İlişkide Partnerinizden Beklemeye Hakkınız Olan 8 Şey

Begüm Yılmaz

Begüm Yılmaz

İlişkide Partnerinizden Beklemeye Hakkınız Olan 8 Şey

Italy - Steve McCurry

Italy - Steve McCurry

Romantik bir ilişkiyi sağlıklı bir şekilde yürütebilmek için partnerlerin karşılıklı fedakarlıklar yapması, birbirlerinin sınırlarını ve ihtiyaçlarını gözeterek buna uygun adımlar atması oldukça elzemdir. Partnerler kendi ihtiyaçlarını açık bir iletişim kurarak karşı tarafla paylaştığında bu ihtiyaçların karşılanması ve beklentilerin de bu doğrultuda şekillenmesi, ilişkiden duyulan memnuniyeti artırıyor.
relate-banner

Romantik bir ilişki içerisindeyken, partnerinize dair beklentilerinizin gerçekçi ya da makul beklentiler olup olmadığını sorguladığınız zamanlar olabilir. Kimi zaman kendinizi "Partnerimden benimle daha fazla zaman geçirmesini istemekte haklı mıyım yoksa bu gerçek dışı bir beklenti mi?" ya da "Mesajıma belli bir zaman aralığında dönmesini beklemek doğru mu?" gibi sorgulamalar içerisinde bulabilirsiniz. Tüm bu soruların cevapları her ilişki için aynı olmayabilir çünkü her ilişkinin dinamikleri partnerlerin kendi ihtiyaçları ve sınırları doğrultusunda şekilleniyor. Hatta öyle ki daha önce yaşamış olduğunuz ilişkiniz ve şu andaki ilişkinizin dinamikleri dahi birbirinden oldukça farklılık gösterebiliyor çünkü hem karşınızdaki kişinin farklı sınırları oluyor hem de sizin bu sınırlara olan tepkileriniz değişiklik gösterebiliyor. Ancak her ilişkinin dinamikleri birbirinden farklı olsa da genel anlamda partnerlerin birbirinden beklemeye hakkı olan birtakım temel davranışlar da bulunuyor.

  1. Kelimelerle ve/ya davranışlarla gösterilen sevgi
Bir ilişki içerisindeyken partnerinizin sözlü veya sözlü olmayan yollarla size gösterdiği sevgiyi hissetmek en doğal isteklerden biri. Kimi günler bu sevgi sözcüklerine ya da sıcak bir dokunuşa çok daha fazla ihtiyaç duyabilir veya bunun eksikliğini hissedebilirsiniz. Böyle zamanlarda partnerinize bu ihtiyacınızı açık bir şekilde söylemek, onun da bu ihtiyacınızı daha net bir şekilde fark etmesine yardımcı olabilir.

  1. Canınız yandığında gösterilen şefkat ve özen
Canınız yandığında ya da sizi üzen bir durumla baş etmeye çalışırken partnerinizin varlığına sığınmak ve ondan gelecek şefkati arzulamak oldukça haklı bir beklenti. Bu beklentiniz, partnerinizin yoğunluğu ya da o anda müsait olmaması nedeniyle hemen karşılanamayabilir. Ancak yine de o şefkat ve özenin size sağlanacağını bilmek ve dilemek, hatta bunu açık bir şekilde dile getirmek sizi ilgiye aç birisi yapmaz.

  1. Karşıt fikirlerinize gösterilen saygı
Partnerinizle her konuda aynı görüş ve fikre sahip olmayabilirsiniz. Hatta öyle ki kimi zaman aynı konuda birbirine tam zıt yönlerde duruyor olabilirsiniz. Ancak burada önemli olan bir konu özelinde aynı düşünmenizden ziyade birbirinizin fikir ya da görüşüne duyduğunuz saygıdır. Bu nedenle, fikirleriniz partneriniz tarafından benimsenmek zorunda olmasa da bu fikirlerin saygı görmesini istemeniz gayet makul bir beklentidir.

  1. Davranışların sizi nasıl etkileyeceğinin göz önünde bulundurulması
Partnerinizin tüm davranışlarını kontrol edemezsiniz. Hatta kişiler kimi zaman karşı tarafın nasıl hissedeceğini düşünmeden kendileriyle ilgili bazı aksiyonlar dahi alabilir. Ancak bu aksiyonlar sizin için hassas olan bir konu özelinde alınıyorsa ve sizin düşünceniz ya da nasıl hissedeceğiniz önemsenmiyorsa partnerinizden bunu talep etmeniz oldukça doğaldır. Örneğin, partnerinizle hafta sonu bir plan yapmak üzerine konuştuysanız ancak o kendisine bunun ardından başka planlar yaptıysa bunun sizi kötü hissettireceğini göz önünde bulundurması gerektiğini belirtebilirsiniz.

  1. Partnerinizle geçireceğiniz zaman
Partnerinizin var olan tüm zamanını size ayırmasını beklemek gerçekçi bir tutum değildir. Ancak öte yandan yakınlık ve bağlanmanın oluşumu, bir arada geçirdiğiniz zamanla birlikte gelişir, artar ve beslenir. Fakat bu, günün her saat dilimi bir arada olmanız gerektiği anlamına gelmez. Fiziksel olarak bir arada geçirdiğiniz zamanlar ilişkide önemli bir yer tutsa da gün içerisinde görüntülü konuşma yapmak ya da telefon ile konuşarak birbirinize gününüzü nasıl geçirdiğinizi anlatmak ve içinizi açmak da oldukça önemlidir. Partnerinizden gün içerisinde bu süreyi talep etmek de oldukça haklı bir taleptir.

  1. Size ve kimliğinize duyulan ilgi
Partnerinizin kim olduğunuza dair bir ilgi ve merak içerisinde olmasını, sizinle ilgili detayları heyecanla dinlemesini beklemek ona karşı çok büyük beklentiler içinde olduğunuz anlamına gelmiyor. Aksine, romantik bir ilişkide partnerlerin birbirine olan ilgisinin canlı kalması oldukça önemli bir yer tutuyor.

  1. Sizi daha iyi tanıma ve yakınlık kurma çabası
Yakınlık, romantik bir ilişkinin en önemli bileşenleri arasında bulunuyor ve yakınlığın kurulması hem zaman hem de çaba istiyor. Partnerinizin sizi daha iyi tanımasını, size dair ufak detayları bilmesini ve tüm bunları öğrenmek için size zaman ayırmasını arzuluyor olabilirsiniz. Tüm bunlar, bir ilişkide olması gereken durumlardır.

  1. Size iyi gelecek yöntemleri bulma konusunda gösterilen özveri
Romantik bir ilişkide çoğu zaman partnerler birbirini hiç tanımayan iki yabancıdan birbirlerinin güvenli sığınağı haline dönüşüyorlar. Kendinizi kötü hissettiğinizde, bir destek aradığınızda ya da ilgi beklediğinizde, partnerinizin size neyin iyi geldiğini ya da geleceğini bilmesini istemeniz doğaldır. Ancak tüm bunlar için partnerinizin zihninizi okumasını beklemektense ona size neyin iyi geldiğini zaman içerisinde gösterdiğiniz sürece, ondan da bu konuda bir özveri beklemekte oldukça haklısınız.

[1] Gilbertson, T. (2016, February 10). 8 things you have the right to expect from your relationship. Retrieved April 20, 2021, from https://www.psychologytoday.com/intl/blog/constructive-wallowing/201602/8-things-you-have-the-right-expect-your-relationship

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.

Ailemizle Siyaset Konuşmanın Sağlıklı Bir Yolu Var Mı?

Siyasi görüşlerimiz her zaman sevdiklerimizin düşünceleriyle aynı olmayabilir ve bu konuda tartışabiliriz elbette. Ancak siyaset konuşmalarını aile ilişkilerimize zarar vermeden nasıl gerçekleştiririz?

Bu Ne Biçim Özür?

Bazen partnerimiz bizden özür dilediğinde ya da biz ondan özür dilediğimizde “Bu ne biçim özür!” diye karşılık alabiliyor ya da verebiliyoruz. Bunu işitmemenin ya da söylememenin bir yolu ise ilişkinizdeki farklı özür dileme biçimlerini bilmek ve bunlara hakim olarak özür dilemekten geçiyor.

Cinsellik Nasıl Planlanmalı?

Cinselliği nasıl planlayabiliriz? Cinselliğin planlanması zannettiğimiz gibi cinselliğin spontaneliğini bozan bir durum olmayabilir mi?

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.

Sorunun Kimde Olduğunu Ben Nereden Bileyim?

İlişkilerinizde oluşan problemler karşısında “sorun sahiden de bende mi?” diye soruyorsanız yazımıza bir göz atmanızı öneririz.

Çatışmalar En İyi Ne Zaman Çözümlenir?

Siz de son zamanlarda hayatınızda pek çok çatışmayla başa çıkmaya çalışıyorsanız bu yazı tam size göre!

Psikolojik Sağlık Yoklaması!

Psikolojik iyilik halimizin ne durumda olduğunu bazı sorularla kontrol etmek mümkün. Gelin bu sorulara birlikte bakalım.
Consolation - Edvard Munch (1907)

Romantik İlişkilerde Cinsel Hayat ve İletişim

Romantik ilişkide cinsel hayatın iyi olması için partnerlerin sürekli açık iletişim kurması gerekiyor. Nasıl diye merak ediyorsanız cevapları yazıda!

footer