Çocukların Ev Ödevlerinde Ebeveynlerin Rolleri

Gökçenay Kaplan

Gökçenay Kaplan

Çocukların Ev Ödevlerinde Ebeveynlerin Rolleri

Meisje Aan Tafel - Hans Versfelt

Meisje Aan Tafel - Hans Versfelt

Ev ödevi yapmanın çocuğunuzun okulda öğrendiklerini pekiştirebilmesi, bir sonraki günün derslerine hazır olabilmesi, zaman yönetimi gibi beceriler kazanabilmesi gibi faydaları bulunuyor. Üstelik ev ödevlerinin faydası sadece çocuğunuza yönelik olmuyor. Ebeveynler de ev ödevleri sayesinde çocuklarının okulda ne öğrendiklerini görme şansı yakalıyorlar. Aynı zamanda çocuğunuzun ev ödevlerine ilgi göstererek onun eğitim hayatına değer verdiğinizi ona göstermiş oluyorsunuz.
relate-banner

Bazı çocuklar için ev ödevlerini yapmak için en uygun zamanın okuldan geldikten kısa bir süre sonra olduğu görülüyor. Bazı çocuklar ise okuldan gelince oyun oynadıktan sonra ev ödevi yapmayı daha uygun görüyor. Ödev yapılan zaman ne zaman olursa olsun ödev yaparken düzenli molalar verilmesi önem taşıyor. Aynı zamanda çocuğunuzun ödev yaparken sizin onu desteklediğinizi ve yüreklendirdiğinizi bilmesi çok önemli. Araştırmalara göre, küçük yaşlardaki çocuklar evdeki mutfak masası gibi ortak alanlarda ödev yapmayı daha çok seviyor ve küçük çocukların ödevlere odaklı kalma süreleri daha kısa oluyor. Daha büyük çocuklar ise kendilerine ait sessiz bir ortamı daha çok tercih ediyor ve daha uzun süre odaklı kalabiliyor.

Özellikle ilkokuldaki çocuk için ev ödevi yapmak her zaman yüksek başarıları getiremeyebiliyor. Ayrıca ağır ve sayıca fazla ödevler çocukları bunaltabiliyor veya yetersiz hissettirebiliyor. Bu durumlarda sizin yardımınız önem taşıyor. Çocuğunuzun büyük ödevleri küçük parçalara nasıl bölmesi gerektiği veya sayıca fazla ödevleri nasıl planlaması gerektiği konusunda ona yardımcı olabilirsiniz.

Bazı çocuklar ev ödevlerini yapmaktan kaçınabiliyor veya ödevleri bitirmeye isteksiz olabiliyorlar. Bu durumlarda çocuğunuzdan ödevlerini kendisine göre kolay olanlar ve zor olanlar olarak ikiye ayırmasını isteyebilirsiniz. Çocuğunuz önce kolay olanları yapıp güven kazandıktan sonra zor olanları yapmayı tercih edebilir veya önce zor olanı yapıp kendisini rahatlatıp sonra kolay olanı yapmayı tercih edebilir. Böylece çocuğunuzun ödev yapmaya daha ılımlı yaklaşmasını sağlayabilirsiniz.

[1] Homework. (2018, July 19). The Australian Parenting Website. Retrieved January 15, 2021, from https://raisingchildren.net.au/school-age/school-learning/school-homework-tips/homework

Benzer yazılar

Mother and Child by Katie M. Berggren

Aile İçinde Öğrendiğimiz İlişki Modeli Gelecek Romantik İlişkilerimize Nasıl Yansıyor?

Hepimiz ilişki kurmanın farklı yollarını ailemizde öğreniyoruz. Ancak öğrendiğimiz bu yollar her zaman bizi mutlu etmeyebiliyor.

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
Deseos - William Sergeant Kendall (1892)

Destek İstemekte Neden Bu Kadar Zorlanıyoruz?

Destek almak zayıflık mıdır? Profesyonel destek alırsak toplumdan dışlanır mıyız? Kimlerden destek isteriz? Ya aradığımız desteği alamazsak?
Yellow Bird- David Hettinger

Travma Geçmişi Olan Ebeveynler

Yaşanan travmatik olaylar kişilerin davranışlarını doğrudan etkileyebiliyor. Peki, bu travmalar kişinin ebeveynliğini nasıl etkiliyor?
burn with desire - Billy Dinh (2020)

Terapiye Gitmeniz Gerektiğini Gösteren 9 İşaret

Terapiye gitmeli miyim? Ne zaman terapiye başlamalıyım? Bu soruları bazen hepimiz kendimize soruyoruz. Cevap bulmanıza yardımcı olacak işaretleri yazdık!
Vampire - Edvard Munch

Ait Hissetmenin Özlemini Duyuyor Musunuz?

Ait olma hissine, sahip olduğumuz her ilişki içinde ihtiyaç duyuyoruz. Bu yazımızda aidiyet hissinin yaşamımızdaki yerinden bahsediyoruz.

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?

footer