Gençleri Merkezine Alan 3 Film

Recep Hazır

Recep Hazır

Gençleri Merkezine Alan 3 Film

American Honey (2016)

American Honey (2016)

Gençlik döneminde bireyin sosyal yaşamında birçok önemli değişim meydana geliyor. Kişinin yaşamında yer alan insanlarla kurduğu ilişkinin dengeleri değişiyor. Bebeklikten bu yana diğer insanlara kıyasla daha yakın bir ilişki içerisinde yer aldığı ebeveynlerinden biraz ayrılarak sosyal varlık olmanın gereklerini yerine getiriyor. Dış dünya yaşamda giderek önem kazanıyor. Bu durumda en çok kendileri gibi olan kişilerin, yani arkadaşların önemi artıyor. Ebeveynlere açılamayan konular, yakın arkadaşlara açılıyor ve sosyal dünyaya dair yargılar onlarla birlikte şekilleniyor. Kişi bir birey olarak bu dünyanın doğruları ve yanlışlarını öğrenirken kendi içsel dünyası ile bu dünya arasında bir denge tutturmaya çalışıyor. Bu denge oluşturma çabaları kimi zaman değer yargıları ve normlar şeklinde kişinin karşısına çıkarak krizlere sebep oluyor. Toplumun içerisinde bir sosyal varlık olarak yer edinmek ya da topluma uyum sağlayamamak bunların sonucunda ortaya çıkabiliyor.
relate-banner

Aşağıda seçtiğimiz üç film merkezine gençleri alıyor. Her birinde farklı gençleri izliyoruz. American Honey'de bir grup genç ile yollara düşerken hayaller, umutlar ve gerçekler ekseninde bir hikayeyi takip ediyoruz. Never Rarely Sometimes Always filminde ise bir genç kadının istenmeyen bir hamilelik sonucu yalnız başına verdiği psikolojik savaşı deneyimliyoruz. The Selfish Giant filminde ise iki gencin arkadaşlıklarının bir İngiliz mahallesinde dönemin şartlarına göre şekillenmesini ve test edilmesini izliyoruz. Bütün bu filmlerde, gençlerin farklı koşullar altında içerisinde oldukları durum ve yaşantılara tepki olarak kararlarını, motivasyonlarını ve karakterlerini ortaya koyuşlarını görüyoruz.



American Honey (2016) - Andrea Arnold

American Honey için gençlerle dolu bir yol filmi dense pek yanlış olmaz. Filmde tıpkı gençlikte olduğu gibi geleceğe dair bilinmezlik ve kıvrımlı yollar gibi oradan oraya savrulan hayatlar görüyoruz. Savrulmak deyince akılda olumsuz imgeler oluşabilse de gençler aslında bilinçli bir savrulmanın özneleri. Özgürce, diledikleri gibi yaşayabilmek için yoldalar. Bir yerin çatısı altına girmek hem gerçek hem de mecaz anlamda reddediliyor onlar tarafından. Film boyunca onların kaygılarını, hayallerini ve umutlarını izliyoruz.

Star, küçük kardeşi ve tacizci bir babayla yaşamaya mahkum genç bir kadın. Bir gün eline bir fırsat geçiyor ve evden kaçıp yollara düşüyor. Ona bu imkanı tanıyan ise şans eseri tanıştığı bir karavan dolusu genç. İlk başta tereddütleri olsa da Star evinden ayrılmaya karar veriyor. Bu karavan ile yollara çıkan Star, grubun öne çıkan ismi Jake ile yaptıkları iş dolayısıyla yakınlaşıyor; dergi aboneliği satarak para kazanmak. Jake ile romantik ve cinsel bir ilişkiye giren Star, bu yolda kendini bulmaya çalışıyor.

American Honey'de izlediğimiz bir gençlik tasviri. Ancak film bunu didaktik bir şekilde yapmıyor. Filmi sert bir Amerikan rüyası eleştirisi olarak görmek mümkün değil. Nereye gittiği belli olmayan, günü yaşayan, eğitimli olmayan bir grup Amerikan gencinin hayatları, tutundukları, idealleri ve kaybolmuşluklarını izliyoruz. Oldukça gürültülü, çok renkli, çekişmeli ve duygulu bir hikaye American Honey.



Never Rarely Sometimes Always (2020) - Eliza Hittman

Never Rarely Sometimes Always, bir genç kadının istenmeyen hamilelik ile baş etmesini anlatan bir hikaye. Başrollerde Autumn ile kuzeni Skylar var. Autumn hamilelik testi pozitif çıktıktan sonra bunu herhangi bir aile üyesine açıklamadan çözmeye çalışıyor. Bu tarz bir konuda hem ailenin yarattığı baskı hem de çevrenin kadın üzerine kurmaya çalıştığı bedensel ve ahlaki tahakküm, film boyunca bunlara kuzeniyle göğüs germeye çalışan genç bir kadının sessiz karakterinde yer buluyor.

Autumn hamileliğini sonlandırmak için kürtaj yaptırmak istiyor. Bu istek genç bir kadın tarafından telaffuz edilince kurumlar, genç kadının fiziksel ve psikolojik sağlığını görmezden gelmeye başlıyor. Autumn kürtaj karşıtı videolara, karşısındakinin yaşına ve pozisyonuna bakmadan anneliği yücelten sağlık çalışanlarına karşı dirençli durmaya çalışıyor. Hamileliğin bildiği gibi 10 değil, 18. haftasında olduğunu öğrenince kürtaj için başka bir merkeze gitmek zorunda kalıyor. Bunun üzerine kuzeni Skylar ile yola çıkıyorlar.

Never Rarely Sometimes Always, genç bir kadının hamilelik sonrası sürecinde yaşadıklarına odaklanıyor. Genellikle daha sessiz, derinlikli iki karakter üzerinden sürecin duygusunu güçlü bir şekilde izleyiciye yansıtıyor. Toplumun ve eril tahakkümün eleştirisini yaparken genç bir kadının psikolojisini ortaya koyuyor.



The Selfish Giant (2013) - Clio Barnard

The Selfish Giant, İngiltere'de iki çocuk arasındaki arkadaşlığı konu alan toplumcu gerçekçi bir film. Sink-estate olarak bilinen, İngiltere'de genellikle işçi kesimin yaşaması için inşa edilen bloklardan oluşan kenar mahallelerinde geçiyor. Görsel olarak tercih edilen soğuk renk paleti, film boyunca hem filmin merkezindeki Arbor ile Swifty arasındaki dostluğun hem de filmin geçtiği yeri yansıtıyor.

Arbor ve Swifty dışlanmış iki çocuk. Swifty daha uysal, sakin biri gibi görünürken Arbor hiperaktivite bozukluğuna sahip. Okullarında girdikleri bir kavga bu ikilinin okuldan atılmasına sebep oluyor. Okuldan atılmalarının ardından Arbor ve Swifty, metal kablolar toplayarak para kazanmaya başlıyor. Onların gözünde ideal bir iş oluyor bu. Film, bu mesleğin erbaplarını ve çocukların buna dahil oluşunu aktarırken bir yandan da toplumun panoramasını çiziyor.

Arbor ve Swifty, Kitten isimli toplayıcının altında çalışıyorlar. Aldıkları malzemeleri ona getirip paralarını alıyorlar. Kitten, o muhitte bir gelenek olan kağnı yarışlarında yarışması için Swifty'yi seçiyor ve onunla özel olarak ilgileniyor. Yaptığı işte Kitten'ı bir rol model gibi gören Arbor için bu durum kıskançlığa sebep oluyor. Bu kıskançlık, Swifty ile arasındaki arkadaşlığı test ederken Arbor'ı ne kadar tehlikeli olduğunu bilmediği işlere sürüklüyor.The Selfish Giant zor bir dönemde, zor bir mekanda geçen bir arkadaşlık hikayesi. Büyüme çağındaki iki gencin arkadaşlığı, bilmeden yaptıkları tercihler ve sosyoekonomik etkenlerle yön değiştiriyor. Yönetmenin yalın anlatımı ise güçlü bir aktarım sağlıyor.


Benzer yazılar

Hayatımızdaki Dracula’lar

Sahip olduğunuz enerjiyi tek buluşmada bile içine çekmeyi başaran kişiyi hiç “enerjinizi emen bir vampir” olarak düşündünüz mü?

“Arkadaşım, ben ayrılmak istiyorum”

Her zaman romantik ilişkilerin bitmesinin acısından bahsetsek de bir dostluğun bitmesinin acısı partnerimizle ayrılmaktan çok daha can acıtıcı olabiliyor.
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!
Aşk, Büyü, Vs. - Ümit Ünal (2019)

Yaşanamamış Bir Hayatın Rüyası: Aşk, Büyü, Vs.

Birbirine aşık iki kadının toplumsal tabular sebebiyle nasıl birbirlerinden ayrı düştüklerini anlatan duygu dolu bir film.
We Need to Talk About Kevin - Lynne Ramsay (2012)

Bir Anne-Oğul Çatışması: We Need to Talk About Kevin

Hazırlıksız annenin, oğlu Kevin ile bağ kuramamasını anlatan bu film, istenmediğini hisseden çocuğun neler yapabileceğini gösteriyor.
Last Night in Soho - Edgar Wright

Karanlık Nostalji: Last Night in Soho

Film, 1960’lı yılların Londra’sında nostaljik bir rüyanın ardındaki zehirli dünyayı anlatıyor. Geçmişin travmaları bugünü nasıl etkiliyor?
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
The Perks of Being Wallflower- Stephen Chbosky (2012)

Travmalar ve Ait Olma İhtiyacı: Saksı Olmanın Faydaları

Saksı Olmanın Faydaları çocukluk döneminde travmatik deneyimleri olan Charlie’yi ve bunların onun hayatındaki etkilerini konu alıyor.
Druk - Thomas Vinterberg (2020)

Tehlikeli Bir Alkol Deneyi: DRUK

Yaşamanın keyfini unutmuş orta yaş krizindeki dört öğretmenin içlerindeki coşkuyu bulmaya çalışma öyküsünü anlatan bir Danimarka filmi.
Summer Reveries- Claudia Verciani

3-5 Yaş Arası Çocuklarda Sosyo-Duygusal Gelişim

3-5 yaşları arasında çocuğunuzda bağımsızlık, arkadaşlık, farkındalık gibi birçok farklı alanda değişim yaşanır. Bu süreçte neler yaşandığını inceleyelim.

footer