Bağlanma Stilleri
Bağlanma stilleri nasıl oluşur ve yetişkinlik döneminde ilişkileri nasıl etkiler? Bağlanma stillerine dair sorularınızın cevapları burada.
Sahtekarlık Sendromu (Imposter Syndrome) Nedir?
İç sesiniz bulunduğunuz konumu hak etmediğinizi ve oraya şans eseri geldiğinizi söylüyorsa Sahtekarlık Sendromu'ndan muzdarip olabilirsiniz.
Başkaları bizim hakkımızda ne düşünüyor?
Önem verdiğimiz insanların bizim hakkımızda ne düşündüğünü hep çok merak ediyoruz. Peki bununla ilgili endişemizi nasıl azaltabiliriz?
Eski Partneri Sosyal Medyadan Takip Etme
"Nerede, kiminle, ne yapıyor, ne yemiş?" Eski partnerimiz artık hayatımızda olmasa da bu soruların merkezi olmaktan kaçamıyor. Peki neden?
"Zoom Bitkinliği" Nedir?
Pandemi döneminde artan görüntülü arama uygulamalarını kullanma sıklığı, normalde yüz yüze iletişime alışkın olan insanları nasıl etkiliyor?
İş Yerinde Stresle Nasıl Baş Ederiz?
Stres hayatın her alanı gibi iş hayatını deneyimleme şeklimizi de belirleyen bir duygudur. İş hayatında stresle nasıl mücadele edebiliriz?
Kaygı Bozukluğu Olan Partnere Destek Olma Yolları
"Anksiyete de ne?", "Bu ilişkiyi yürütmek çok zor!" Yazımızda kaygı bozukluğu olan partnerinize nasıl destek olabileceğinizi anlatıyoruz.
Tutkuyla yapılan işler tükenmişlikle sonuçlanabilyor.
"Beni bıraksalar günde 24 saat çalışırım." mı diyorsunuz? İşiniz hayatınız mı olmuş durumda? Tükenmişlik sendromuna bir göz atmalısınız.
Bağlanma stilimiz telefonla ilişkimizi etkliyor.
Telefonumuz olmadan birkaç saat dahi geçiremiyor olmamız ona bağlılığımızdan mı, yoksa onun aracılığıyla konuştuğumuz insanlardan dolayı mı?
Fizyolojik Uyarılma Çekiciliği Neden Artırır?
Spor salonundaki insanlar daha mı çekici yoksa beynimiz egzersizin sağladığı fizyolojik uyarılmayı yanlış mı yorumluyor?
Bağlanma ve Yakınlık Kurma Korkusu
Bazen karşımızdaki kişinin hayatındaki yerimizi anlayamayız bazen de anlamaktan kaçarız… Peki ya böyle zamanlarda neden yüzümüz gülmez?
Beden Algı Bozukluğu Nedir ve Etkileri Nelerdir?
Bedenimizdeki hayali kusurları takıntı haline getirebiliyoruz. Bu mükemmeliyetçilik beden algı bozukluğunun bir parçası olabiliyor.
"Zoom Bitkinliği" ile Baş Etme Rehberi
Çok hızlı bir şekilde "çağımızın hastalığı"na dönüşen Zoom bitkinliği ile nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız yazımızı inceleyebilirsiniz.
Duygusal Patlamaların Bazı Olası Sebepleri
Bir anda fazla öfkeleniyor veya hiç beklenmedik anlarda fazla endişe mi yaşıyorsunuz? Bu duygu patlamalarının neden olabileceğini anlattık.
Öz Bakımınıza Dikkat Etmeniz İçin 5 Öneri
Kendinizi işinize dair bıkkın ve bunalmış mı hissediyorsunuz? Böyle zamanlarda öz bakımınıza dikkat etmek size iyi gelebilir!
Pandemi Günlerinde Stresle Başa Çıkabilmek
Daha önce hiç tecrübe etmediğimiz bu pandemi döneminde değişim ve kısıtlamaların getirdiği stresle nasıl mücadele edebiliriz?
Hamilelik Döneminde Stres
Hamilelik, yarattığı fiziksel ve duygusal değişikliklerle stresli bir hale gelebilir. Stresinizin farkına varmak için neler yapabilirsiniz?
Hamilelik Döneminde Stres Yönetimi
Hamilelik sırasında stresinizi yönetebilmeniz bebeğinizin ve sizin sağlığınızı olumlu etkiliyor. Bunun için yapabilecekleriniz bu yazımızda.
Ayrılık Sonrası Kişisel Gelişim
Ayrılığın getirdiği hislerle nasıl başa çıkacağım? Kendimize şefkat göstermek bu acıyla baş edebilmemize yardımcı oluyor. İşte daha fazlası!
Ergenlik Dönemi Depresyonu ve Romantik İlişkiler
Depresyonu tetikleyen etkenlerin başında yakın ilişkilerimiz geliyor. Erken ergenlik döneminde yaşanan sosyal problemler, depresyon için kuvvetli bir temel oluşturuyor.
Duygusal zeka ile akademik yeterlilik ilişkili mi?
Duygusal zekanın yüksekliği akademik hayata da olumlu yansıyor. Peki duygusal zeka ne demek ve bu olumlu etkiyi ne şekilde gözlemliyoruz?
Kardeş ilişkileri yetişkinlikte nasıl değişiyor?
Hayatımızda büyük bir rol oynayan kardeşlerimizle ilişkilerimizin yetişkinlikte nasıl şekil değiştirdiğini öğrenmek ister misiniz?
Fırsatları kaçırma korkusunun altında neler yatıyor?
Başkalarının ne yaptığını sürekli bilmeyi istiyor ve siz olmadan iyi vakit geçirmelerinden hoşlanmıyor musunuz? Fırsatları kaçırma korkunuz olabilir.
Karantina Sürecini Partnerden Ayrı Geçirmek
Pandeminin getirdiği kaygı ve stresin üstüne bir de partnerinizden mi ayrısınız? İlişkinizi olumlu bir şekilde sürdürmeniz için öneriler hazırladık.
Karşılıksız Aşk 2 - Üstesinden Gelme Yöntemleri
Diyelim ki şans yüzünüze gülmedi ve karşılıksız bir aşka tutuldunuz. Bu durumun üstesinden gelmek ve reddedilmenin acısını hafifletmek mümkün.
Kaygı Nedir ve Romantik İlişkileri Nasıl Etkiler?
Kaygı, stres ya da belirsizlik karşısında verilen bir tepki. Bu tepki ne zaman bir problem haline geliyor ve romantik ilişkileri nasıl etkiliyor?
Partnerimiz stresliyken alan tanımak ilişkiye iyi geliyor.
Partnerimizin stresini azaltmak için onunla konuşmak iyi gelebildiği gibi, ihtiyacı olduğunda ona alan tanıyarak uzaklaşmak da faydalı olabiliyor.
Düşük yapmak kadınları nasıl etkiliyor?
Düşük yapmak hala bir tabu... İnsanlar genellikle konuşmayı tercih etmiyor. Halbuki bizi uzun vadede derinden etkileyebiliyor.
Türk Edebiyatında Yarım Kalan Aşklar - 2
Vedat Türkali ve Orhan Pamuk'un bu romanlarında aşkın yoğun anlatımına şüphe ve kaygı da eşlik ediyor. İşte çok daha fazlası!
Kısa Süreli Ayrılıklar Bizi Nasıl Etkiliyor?
Çiftlerin partnerlerinden kısa süreli de olsa ayrı kalmaları birçok psikolojik ve fizyolojik değişim yaşamalarına sebep oluyor.
Partnerle Karantinada Olmak
Pandemi aslında hayal olan şeyi bazılarımız için mümkün kıldı: Partnerimizle günlerce evde kalıp dışarı çıkmamak. Peki şimdi ne olacak?
Stres İlişkilerimizi Nasıl Etkiliyor?
Günlük yaşantımızın bir parçası haline gelen stresle başa çıkmak zor olabiliyor. Bu durumun ilişkilerimizi etkilemesi ise kaçınılmaz oluyor.
Tetris oynamak belirsizlikle ilgili kaygımızı azaltıyor.
Bir sınav sonucunu beklerken tırnaklarınızı kemirdiğiniz oluyor mu? Peki bu süreci daha kolay atlatmanıza yardımcı olacak bir oyun söylesek?
Ayrılığı açıklama tarzımız karşı tarafın stresini etkiliyor.
Nasıl ayrıldığımızın karşı tarafın gelecekteki hayatı için bir önemi var mıdır? Yoksa her ayrılık zaten aynı mıdır? Buyrun yazımıza!
Kaygı Hissettiğimizde Verdiğimiz 14 Olası Tepki
Hepimizin zaman zaman kendini kaygılı hissettiği oluyor. Peki kaygılı olduğunuzu verdiğiniz tepkilerden anlayabilir misiniz?
İlişki kaygısı depresyonla ilişkili olabilir mi?
Romantik ilişkinizde kendinizi çok fazla kaygı duyarken mi buluyorsunuz? Belki de bu durumun depresyonla bir ilişkisi vardır.
Sosyal kaygı bozukluğu iletişim kurmayı nasıl etkiler?
Sosyal kaygı bozukluğu yaşayan kişiler, başkalarıyla olan iletişimlerinde problemler yaşayabiliyorlar. Peki nasıl ve neden?
İlişki kaygısı sonucu zihninizden neler geçebilir?
Romantik ilişkimiz, özellikle de kaygılı biriysek bize çok daha fazla kaygı verebilir. Bu kaygı da bizi bazı düşüncelere itebilir.
Dokunmak, kaygılı bağlananlara iyi geliyor.
Bir dokunuşun içinizi sıcacık yaptığı oldu mu hiç? Dokunmak ve dokunulmak, en çok da kaygılı bağlanan kişilere iyi geliyor.
Doğum Sonrası İşe Dönüş
Doğum izni sonrasında işe geri dönüşte adaptasyon sorunları yaşamak oldukça yaygın. Peki bu durumla nasıl baş edebiliriz?
Prematüre Doğum Öncesi Kaygıyla Baş Etmek
Prematüre doğum oldukça yaygın bir durum. Peki bununla baş ederken kaygı duyuyorsanız kaygınızı nasıl dindirebilirsiniz?
Saplantılı ve Depresif Bir Karakter: Miles - Sideways Film Analizi
Kaygılı bağlanma stiline sahip bir kişinin yaşadığı ayrılık sonrası hayatına odaklanan bu filmi inceledik. Keyifli okumalar!
Doğal Afet Sonrası Kaygı
Bir doğal afet meydana geldikten sonra ne tür kaygılar duyarız?
Sosyal Medyada Travmatik Olaylara Dair Video ve Görüntüleri Paylaşmak
Yaşanan travmatik olayların ardından sosyal medyada olaya dair fotoğrafların paylaşıldığını görüyoruz. Peki bu neden oldukça zararlı?
Yenidoğan Bebeğin Getirdiği Stresle Başa Çıkmak
Yenidoğan bebek, ebeveynler için büyük bir strese sebep olabiliyor. Peki bu stresle nasıl başa çıkılmalı, neler yapmalı?
Öz şefkat, Boşanma Sonrası Stresle Baş Etmeye Yardımcı Oluyor.
Ayrılık sonrası yaşanan süreç çok da kolay olmuyor. Peki öz şefkat geliştiren kişiler bu süreci daha kolay atlatabilir mi?
Yaşadığımız Kaygıyı Artıran Düşünceler
Kaygılandığımız anlarda zihnimize hangi düşünceler üşüşür? Peki bu düşünceleri nasıl azaltabiliriz?
Toksik Mükemmeliyetçilik
Mükemmel olana ulaşmak mümkün olmasa da kimi zaman kendimize gerçekçi olmayan hedefler koyuyoruz. Mükemmeli arayışımızın altında ne yatıyor?
Ruminasyon: Bilişsel Aşırı Odaklanma
Gece başınızı yastığa koyduğunuzda keşke şunu deseydim, şöyle yapsaydım diye kara kara düşündüğünüz olur mu? Öyleyse bu yazımızı mutlaka okumalısınız!
Ekolojik Kaygı
İklim krizi, su kıtlığı, yangınlar… Tüm bunlar geleceğe dair kaygı duymamıza sebep oluyor. Peki neden?
Neden Kaygılanırız?
Neden bazı durumlarda ellerimiz terliyor, kalbimiz hızlı hızlı atıyor ve zihnimiz belli bir düşünceyle ya da bir anda birçok düşünceyle doluyor? İşte kaygı duymamızın sebepleri!
İlişkinde Kaygı Mı Duyuyorsun?
Arkadaşları beni sevecek mi? Onu çok mu bunalttım? Kaygılı biriyseniz bu düşüncelere yabancı değilsiniz. Gelin bunları yakından inceleyelim!
Beden algımız romantik ilişkimizi etkileyebiliyor.
Daha olumlu bir beden algısına sahip olan kişiler partnerleriyle kurdukları romantik ve cinsel ilişkilerde daha fazla memnuniyet duyabiliyorlar. Peki neden?
Hibrit Çalışmaya Geçmenin Uyandırdığı Kaygıyla Baş Etmek - 1
Uzun süre evden çalışmanın ardından hibrit sisteme geçmek sizi strese mi sokuyor? Kendinize sorduğunuz bazı sorular, stresle baş etmenize yardımcı olacak.
Romantik İlişkilerde Bakım Verme Davranışı
Bakım verme davranışı yalnızca ebeveyn-çocuk ilişkilerinde karşımıza çıkmıyor. Üstelik romantik ilişkilerimizde bu davranışlar çok faydalı olabiliyor!
Performans Kaygısı
"Acaba nasıl görünüyorum, ya tatmin edemezsem, ya orgazm olamazsam, ya hiç zevk almazsa"¦" Performans kaygısını araştırmalar ışığında ele aldık.
Çocuklarda Kaygı
Çocuklarda kaygı; baş ağrısı, mide bulantısı ve konsantrasyon eksikliğine yol açıyor. Bu durumun sebepleri ve çözümleri neler?
Bağlanma Hakkında Kitaplar
Bağlanma stilleri hem kendimizle hem de çevremizdekilerle kurduğumuz ilişkileri etkiliyor. Biz de bağlanma hakkındaki kitapları derledik!
Partnerinize destek olamayacak kadar stresli misiniz?
Bazı faydaları olsa da genellikle stres hayatımızı ve ilişkilerimizi kötü etkiler. Stresle baş etmeye çalışmak enerjimizi zorlar, kaynaklarımızı tüketir ve partnerimize destek vermemize engel olabilir.
Yeni İlişkiye Başlama Kaygısı
Yeni bir ilişkiye başlama düşüncesi size kaygı veriyor mu? "Yeni ilişki kaygısı" olarak tanımlanan bu kaygı kendini farklı şekillerde gösterebiliyor.
Neden Kaygılı İnsanlar Ekstra Güven Kaynağı Arıyor Olabilir?
Kaygılı insanların kolay kolay herkese güvenemediklerini fark etmişizdir. Peki bunun arkasındaki sebepler ne olabilir?
Partnerinizin Ruh Hali Değişikliklerine Karşı Fazla Hassas Mısınız?
Partneriniz kendini kötü hissettiğinde, suratını astığında ya da kendisini geri çektiğinde bunun her zaman sizinle ilgili olduğunu mu düşünüyorsunuz?
Kaygılı - Kaçıngan Birlikteliği Mümkün mü?
Yüksek seviyede bağlanma kaygısı ve kaçınması ilişkide belli sorunlarla ilişkilendiriliyor. Peki kaygılı ve kaçıngan bağlanan iki kişi bir ilişki sürdürebilir mi?