Duygu Düzenlemenin İlişkilere Etkisi

Ülfet İpek Eral

Ülfet İpek Eral

Duygu Düzenlemenin İlişkilere Etkisi

Dinner Party - Zoey Frank

Dinner Party - Zoey Frank

Karşımızdaki kişinin duygularını anlayabilmek, kendi duygularımızı ifade edebilmek ve davranışlarımızı buna göre düzenleyebilmek ilişkilerimizin devamlılığı konusunda önemli bir rol oynuyor. Romantik ilişkilerde partnerlerden birinin duygu durumundaki değişim, diğer partnerin duygularını da kolaylıkla etkileyebiliyor. Bu noktada karşımıza kendimizle ve partnerimizle olan ilişkimizi sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek için kullanmamız gereken bir beceri olarak duygu düzenleme (emotion regulation) çıkıyor. Duygu düzenleme en basit haliyle bir olay karşısındaki duygularımızı ve tepkilerimizi kontrol edebilmek anlamına geliyor. Duygu düzenleme, duyguları değiştirmek veya yoğunluklarını azaltmaktan ziyade duyguların yoğunluklarını ve etki etme sürelerini regüle edebilmek anlamına geliyor. Buna ek olarak kişinin duygusal bir olay karşısında duygularını etkili bir şekilde idare etme ve tepki verme kapasitesini gösteriyor. Araştırmalara göre, özellikle romantik ilişkilerde duygu regülasyonunun olumlu etkileri hem kısa hem de uzun vadede görülüyor. Uzun süreli ilişkisi olan partnerlerin çoğunlukla duygu regülasyonu sayesinde problemlerinin üstesinden geldiği biliniyor. Duygu düzenleme, sadece uygulayan kişiyi değil kişinin partnerini de etkiliyor.
relate-banner

Duygu regülasyonu kapsamında iki temel duygu düzenleme stratejisinden bahsediliyor: Yeniden değerlendirme (reappraisal) ve bilinçli duygu bastırma (emotion suppression). Yeniden değerlendirme, kişinin bir davranış sergilemeden önce durumu değerlendirmesi ve durumun duygusal anlamını kendisi için değiştirmesi anlamına geliyor. Bilinçli duygu bastırmada ise kişi vereceği tepkiye odaklanıyor ve davranışını gizlemeyi, bastırmayı veya daha az etkili kılmayı amaçlıyor. Bu iki stratejinin de uygulayan kişi üzerinde etkileri oldukça fazla olabiliyor. Bilinçli duygu bastırma, kişinin hissettiğini dışa vuramamasına sebep oluyor ve bu durum genel bir uyumsuzluk hissi ile sonuçlanıyor. Bu uyumsuzluk hissi kişinin kendisine yabancılaşmasına dahi sebep olabiliyor. Bilinçli duygu bastırma esnasında kişi duygularını bastırmaya odaklandığı için o konuşmaya dair hatıralarında eksiklikler ortaya çıkabiliyor. Bu duruma bilişsel kapasitemizin çoğunu duygularımızı bastırmaya odaklamamız sebep oluyor. İlişki dinamiklerine ait konuşmaları daha iyi hatırlayan çiftler, partnerlerinin bakış açısını anlama ve sorun çözme konusunda daha başarılı oluyorlar. Bastırma stratejisini kullanan kişilerin hem kendilerinden hem de ilişkilerinden daha az memnun oldukları ve depresyona daha yatkın oldukları görülüyor. Öte yandan yeniden değerlendirme stratejisini kullananların depresif semptom gösterme olasılıkları daha az oluyor ve bu kişilerin yaşamlarından zevk almaya daha yatkın oluyor.

Bastırma stratejisini kullanan kişiler, özellikle romantik ilişkiler bağlamında yakınlık kurmaktan kaçındıklarını belirtiyorlar. Dürtüsellik ve duygularını doğru bir şekilde düzenleyememe, partnerler arasındaki yakınlığı olumsuz etkiliyor ve yakınlaşma korkusuna sebep olabiliyor. Yakınlık gösterme korkusu aynı zamanda kişilerin çocukken bakım verenleriyle kurdukları ilişkiyle de bağlantılı olabiliyor. Bağlanmadan kaçınan ve bağlanma kaygısı gösteren kişiler yakın ilişki kurmakta zorlansalar da doğru duygu düzenleme stratejileri ile bu konuda ilerleme gösterebiliyorlar. Araştırmalara göre, bu kişiler özellikle yeniden değerlendirme stratejisi kullanarak duygularını açığa vurduklarında yakın ilişki kurma konusunda daha rahat olabiliyorlar. Yeniden değerlendirme olumlu şekilde yapıldığında da bağlanma yöneliminden bağımsız olarak kalp ve damarlara ilişkin uyarılma azalıyor.

2003 yılında yapılan bir araştırma, kişinin ilişki hakkında olumlu düşüncelere sahip olduğu sürece hem kendini daha iyi ifade edebileceğini hem de ilişki sorunlarını daha rahat bir şekilde çözebileceğini gösteriyor. Partnerlerin birbirlerinin duygularından haberdar olmasının en direkt ve sağlıklı yolunun açık iletişim kurmak olduğunu düşünürsek duyguları bastırma her açıdan ilişki için olumsuz sonuçlar doğuruyor. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yeniden değerlendirme stratejisi ilişkilerimize olumlu etkisi en fazla olan duygu düzenleme yöntemi olarak görünüyor. Bu nedenle sizler de duygu düzenleme becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız yeniden değerlendirme yöntemi üzerine çalışarak başlayabilirsiniz!

[1] Rolston, A., & Lloyd-Richardson, E. (2017). What is emotion regulation and how do we do it. Cornell Research Program on Self-Injury and Recovery.
[2] Ben-Naim, S., Hirschberger, G., Ein-Dor, T., & Mikulincer, M. (2013). An experimental study of emotion regulation during relationship conflict interactions: The moderating role of attachment orientations. Emotion, 13(3), 506-519.
[3] Richards, J. M., Butler, E. A., & Gross, J. J. (2003). Emotion Regulation in Romantic Relationships: The Cognitive Consequences of Concealing Feelings. Journal of Social and Personal Relationships, 20(5), 599-620.
[4] Gross, J. J., & John, O. P. (2003). Individual differences in two emotion regulation processes: Implications for affect, relationships, and well-being. Journal of Personality and Social Psychology, 85(2), 348-362.

Benzer yazılar

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.

Yoğun Hissedilen Duygularla Nasıl Baş Edilebilir?

Yoğun duygular aniden zihninize üşüşünce durup kendi içsel kaynaklarınıza göz atmaya ne dersiniz?
The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!

“Sanki aramıza bir duvar örüldü, şimdi ne yapmalı?”

Bazen romantik partnerlerin arasına duygusal bir mesafe girebiliyor. Bu durumun işaretlerini ve bu durumla nasıl başa çıkılabileceğini sizin için derledik.

Duygusal Olarak Ne Kadar Olgunsunuz?

‘‘Ona hem çok kızgınım hem de onu çok özlüyorum.’’ Kendinizi birbiriyle çatışan duygular içerisinde buluyor musunuz?
Montmartre Nights - Ania Hobson

Aşırı Paylaşım Yapmak

Neden iyi tanımadığımız birine bir anda bir sürü şey anlatmak isteriz? Kuaförümüz neden aile ilişkilerimizi bilir? Aşırı paylaşım yapmanın nedenlerini ele aldık!

Partnerinize destek olamayacak kadar stresli misiniz?

Bazı faydaları olsa da genellikle stres hayatımızı ve ilişkilerimizi kötü etkiler. Stresle baş etmeye çalışmak enerjimizi zorlar, kaynaklarımızı tüketir ve partnerimize destek vermemize engel olabilir.
Tijana Draws

Oyun Rehberi

Çocuğunuzla oynadığınız oyunları daha keyifli hale getirecek ve oyun davranışlarınıza katkı sağlayacak bir oyun rehberi hazırladık.
İsimsiz (Green Blouse)- Aino Kannisto (2013)

Birbiriyle Çatışan Duygular Hissetmek

Hepimiz birbiriyle çatışan duygular, düşünceler ve davranışlar içine girebiliyoruz. Peki en çok hangi konularda çatışmalı anlar yaşıyoruz?

Sosyal Medya Beden Algımızı Etkiliyor

Sosyal medyada gördüğümüz standardize edilmiş beden algısı, kendimizle olan ilişkimizi olumsuz etkiliyor. Bu etkileme biçimi ne yazık ki duygu düzenlememizi ve kendimize karşı olan memnuniyetimizi de kapsıyor.

footer