Online Dating ve Seçim Felci

Orhun Ogün Yücel

Orhun Ogün Yücel

Online Dating ve Seçim Felci

Allegorical Scene - Konstantin Makovsky

Allegorical Scene - Konstantin Makovsky

Online dating'le ilgili insanların en çok yaptığı varsayımlardan biri de daha fazla seçeneğe sahip olmanın daha iyi sonuçlar vereceği varsayımı. Matematiksel olarak mantıklı duruyor, değil mi? Ancak insanlar çok seçenekleri varken tercihlerini toplu bir şekilde değerlendirip bu tercihlerin sonuçlarını ise ayrı ayrı tecrübe ediyorlar. Peki, insanların online dating uygulamaları kullanırken veya başka platformlarda partner seçerken uyguladıkları değerlendirme süreçleri onları mutlu olacakları partnerlerle eşleştirmeye yetecek kalitede mi?
relate-banner

Seçim felci, çok fazla seçenekle karşı karşıya kalındığında karar verme mekanizmalarının felce uğraması olarak tanımlanıyor. Online dating uygulamalarında bu durum kendisini, Tinder gibi erişilebilen havuzun çok geniş olduğu algoritmalarda gösteriyor. Profilleri gözden geçirirken birçok insanı karşılaştırıyoruz ve bu insanları karşılaştırmak için kullandığımız metotlar aslında çoğu zaman o insanlarla birebir ilişkilerimizin kalitesi konusunda belirleyici olmuyor. Ancak bir iletişim kurulduğunda ve karşıdaki insan artık kendi içinde bir birey olarak görüldüğünde bu kişiyle romantik bir ilişkide mutlu olunup olunamayacağı değerlendirilmeye başlanıyor. Buna göre, birinci durumda insanlar birbirleriyle karşılaştırılırken ikinci durumda ise potansiyel bir partner kendi içinde değerlendiriliyor.

Online dating'den bağımsız alanlarda seçim üzerine yapılan araştırmalar gösteriyor ki insanların çoklu değerlendirme yaparken dikkate aldıkları nitelikler, tekli değerlendirme yaparken dikkate aldıklarından farklılık gösteriyor. Online dating konusunda bu durumun önemi ise insanlar eşleşirken ortaya çıkıyor. Çoğu zaman insanlarla eşleşme konusunda göz önüne alınan özellikler, aslında bir partnerde aranandan çok daha farklı oluyor. Örneğin bir çalışmada, üniversitedeki öğrenciler 12 yurda rastgele dağıtılmadan önce onlardan hangi yurtta daha mutlu olacaklarına dair tahmin yürütmeleri isteniyor. Öğrenciler yurtların fiziksel özelliklerinin mutluluklarında büyük bir etken olacağını tahmin etseler de yurtlara yerleştirilip de yaşamaya başladıktan sonra bu fiziksel özelliklerin onların mutluluklarını etkilemediği görülüyor. Online dating özelinde de eşleşme aşamasında önem verdiğimiz özellikler, gerçekten ilişkiye başladığımızda önem verdiğimiz özelliklerden farklılık gösteriyor. Bunun sebebi ise gerçekten önemli ancak değerlendirmesi zor ve tecrübeye dayalı bilgiler yerine, online dating uygulamalarının bize insanlarla ilgili sunduğu yüzeysel ve değerlendirmesi kolay bilgilerle karar veriyor olmamız. Uyum veya mizah anlayışı gibi tecrübeye dayalı özellikler ancak yüz yüze iletişimde değerlendirilirken online dating bizi dış görünüş veya gelir gibi yüzeysel özelliklere indirgiyor.

İncelenen grup büyüdükçe verilen kararlar gerçek motivasyonlardan giderek uzaklaşıyor. Örneğin, 30-60-90 diye artarak giden miktarlardaki online dating profillerini değerlendiren insanlardan büyük gruplarda değerlendirme yapanlar en başta belirttikleri kıstaslardan en çok uzaklaşanlar oluyor. Aynı şekilde, kişi sayısı arttıkça insanların karar mekanizması da tembelleşiyor. 20 profili değerlendiren bir insanın, profillerle ilgili bilgileri yanlış hatırlama ya da karıştırma ihtimali, 4 profil değerlendiren bir insana göre çok daha fazla oluyor.

Online olsun ya da olmasın, insanlarla tanışmak her türlü bir miktar ön değerlendirme yapmayı gerektiriyor. Online dating'in sorunu ise bu kararımızın ardından bir tık ötede yüzlerce başka potansiyel partner olduğunu bilmek. Binlerce insanın profillerine bu kadar kolay erişebilmek, herhangi bir partnere bağlanma isteğini azaltabiliyor. Gerçekten de birçok araştırma gösteriyor ki insanların alternatif partner seçeneklerini ne kadar çok sayıda algıladıkları boşanmaları tahmin etme konusunda oldukça belirleyici olabiliyor. Dolayısıyla hep daha iyisinin olduğu varsayımıyla yola çıkarak bu kısır döngünün içinde sıkışıp kalabiliyoruz.

Üç boyutlu insanları iki boyutlu bilgi kutucuklarına indirgediğimizde bazı hayati önemdeki bilgileri de elimizden kaçırmış oluyoruz. İnsanlar kimin çekici olduğunu anlayabiliyor olabilirler ama kimin onların biricik karakterleriyle uyuşacağını tahmin etmekte pek başarılı oldukları söylenemez. İronik bir şekilde, online dating uygulamalarının en çok reklamını yaptığı özelliklerden biri olan bu uçsuz bucaksız tercih havuzu, bir noktadan sonra boğucu bir hal alarak insanların romantik bir ilişki arayışını olduğu gibi baltalayabiliyor.

[1] Finkel, E. J., Eastwick, P. W., Karney, B. R., Reis, H. T., & Sprecher, S. (2012). Online dating: A critical analysis from the perspective of psychological science. Psychological Science in the Public Interest, 13(1), 3-66.
[2] Hsee, C. K., Blount, S., Loewenstein, G. F., Bazerman, M. H. (1999). Preference reversals between joint and separate evaluations of options: A review and theoretical analysis. Psychological Bulletin, 125(5), 576-590.
[3] Dunn, E. W., Wilson, T. D., Gilbert, D. T. (2003). Location, location, location: the misprediction of satisfaction in housing lotteries. Pers Soc Psychol Bull., 29(11), 1421-1432.
[4] Frost, J. H., Chance, Z., Norton, M. I., Ariely, D. (2008). People are experience goods: Improving online dating with virtual dates. Journal of Interactive Marketing, 22(1), 51-61.
[5] Yang, M. L., Chiou, W. B. (2010). Looking online for the best romantic partner reduces decision quality: the moderating role of choice-making strategies. Cyberpsychol Behav Soc Netw., 13(2), 207-210.
[6] Lenton, A. P., Fasolo, B., Peter, M. T. (2008). "Shopping" for a Mate: Expected versus Experienced Preferences in Online Mate Choice. IEEE Transactions on Professional Communication, 51(2), 169-182.
[7] Le, B., & Agnew, C. R. (2003). Commitment and its theorized determinants: A meta-analysis of the investment model. Personal Relationships, 10, 37-57.
[8] Le, B., Dove, N. L., Agnew, C. R., Korn, M. S., & Mutso, A. A. (2010). Predicting nonmarital romantic relationship dissolution: A meta-analytic synthesis. Personal Relationships, 17(3), 377-390.

Benzer yazılar

Raımundo de Madrazo y Garreta, Masqueraders

“Hadi Beni Güldür Biraz!”

Araştırmalar mizahın partner seçiminde yer alan faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. İyi bir mizah anlayışına sahip olmak, insanları daha çekici kılıyor

Acilen Sevgili Aranıyor!

Online dating uygulamalardan tanıştığımız kişileri çok hızlı bir şekilde tanıyıp ardından hemen buluştuğumuz bu dönemin artıları ve eksileri neler olabilir?
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!
İsimsiz- Anne-Sophie Tschiegg

Bir İnsanı Çekici Kılan Nedir?

Bir insandan etkilenmemizde birçok farklı sebep rol oynayabiliyor. Bir insana bakıp “Ne kadar çekici!” dememizi sağlayan özellikler neler?
Never Lettin Go - Cbabi Bayoc

İlk Aşk veya İlk Nefret: Babalar Ve Kızları

Kız çocuklarının babalarıyla kurdukları ilişkinin partner seçimlerine, vücut algılarına ve cinselliklerine yansımalarını inceliyoruz.
No Name - David Hettinger (1946)

Modern Zamanlarda Aşk

Günümüzde partnerlerimizi daha çok sosyal medya aracılığıyla buluyoruz. Peki bu aşka bakışımızı ve aşkı nasıl yaşadığımızı değiştiriyor mu?
Virgin and Child with Saint Catherine of Alexandria- Anthony van Dyck (1630)

Doğum Sonrası Depresyonu Yaşayan Partnere Destek Olma

Depresyonda olan birisiyle yaşamak zor olabiliyor, hele de evde bebek varsa. İşte doğum sonrası depresyondaki birine destek olmanın yolları!
Five Dates

Pandemi Döneminde Bir İlişkiye Başlamak: Five Dates

Geçen yıl yayınlanan Five Dates ise bir FMV (full motion video veya tam hareketli video) interaktif romantik komedi oyunu.
In Touch - Kim English

Sosyal Medya Gençleri Nasıl Etkiliyor?

Sosyal medya hesapları sonsuz bir vakit geçirme aracı. Peki bunun üzerimizdeki olumlu ve olumsuz etkileri neler oluyor?

Online dating bağlılık seviyesini etkiler mi?

Online dating uygulamaları aracılığıyla kurduğumuz ilişkiler, gerçek hayatta tanışıp başladığımız ilişkilerden farklı mıdır?

footer