Hatalarımızı Kabul Edebilmek İlişki Kalitesini Artırıyor.

kategori

Yakın İlişkiler

Hatalarımızı Kabul Edebilmek İlişki Kalitesini Artırıyor.

Yapılan çalışmalar, evliliklerin %43'ünün 15 yıl içerisinde boşanmayla sonuçlandığını gösteriyor. Artık mutluluk ve tatmin vermeyen, içerisinde sürekli tartışma barındıran evlilikler fiziksel sağlığın bozulmasına ve mental sağlık problemleri geliştirmeye neden oluyor. Üstelik bu evlilikten meydana gelen çocuklar varsa bu çocukların düşük akademik başarıya sahip oldukları ya da depresyon geliştirebildikleri görülüyor.

Araştırmalar, romantik ilişkilerde sergilenen olumsuz davranışların olumlu davranışlara kıyasla çok daha fazla karşılık bulduğunu gösteriyor. Örneğin, partnerimiz bizim sevmediğimiz bir davranış sergilediğinde biz de olumsuz bir davranışla karşılık vermeye meyilli olabiliyoruz. Bu da aramızdaki gerginliği daha da büyüterek ilişkiyi içinden çıkılamaz bir döngüye sokabiliyor.

Yapılan bir çalışmada, ilişki içerisinde gösterdiğimiz olumlu ya da olumsuz davranışları kabul etmemizin ilişki memnuniyetine olan etkisi inceleniyor. Çalışmaya göre, ilişki içerisinde sergilediğimiz davranışların farkında oldukça ve bunları ne sıklıkta gösterdiğimizi kabul ettikçe ilişkimizin kalitesi de artıyor. Partnerlerimiz kendi sergiledikleri olumsuz davranışları kabul ettiklerinde de onların bu davranışlarını düşmanca algılamamaya başlıyoruz. Bu da karşılık olarak olumsuz bir davranış gösterme olasılığımızı azaltıyor.

Öte yandan, partnerlerimizi değiştirme çabamızın da ilişkiyi olumsuz etkilediği görülüyor. Öyle ki partnerimizi değiştirmeye çalışma davranışını bıraktığımızda, davranışlarına karşı da daha az duygusal tepkiler gösteriyor ve aslında bu şekilde partnerimizin olumlu yönde değişimine ön ayak olabiliyoruz.relate-banner

South, S. C., Doss, B. D., & Christensen, A. (2010). Through the eyes of the beholder: The mediating role of relationship acceptance in the impact of partner behavior. Family Relations, 59(5), 611-622.

Benzer yazılar

Ron Hicks

Tartışsak da Beraberiz

Hiç tartışılmayan bir ilişki güzel olurdu, öyle değil mi? Aslında tam olarak öyle değil. Tartışmalar sağlıklı yapıldığında ilişkimize çok iyi geliyor. Gelin birlikte bakalım.
Ron Hicks, 1965

İlişkide Sadakatsizlik Yaşanması

Romantik ilişkilerin sonunu getiren en temel sebeplerden biri olan sadakatsizlik nasıl gerçekleşir? Herhangi biri aldatılmaktan sorumlu olabilir mi?

Çatışmalar En İyi Ne Zaman Çözümlenir?

Siz de son zamanlarda hayatınızda pek çok çatışmayla başa çıkmaya çalışıyorsanız bu yazı tam size göre!
Tableaux Vivants - Ryan Schude

Yapıcı Tartışmalar için 7 Öneri

Tartışmalar her zaman kötü müdür? Tartışmaları nasıl ilişkinizi geliştirmek için kullanabileceğinizi bu yazıyla öğrenebilirsiniz.
Beyond the Pleasure Principle - Metra Mitchell

Romantik İlişkide Kendi Cinselliğini Yaşamak

Porno izlemek veya mastürbasyon ilişkiden tatmin olunmadığını mı gösterir? İlişkide partnersiz cinsellik hakkındaki yargıların temellerini ve doğruluğunu inceledik.
Midnight- Anne Magill (2011)

Aşkın Ömrü Ne Kadar?

Uzun süreli bir ilişkide tutkuyu korumak mümkün mü yoksa aşk zamanla azalarak biter mi? Yoğun duygular, geçen zamana karşı koyabilir mi?
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!
Andiamo - Joseph Lorusso

Fedakarlık Yapmanın İlişkiye Etkileri

Fedakarlık yapmak, ilişkide önemsediğimiz ve aradığımız davranışlardan biri olsa da fedakarlığın ilişkiye iyi gelmesi belli faktörlere bağlı.

footer