Modern Zamanlarda Aşk

Zeynep Yıldan

Zeynep Yıldan

Modern Zamanlarda Aşk

No Name - David Hettinger (1946)

No Name - David Hettinger (1946)


relate-banner

"Instagram'ı ne?", "Twitter'dan tanıştık.", "Fotoğrafıma like attı.", "Dm'den yürüdü.". Bu cümleleri yakınlarımızdan sıklıkla duyuyoruz, bazen de biz kuruyoruz. Değişen koşullar aşkı, ilişkilerimizi, ilişki kurma şekillerimizi de değiştiriyor. Günümüz ilişkileri artık çok farklı şekillerde başlıyor. Hatta yeni normallerimizden biri de bu diyebiliriz. Aslında sosyal medyanın bu denli sık kullanımı sonucu, nasıl iletişim kurduğumuzu ve nasıl aşık olacağımızı yeniden tanımlama sürecindeyiz.

Bir partner bulma, iyi bir aşk yaşama ve bunu sürdürme genelin istediği fakat artık günümüzde özellikle de geçmişle karşılaştırıldığında gerçekten de zorlaşan, karmaşık hale gelen bir durum. Medyanın yarattığı, gerçekçi olmayan mükemmel aşk tanımları aslında bizleri bir tatminsizliğe ve birbirimizle çatışmaya götürüyor. Günümüzde "Seni seviyorum." demenin bile modern bir yolu var. Psikolog Shauna H. Springer'a göre "Seni seviyorum" cümlesi karşılıklı bir taahhüt içeriyor. İnsanlar artık "Seni seviyorum." yerine "Sana aşık oluyorum." veya "Senden hoşlanıyorum." gibi cümleler kurmaya daha eğilimliler. Springer bu durumun sebebini şöyle açıklıyor: "Seni seviyorum." cümlesi bir bağlılık içeriyor ancak "aşık olma veya hoşlanma" durumunda bu o kadar söz konusu değil. Springer şöyle ekliyor; "Belki de nefessiz bir beklentiyle duymayı beklediğimiz şey, birinin bize sağlam bir şekilde bağlı olması değil, birisinin büyümüz altında olmasıdır." Yani belki de kimileri için bağlılık kurmaktan ziyade karşısındaki kişiyi etkileyebileceğini görmek daha fazla önem taşıyordur.

Modern zamanda aşkı bulmak ve aşkı yaşamak için aslında çok fazla seçeneğe sahibiz. Yeni biriyle tanışmak için çoğu zaman bir ortama girmeye, yeni bir hobiye ya da birinin bizi o kişiyle tanıştırmasına ihtiyacımız yok. Herhangi bir ilişki uygulaması, Instagram, Twitter ya da online oyunlar partner bulmamıza yardımcı araçlar olabiliyor. Ancak bu durum seçim felcini de beraberinde getiriyor. Daha önce Online Dating ve Seçim Felci yazımızda bahsettiğimiz üzere herhangi bir alanda çok sayıda seçeneğe sahip olmak, kişilerin anksiyete ve depresyon semptomlarını artırabiliyor. Seçim Paradoksu adlı kitabın yazarı Psikolog Barry Schwartz, "Bir noktada seçim artık özgürleştirmiyor, zayıflatıyor." sözleriyle seçim felcini özetliyor.

Modern dünyada aşkı bulmanın ve yaşamanın en kısa ve çabuk yolu ilişki uygulamaları oluyor. Bireyler kendi istediği şekilde birini internet sitesi ya da uygulama üzerinden filtreleyerek seçebiliyor. Partner seçiminde genel anlamda karakterin önemli olduğu vurgulanıyor ancak Avustralya'da ilişki uygulamaları ile ilgili yapılan bir ankette katılımcıların %85'i bir fotoğraf paylaşılmadan biriyle iletişime geçmeyeceklerini belirtiyorlar. Yani fiziksel görünüm kişiler için -her ne kadar bunu inkar etseler de- gerçekten de önemli bir yerde duruyor. İlişki uygulamaları ile ilgili yapılan bir diğer araştırma ise bireylerin potansiyel bir partner hakkında daha fazla bilgiye sahip olmalarının, genellikle onları daha az sevmeye yol açtığını belirtiyor. Çünkü partnerler canlı bir görüşme yaşadığında bu bilgilerde tutarsızlıklar oluyor ve boşlukları olumlu çıkarımlarla doldurma şansları pek kalmıyor. Öte yandan, çok ayrıntılı bir profil daha az sayıda ancak daha uyumlu adayları çekebiliyor. Çünkü kendinize uyumlu bir partner hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak onu daha fazla sevmenize yol açabiliyor.

Modern aşkları bulmanın modern versiyonu olan ilişki uygulamaları aslında sanıldığının aksine çok da ciddiyetsiz değil. Yapılan bir çalışma, kullanıcıların ilişki uygulamalarını arkadaşlık, aşk, seks ve yakınlık arayışında bir araç olarak gördüklerini gösteriyor. Kullanıcılar için flört uygulamaları ve internet üzerinden flört etme; romantik aşk, tek eşlilik veya daha uzun vadeli bir ilişki gibi kavramları değersizleştirmiyor. Bireylerin çoğunluğu bu kavramlara değer veriyor ve teknolojiyi bu anlamda anlamlı ilişkiler kurmak için bir araç olarak kullanıyorlar. Ayrıca katılımcılar, önceki nesillere göre teknoloji sayesinde daha fazla romantik ilişki olasılıklarına sahip olduklarını belirtiyorlar. Yine de, bazı bireyler için birini sadece profil fotoğrafına bakarak partner olarak seçmek yüzeysel bir durum ve insanları metalaştırıyor. Sonuç olarak aşkı nereden, nasıl bulduğumuz ve aşka nasıl baktığımız değişse de aşka olan ihtiyacımız değişmiyor ve koşullar ne olursa olsun aşkı aramaya devam ediyoruz.

[1] Abrams A. (2019, January 30). The psychology of modern dating. Psychology Today. https://www.psychologytoday.com/us/blog/nurturing-self-compassion/201901/the-psychology-modern-dating
[2] Nicholson J. (2020, September 14). Modern dating and relationship problems: What is going on? Psychology Today. https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-attraction-doctor/202009/modern-dating-and-relationship-problems-what-is-going
[3] Springer, S. H. (2016, November 3). The modern way of saying "I love you". Psychology Today. https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-joint-adventures-well-educated-couples/201611/the-modern-way-saying-i-love-you
[4] Conkle A. (2010, January 1). Modern love: Scientific insights from 21st century dating. Association for Psychological Science - APS. https://www.psychologicalscience.org/observer/modern-love-scientific-insights-from-21st-century-dating
[5] Hobbs, M., Owen, S., & Gerber, L. (2017). Liquid love? Dating apps, sex, relationships and thedigital transformation of intimacy. Journal of Sociology, 53(2), 271-284. https://doi.org/10.1177/1440783316662718

Benzer yazılar

Winslow Homer – On the Stile

Romantik İlişkilerde Takım Olabilmek: Ortak Hedefler

Aşk ve uyum mutlu bir romantik ilişki için önemli olsa da ortak ilişki hedefleri belirlemek, güçlü ve sürdürülebilir bir ilişkiye sahip olmamızda önemli bir rol oynuyor.
Domenico Ronca – Jealousy

Kıskançlık romantik ilişkiler için sağlıklı olabilir mi?

Kıskançlık doğru zamanda ortaya çıktığında ve doğru yönetildiğinde romantik ilişkilerimizdeki tatmini, güveni ve bağlılığı artırabiliyor.
Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Raımundo de Madrazo y Garreta, Masqueraders

“Hadi Beni Güldür Biraz!”

Araştırmalar mizahın partner seçiminde yer alan faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. İyi bir mizah anlayışına sahip olmak, insanları daha çekici kılıyor
Lionel Le Jeune - Indian Summer

Daha Motive Hissetmeniz Mümkün!

Uzun süredir motivasyonsuz ve amaçsız hissediyor, günlerinizin durağan ve birbirinin aynısı gibi geçtiğini düşünüyorsanız languishing yaşıyor olabilirsiniz.
Mary Cassatt - Summertime

FOMO: Bir Şeyleri Kaçırma Korkusu

Arkadaşlarımızın davet edilmediğimiz buluşmalardan fotoğraflarını görmek ya da işsizken bir arkadaşımızın işe başladığını görmek… Bunlar içine korku salıyor mu? Eğer evetse FOMO’dan muzdarip olabilirsin!
Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!
Munch - Seated Male Nude in the Forest

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu mu?

Partnerlerin cinsel istek seviyeleri farklı olursa bu durum ayrılıkla sonlanmak zorunda mı? Yoksa bir çözüm yolu bulunabilir mi? Cevapları yazımızda!

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.

İlişkilerdeki 4 Alarm Verici İşaret

Romantik ilişkilerimizde büyük sorunlar baş göstermeden önce genellikle bize küçük ve gizli bazı uyarı işaretleri veriyorlar. Bu işaretler hakkında farkındalık kazanmak hem sağlığımızı korumamıza hem de daha olumlu ilişkilere adım atmamıza yardımcı olabilir.

footer