Kızım Sen Benim Gibi Olma!

kategori

Yakın İlişkiler

Kızım Sen Benim Gibi Olma!

Annelerin çocuklarının eğitimine katılımı ve özellikle erken çocukluk döneminde çocuklarıyla birlikte ödev yapmaları, çocukların akademik başarısına olumlu katkıda bulunuyor.

Okuma yazma bilmeyen anneler ve kızlarıyla yürütülen bir araştırma, annelerin okuma yazma bilmemelerinin olumsuz sonuçlarıyla mücadele etmek zorunda kaldıklarını gösteriyor.

Bu annelerin yaşadığı temel zorluklardan biri ödevlerinde çocuklarına yardımcı olamamaları oluyor. Anneler, kız çocuklarının eğitimine aktif olarak katılmak isteseler de veli toplantılarında öğretmenlerin verdiği yönergeleri yerine getiremediklerini ve bu sebeple veli toplantılarına katılmaktan kaçındıklarını belirtiyorlar.

Çalışmaya katılan bazı anneler, kendilerini eğitimsiz olarak nitelendiren kızları tarafından aşağılanmış hissettiklerini belirtiyorlar. Aynı zamanda okuma yazma bilmeyen annelerin günlük yaşamda sık sık okuma yazma ihtiyacı duymaları da ciddi bir öz güven sorununa yol açıyor. Rehber, akıl hocası, arkadaş ve otorite figürü olması beklenen annenin okuma yazma bilmemesi, bu tür rolleri etkili bir şekilde yerine getirmesini engelliyor.

Çalışmaya katılan annelerin tamamı bu eksikliğin farkında ve "Keşke daha iyisini yapabilseydim." diyerek bu zorluklarla ilgili duygularını dile getiriyor. Bu çalışmada tüm anneler, kız çocukları zor durumlarla karşılaştıklarında kendilerini örnek göstererek kızlarını okula gitmeleri için teşvik ediyor. Anneler bazen kızlarının okula gitmesini engelleyen sosyal ve kültürel engellerle, özellikle cinsiyet ayrımcılığı konusunda eşleri ve akrabalarıyla mücadele ediyorlar. "Benim gibi olma!" şeklinde cümlelerle kız çocuklarına yaklaşan annelerin en büyük hedefi ise kızlarının kendi ayakları üzerinde durabilen kadınlar olmasına tanık olmak oluyor.relate-banner

Atli, A. (2021). Illiterate Mothers and Their Daughters: "My daughter should be educated, not be like me". Family Relations. doi: 10.1111/fare.12551

Benzer yazılar

Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
We Need to Talk About Kevin - Lynne Ramsay (2012)

Bir Anne-Oğul Çatışması: We Need to Talk About Kevin

Hazırlıksız annenin, oğlu Kevin ile bağ kuramamasını anlatan bu film, istenmediğini hisseden çocuğun neler yapabileceğini gösteriyor.
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.
Tantrum Painting- Kelci Pauk

Çocuğum Neden Öfke Nöbetleri Geçiriyor?

Çocuklar duygularını öfke nöbetleri aracılığıyla ifade edebiliyorlar. Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Carl Little

Ergenlikte Spor Yapmanın Mental Sağlığa Etkileri

Ergenlik döneminde spor yapmak kişileri mental açıdan nasıl etkiliyor? Kız çocukları depresyona daha mı meyilli?

footer