Uzun Uzadıya Düşünme Hali Uykumuzu Bozuyor.

kategori

Yakın İlişkiler

Uzun Uzadıya Düşünme Hali Uykumuzu Bozuyor.

Ruminasyon, bireyin üzerinde etki bırakan bir durum ya da olay hakkında uzun uzadıya düşünmesi olarak tanımlanıyor. Ruminasyon yapan kişiler bu sürekli düşünme halinin yaşadıkları problemi anlamada ve çözmede etkili olduğuna inanıyor. Fakat araştırmalara göre ruminasyon depresif olma ve kaygılı hissetme gibi durumlar ile yakından ilişkili. Kaygı, endişe ve depresif belirtilerin uyku problemleriyle de güçlü bir ilişkisi olduğu görülüyor.

Uyku problemi yaşayan kişiler, genellikle uykuya geçiş sürecinde sahip oldukları kaygılar dolayısıyla uykuya dalamadıklarını belirtiyorlar. Kaygılı olma durumu da tıpkı ruminasyon gibi tekrarlı bir şekilde düşünmeyi içeriyor. Bu sebeple kişiler, kaygılı oldukları zamandaki gibi ruminasyon yaptıklarında da uykuya dalmakta güçlük çekiyorlar. Araştırmalara göre, ruminasyon arttıkça uykunun kalitesi düşüyor, uykuya dalma zamanı uzuyor ve uykudan uyanmalar artıyor. Bunun yanında kaygılı olmak, tekrarlı düşüncelere sahip olmak ve uyku problemine sahip olmak birbirini etkiliyor. Bir diğer deyişle, kaygılı bir kişi tekrarlı düşüncelerin de etkisiyle uyku problemi yaşarken uyku problemi yaşayan bir kişi, uykusuzluğun etkisiyle kaygılı olabiliyor veya tekrarlı düşüncelere sahip olabiliyor.relate-banner

Thomsen, D. K., Yung Mehlsen, M., Christensen, S., & Zachariae, R. (2003). Rumination - relationship with negative mood and sleep quality. Personality and Individual Differences, 34(7), 1293-1301.

Benzer yazılar

Romantik İlişkiler ve Psikolojik Sağlık

Romantik ilişkiler psikolojik sağlığı nasıl etkiliyor? Bu yazıda psikolojik sağlık ile ilişkiler arasındaki ilişkiyi derledik.
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.
Dorian Flórez Zuleta

Doğum Sonrası Depresyonda Babanın Rolü

Annenin yaşadığı doğum sonrası depresyonda babaya çok iş düşüyor. İşte bu zorlu dönemde babanın yapması ve yapmaktan kaçınması gereken şeyler!
Barbara Rosenzweig

Babanın Yaşadığı Doğum Sonrası Depresyonu

Bir bebeğin doğumu herkes için farklı duygular uyandırabiliyor. İşte babaların yaşadığı doğum sonrası depresyon hakkında her şey!
Untitled- Heather Horton

Ruminasyon: Bilişsel Aşırı Odaklanma

Gece başınızı yastığa koyduğunuzda keşke şunu deseydim, şöyle yapsaydım diye kara kara düşündüğünüz olur mu? Öyleyse bu yazımızı mutlaka okumalısınız!
Difference of Opinion- Malcolm T. Liepke (1996)

Ayrılık Da Sevdaya Dahil Mi?

Neredeyse hepimiz bir ilişkinin sona ermesinden sonra yas sürecinden geçiyoruz. Yas sürecinde bizi hangi aşamalar bekliyor?
Unknown

1-3 Yaşındaki Çocuklarda Dil Gelişimi

"Çocuklar ilk ne zaman konuşmaya başlarlar?" ve "Çocuğunuzun hala konuşmaya başlamamış olması normal mi?" gibi soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz!
Nguyen Thanh Binh, 1954

Hamilelik Sonrası Depresyon Yaşamam Benim Suçum Mu?

Hamilelik sonrası kadınlar depresyon semptomları gösterebiliyorlar. Peki bu durum anne ve bebek arasında oluşacak bağı ne şekilde etkiler?
Italy - Steve McCurry

İlişkide Partnerinizden Beklemeye Hakkınız Olan 8 şey

"Partnerimin beni sevdiğini biliyorum ama hiç söylemiyor." Partnerimizden beklemeye ve istemeye hakkımız olan "temel" şeyleri anlatıyoruz.
Black Mountain Story - Philip Geiger

Bebeklerin ve Çocukların Gelişimi

Her çocuğun gelişim süreci ve ihtiyaçları kendisine özel olsa da bazı ortak noktalar da bulunuyor! Bu ortak noktaları öğrenmeye ne dersiniz?

footer