mahcup etmeye evriliyorsa güvenli alanı kaybedebilirsiniz. Bu da hem sizin hem de partnerinizin tamamıyla savunma moduna geçmesine sebep olur ve sağlıklı bir iletişimden uzaklaşırsınız.
Tartışma esnasında “sen dili” yerine “ben dili” kullanmak daha iyi bir seçenek olabilir. Örneğin “Asla beni düşünmüyorsun ve çok bencilsin.” demek yerine “Hayatında bir öncelikmişim gibi hissetmediğim için kırgınım.” diyebilirsiniz.
Tartışma esnasında kendi bedeninizi dinlemeyi unutmayın! Kalp atışınıza, olası baş ağrılarınıza, kısacası tüm vücudunuza kulak verin. Kendinize “İletişim kurmaya hazır mıyım, yoksa bir molaya mı ihtiyacım var?” diye sormak güzel bir fikir olabilir.
Partnerinizi güvende hissettirecek kelimeleri tartışma esnasında kullanmaktan çekinmeyin. “Seni seviyorum ve bunu bize gerçekten önem verdiğim için konuşmak istiyorum.” demek daha sağlıklı bir tartışma sağlayabilir.
Partnerinizin nasıl hissettiğini varsaymamaya ya da onun tecrübesinin sizdeki yansımasını ona açıklamamaya çalışın. Bunun yerine, ona hislerinin ya da tepkilerinin kaynağını sorabilirsiniz.
Partneriniz konuşurken onu bölmemek için çaba gösterin. Konuşmayı yarıda kesmemek, hem gerçekten dinlediğinizi gösterir hem de olaylara partnerinizin perspektifinden bakabilmenize yardımcı olur.
Hepimizin büyürken aile içinde maruz kaldığı belli bir tartışma kültürü bulunmakta. Kendinizinkini partnerinizle paylaşmak, tartışma biçiminizi değiştirecek adımlar atmanıza yardımcı olabilir. Örneğin, tartışmaların tamamen görmezden gelindiği ya da sözlü/fiziksel şiddetle “çözüldüğü” bir ortamda büyüdüyseniz bu tartışma biçimlerini bırakmak hem çaba hem de zaman gerektirecektir.
Son olarak, sağlıklı bir şekilde yapılmış bir tartışma tabii ki ödüllendirilmeyi de hak eder: Tartışmadan sonra konuyu ele alma biçiminizi, iletişim kurmaktaki yeteneklerinizi ya da birbiriniz etrafında güvenli alanı sağlayabilmenizi takdir etmek size ve ilişkinize iyi gelebilir!